Κάλεσε την Κυβέρνηση να κάνει πράξη την συναίνεση
Ο κ. Γιώργος Βλάχος, Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2011, αρχικά αναφέρθηκε στα γεγονότα στην περιοχή της Κερατέας, τονίζοντας ότι υπάρχει λύση και ότι η θέση του είναι με τους πολίτες. Στην συνέχεια μιλώντας για τον προϋπολογισμό, ο κ. Βλάχος τόνισε, πως κανείς δεν πιστεύει πια ότι το ΠΑΣΟΚ δεν γνώριζε τα πραγματικά στοιχεία χρέους και ελλείμματος, διότι τάχα τα είχε αποκρύψει η τότε Κυβέρνηση. Κατηγόρησε τη σημερινή Κυβέρνηση, γιατί με τις δηλώσεις της και με υπερβολές, συκοφάντησε τη χώρα, τους πολιτικούς της αντιπάλους, οδήγησε σε αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας και τέλος άνοιξε την πόρτα στην τρόικα. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βλάχος, επεσήμανε πως το πρόβλημα είναι έντονα πολιτικό και κάλεσε την Κυβέρνηση να κάνει πράξη την συναίνεση, η οποία είναι τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς. Να σταματήσει να συμπεριφέρεται με έπαρση και αλαζονεία προκειμένου να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο τόπος μας.
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Βλάχου
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινώ την ομιλία μου με μία αναφορά-δήλωση για όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην περιοχή μου. Καλώ, λοιπόν, την Κυβέρνηση να δώσει τέλος στην αστυνόμευση της Κερατέας, να δώσει λύση αποδεκτή από την τοπική κοινωνία, που θα βασίζεται στη δημιουργία τοπικού συνδέσμου, που θα διαχειρίζεται με σύγχρονη μέθοδο μόνο τα απορρίμματα της περιοχής και μόνο ένα μικρό μέρος να φτάνει στη ΧΥΤΥ.
Όσο επιμένετε, κύριοι της Κυβέρνησης, με την παρουσία δυνάμεων καταστολής στη δημιουργία ΧΥΤΑ, αναλαμβάνετε την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει και για ό,τι συμβεί.
Σε ό,τι μας αφορά, επειδή πιστεύω ότι υπάρχει λύση, θα αγωνιστώ μαζί με τους πολίτες της Κερατέας, για να μην περάσουν σχέδια που εξυπηρετούν συμφέροντα, που καταστρέφουν τον τόπο μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέρασαν δεκαπέντε μήνες από τότε που το ΠΑΣΟΚ με μία άνετη πλειοψηφία ήρθε στην εξουσία. Από τότε, που ούτε ο πιο απαισιόδοξος δεν υπολόγιζε ότι θα φτάναμε σήμερα εδώ. Έπρεπε να περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, για να απογυμνωθούν όλοι εκείνοι που πίστεψαν τότε ότι μπορούν να φορτώσουν όλες τις αδυναμίες του κράτους στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Κανείς δεν πιστεύει πια ότι το ΠΑΣΟΚ δεν γνώριζε τα πραγματικά στοιχεία χρέους και ελλείμματος, διότι τάχα τα είχε αποκρύψει η τότε Κυβέρνηση. Δεν ξέρετε γιατί αυξήθηκε το χρέος τα προηγούμενα χρόνια; Δεν ξέρετε για το έλλειμμα ότι τα νούμερα που ακούγονταν τότε, ήταν εκτιμήσεις και ότι ο τελικός Υπολογισμός θα γινόταν στις αρχές του 2010, μετά το οικονομικό κλείσιμο της χρονιάς; Όλα τα ξέρατε. Σας τα είχε πει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους πολιτικούς Αρχηγούς ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Το σύνολο των οικονομικών στοιχείων, όμως, το ξέρατε και μάλιστα, από την πιο υπεύθυνη πηγή, το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Αν ο κ. Προβόπουλος τότε σας είπε ψέματα, αν σας έκρυψε την αλήθεια, αν δεν γνώριζε τα πραγματικά στοιχεία, κακώς παραμένει στη θέση του. Και μην μου πείτε ότι έχει θητεία. Αλλά πώς να αντικαταστήσετε έναν άνθρωπο, που και την αλήθεια σας είπε και σας προειδοποίησε;
Συγκεκριμένα, το χρέος αυξήθηκε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 80 δισεκατομμύρια, σχεδόν το σύνολο, πήγαν για αναχρηματοδότηση υποχρεώσεων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες, σημειωτέον, συμμετείχε και ο κ. Παπανδρέου, εκτός αν δεν ήξερε γιατί ταξίδευε πολύ. Φταίει, λοιπόν, αυτός που πήρε δάνεια τα οποία φαγώθηκαν ή αυτός που δανείστηκε για την εξόφληση των χρεών;
Και για το έλλειμμα επιλέξατε να το ανεβάσετε από περίπου 8% -θυμίζω κι αυτό ήταν εκτίμηση- στο 12,7% μη εισπράττοντας ή πληρώνοντας μη αναγκαίες για το 2009 υποχρεώσεις, περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν στο τέλος του 2009 είχαμε αυτά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, το έλλειμμα θα ήταν περίπου 8%. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν μονοψήφιο.
Εδώ αρχίζει ο φαύλος κύκλος και η δικιά σας ευθύνη. Πώς θα παίρνατε όλα αυτά τα μέτρα, χωρίς το υψηλό ποσοστό ελλείμματος που, δήθεν, σας έκρυψε η Νέα Δημοκρατία; Έτσι διώξατε τους δανειστές, αφού όπως αναφέρει και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο καταλύτης για την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, τα περίφημα spread, ήταν η δική σας ανακοίνωση του προσχεδίου Προϋπολογισμού, που προέβλεπε έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ. Ανοίξατε, λοιπόν, την πόρτα στην τρόικα. Επιλέξατε να γίνει η χώρα πειραματόζωο, αφού τη συνταγή που δοκιμάζουν σε εμάς με βελτιώσεις, την εφαρμόζουν σε άλλες χώρες.
Γιατί έγινε η Ελλάδα πειραματόζωο; Γιατί δεν έγινε κάποια άλλη χώρα; Γιατί η Κυβέρνηση της Ελλάδας, μιλώντας πολύ, συκοφαντώντας με υπερβολές τη χώρα και τους πολιτικούς της αντιπάλους, παγιδεύτηκε σ’ αυτό το ρόλο. Είναι γνωστή η παραίνεση εκ μέρους της Wall Street Journal για περιορισμό των δηλώσεων του Πρωθυπουργού.
Εσείς, κύριοι της Κυβέρνησης, μιλούσατε πολύ. Εσείς ομολογήσατε, πριν σας ρωτήσουν. Δεν παλέψατε για την τιμή της χώρας. Μα, να λέγατε και την αλήθεια! Όλες οι χώρες της ευρωζώνης έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους, στον υπολογισμό του ελλείμματος. Γι’ αυτό αναθεώρησαν και τις εκτιμήσεις τους δύο και τρεις φορές.
Αυτό που για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν δικαίωμα, γιατί για μας ήταν αμάρτημα; Γιατί έπρεπε να μας λοιδορεί ολόκληρη η οικουμένη; Ακόμη και αν έφταιγε η προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί δεν ζητήσατε εξηγήσεις από τον Κώστα Καραμανλή πριν διαπομπεύσετε τη χώρα κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση; Έτσι φθάσαμε εδώ και το «παραμύθι» ότι παραλάβατε μία χώρα που πήγαινε για χρεοκοπία ας τελειώσει.
Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε το 2009. Η Ελλάδα μπορούσε να δανείζεται με λογικά επιτόκια μέχρι τις αρχές του 2010. Οδηγηθήκαμε εδώ γιατί εσείς επιλέξατε –ή σας επέλεξαν- τη συγκεκριμένη πολιτική. Από το «πιστόλι πάνω στο τραπέζι» και το «δεν ζητάμε χρήματα» και όσα άλλα είπατε, παραδώσατε τη χώρα σε ξένα χέρια.
Την ίδια ώρα που το «σπίτι» μας «καίγεται», ο κ. Παπανδρέου ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θέλει να σώσει τον κόσμο. Η χώρα έγινε ανυπόληπτη με τη δική σας μαρτυρία και τώρα βραβεύουν τον Πρωθυπουργό αυτής της ανυπόληπτης χώρας. Αυτό μόνο ο κ. Παπανδρέου πρέπει να το καταλαβαίνει.
Θα πει κάποιος: «Υπήρχε άλλος δρόμος; Δεν έπρεπε να παρθούν μέτρα για διαρθρωτικές αλλαγές;». Μα, εμείς πρώτοι και μόνοι μιλήσαμε γι’ αυτό. Τη συναίνεση που εσείς της Κυβέρνησης τώρα ψελλίζετε –και λέω «ψελλίζετε» γιατί δεν την εννοείτε και δεν μπορείτε να την εννοείτε γιατί δεν αποφασίζετε πια εσείς- τη ζήταγε, πραγματικά την εκλιπαρούσε ο Κώστας Καραμανλής το 2009, τότε που εσείς δεν βλέπατε οικονομική κρίση, τότε που ζητούσατε εδώ και τώρα εκλογές, τότε που μας λέγατε να φύγουμε και όταν άλλαξε η Κυβέρνηση με απόφαση του ελληνικού λαού, μας είπατε ότι το βάλαμε στα πόδια. Έχετε σύγχυση και έλλειψη πολιτικής που σας οδηγεί σε επικίνδυνους ακροβατισμούς.
Ας ξεχάσουμε όσα είπατε και κάνατε πριν τις εκλογές. Αν μετά τις εκλογές ζητούσατε συναίνεση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, θα μας είχατε συμπαραστάτες. Εμείς και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση λέγαμε και λέμε «ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές. Εσείς έχετε πρόβλημα. Πρέπει να εξηγήσετε γιατί διαδηλώνατε πέρσι για να μην έλθουν οι Κινέζοι και φέτος κατηγορείτε όποιον δεν τους χειροκροτεί δυνατά.
Πώς θα απαιτήσετε συναίνεση για προβλήματα που πέρσι δεν αναγνωρίζατε; Άλλα λέγατε πέρσι για την Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τα λιμάνια, τον ΟΣΕ και άλλα κάνετε φέτος. Πέρσι απειλούσατε τους επενδυτές για να μην έλθουν και φέτος τους παρακαλάτε, γι’ αυτό δεν σας πιστεύει κανείς. Δεν είναι «στραβός ο γιαλός», απλά «στραβά αρμενίζετε». Απαξιώσατε το σύνολο της δημόσιας ζωής -κόμματα, πολιτικούς, συνδικαλιστές- για να μπορέσετε να υλοποιήσετε τα μέτρα που σας υποδεικνύουν. Λέω ότι σας υποδεικνύουν επειδή εσείς μας είπατε ότι τα μέτρα είναι έξω από τη δική σας λογική.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση για το μέλλον της πατρίδας μας δεν μπορεί να στηρίζεται σε μια εμφύλια αντιπαράθεση, ακόμα και αν την ευθύνη κατά τη γνώμη μας την έχει η πλευρά της Κυβέρνησης με τις πολιτικές της επιλογές. Χρέος όλων είναι να συμβάλλουμε να ξεπεραστεί η περιπέτεια που ζει η πατρίδα μας, μόνο που τον πρώτο λόγο σε μία τέτοια γνήσια συναινετική πορεία τον έχει η πλευρά που ο ελληνικός λαός σ’ αυτή τη φάση όρισε σαν πλειοψηφία. Η Νέα Δημοκρατία έτσι κι αλλιώς με βήματα σταθερά μπαίνει και πάλι στο κέντρο της πολιτικής ζωής. Η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά γίνεται σιγά-σιγά ελπίδα για τον κόσμο και αποκτά δυναμική δίνοντας την προοπτική που ζητά ο τόπος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μίλησα για τον Προϋπολογισμό χωρίς οικονομικά μεγέθη και αριθμούς γιατί πιστεύω ότι ακόμη και σήμερα το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό. Χρειάζεται υπεύθυνη κυβέρνηση, χωρίς έπαρση και αλαζονεία. Χρειάζεται όλοι να βάλουμε πλαφόν στη ζωή και στη συμπεριφορά μας, ιδιαίτερα όσοι αποφασίζουμε για τη ζωή των άλλων, πλαφόν όχι μόνο προς τα πάνω αλλά κυρίως προς τα κάτω, τόσο όσο να μην στερείται κανείς τα απαραίτητα. Εσείς μιλάτε για αριθμούς κι εμείς σας μιλάμε για ανθρώπους. Πατήστε επιτέλους στη γη και θα μας βρείτε συμπαραστάτες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.