Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: «300.000 νέοι επιστήμονες οδεύουν προς το εξωτερικό»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΘΗΝΑ, 03-06-2011
Ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός Θανάσης Μπούρας κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς α) Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας β) Οικονομικών και γ) Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «300.000 νέοι επιστήμονες οδεύουν προς το εξωτερικό».
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Σε γόρδιο δεσμό έχει μετατραπεί το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας,
διαρρηγνύοντας την κοινωνική συνοχή και αναβιώνοντας έτσι τη μεταναστευτική περίοδο των δεκαετιών του 1950 και του 1960.
Η απειλή της μεγάλης φυγής έχει πλέον αρχίσει να γίνεται εφιάλτης, καθώς τα στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν ότι η ανεργία των νέων σαρώνει στην Ελλάδα φτάνοντας στο 36,1%.
Όλοι αυτοί οι άνεργοι νέοι, που στην πλειοψηφία τους είναι επιστήμονες και σε απόλυτο αριθμό αγγίζουν τις 700.000, αποτελούν σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εν δυνάμει μετανάστες προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, καθώς διαβλέπουν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης που θα τους δώσουν διέξοδο δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Ήδη 300.000 νέοι επιστήμονες φέρονται να έχουν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για να φύγουν από την Ελλάδα, επιδιώκοντας όχι απλά την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, αλλά μια μόνιμη καριέρα.
Έχοντας μια σαφή προτίμηση υπέρ της μόνιμης εργασίας στο εξωτερικό, η νέα γενιά των μορφωμένων Ελλήνων απειλεί να ανακόψει κάθε προσπάθεια ανάκαμψης και επαναφοράς στην ευημερία, ελλείψει του ανθρώπινου κεφαλαίου που αποτελεί τη σημαντικότερη πλουτοπαραγωγική πηγή στη χώρα μας.
Σε όλες τις έρευνες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα οι νέοι επιστήμονες θεωρούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία -με το σχετικό ποσοστό να αγγίζει το 90%- ότι η κρίση ευθύνεται για την ανεργία και ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της είναι προς λάθος κατεύθυνση.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την άνωθεν περιγραφόμενη κατάσταση και να προλάβετε τη φυγή του νέου επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού από τη χώρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.