Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Δήμος και Ανάπτυξη

Του Ανδρέα μπαλόκα
Το παν για την ανάπτυξη του Δήμου και την ευημερία των Δημοτών είναι τα έσοδα. Έσοδα σοβαρά, που μπορούν να αλλάξουν την τύχη του Δήμου μας και μπορούν να προέλθουν ΜΟΝΟ αν κάνουμε την υπέρβαση και δημιουργήσουμε δημοτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, που θα επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, που δεν θα ανταγωνίζονται τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του τόπου μας αλλά αντίθετα θα βοηθούν και θα δρουν παράλληλα για την αναβάθμιση της παραγωγικότητας.
Ανάπτυξη θα φέρουν οι πολυσυζητημένες υποδομές που λείπουν από τον τόπο μας και είναι τα εργαλεία για να πετύχουμε τον στόχο μας. Χωρίς σχέδια πόλης, βιολογικούς καθαρισμούς, τοπική συγκοινωνία, χώρους μαζικής στάθμευσης, περιφερειακές οδούς και σοβαρή επιθετική πολιτική ενημέρωσης που θα βάλει την περιοχή μας στις ατζέντες των επισκεπτών, δεν έχουμε μέλλον.
 Το κέρδος (οικονομικό) για πολλούς είναι μια δαιμονοποιημένη έννοια, την οποία δογματικά πολεμούν με κάθε τρόπο. Συχνά ακούμε, «όχι όλα στο βωμό του κέρδους», «πάνω από τα κέρδη είναι οι άνθρωποι» και άλλα τέτοια, που ακούγονται μεν όμορφα, χαϊδεύουν αυτιά, αλλά πρακτικά δεν συνεισφέρουν στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών!
Ο Δήμος που θα καταφέρει να έχει έσοδα από δραστηριότητες και επιχειρήσεις, θα έχει ήδη καταφέρει να έχει δημιουργήσει πρώτα απ’ όλα, νέες θέσεις εργασίας! Και πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να βρουν δουλειά κάποιες δεκάδες συμπολίτες μας, να εισρέουν έσοδα στο ταμείο και ο Δήμος να κάνει έργα που θα βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσής μας, παρά να συνεχίζουμε να υιοθετούμε μόνο θεωρίες για επιχειρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα, οι οποίες είναι απαραίτητες βέβαια. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.
Ο Δήμος μας έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές λόγω ιστορίας, φυσικών προσόντων και εύκολης προσέγγισης από το κέντρο.
Θα πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε έργα που θα είναι σημεία αναφοράς για την πόλη μας, έργα που εντυπωσιάζουν τον κάθε επισκέπτη και να τον προκαλούν να τα επισκεφτεί ή να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες τους. Προγράμματα χρηματοδότησης υπάρχουν πολλά και «περιμένουν» μελέτες αξιοποίησης.
Πολύ ωραία είναι τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι παραλίες, οι λίμνες και οι βιότοποι, αλλά, όταν δεν συντηρούνται, δεν αναβαθμίζονται, δεν προστατεύονται και δεν «ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΙ»... δεν παρέχουν έσοδα! Αλλά ως πότε θα «πουλάμε» μόνο ιστορία και φύση και ως πότε θα καμαρώνουμε για έργα του... απώτερου παρελθόντος;
Δεν είναι καιρός να καμαρώνουμε και για κάποια σύγχρονα έργα, που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα και την τύχη της πόλης;
Άλλες πόλεις που κάποια στιγμή διέθεταν δημοτικές αρχές με φαντασία, όραμα και επιχειρηματικό πνεύμα, δημιούργησαν έργα υπηρεσιών και τουριστικά, που έγιναν «σήμα κατατεθέν» και πηγή εσόδων.
Κάποιοι που εξακολουθούν να μονοπωλούν την ευαισθησία για το περιβάλλον, διαφημίζοντας επιλεκτικά μόνο τα προβλήματα -που είναι σίγουρα μεγάλα και χρίζουν άμεση λύση- και παράλληλα δεν προβάλουν τις ομορφιές της περιοχή μας, μάλλον ζημιά τελικά έχουν προκαλέσει. Αν αντίθετα αυτά τα δύο δρούσαν παράλληλα, σίγουρα θα είχαμε καλύτερες και αποτελεσματικότερες λύσεις.
Δεν μπορούμε να ζητάμε ανάπτυξη και να έχουμε εγκαταλείψει στην τύχη τους επιχειρηματίες και τους αγρότες. Το περιβάλλον άλλωστε, δεν το προστατεύουμε με εμμονές του τύπου «δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση, καμία δραστηριότητα», αλλά ούτε στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» να γίνονται έργα που θα εξυπηρετούν μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά μονοπώλια όπως ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ! Μπορούμε να το προστατεύσουμε αν το σεβαστούμε και το εκμεταλλευτούμε με δραστηριότητες που δεν το επιβαρύνουν, αλλά αντιθέτως, δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να το απολαύσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.