Κώστας Διάκος |
Ενίσχυση κομποστοποίησης και ανακύκλωσης, χωρίς καύση και νέους χώρους ταφής
Εναλλακτική πρόταση 8 σημείων για βιώσιμη διαχείριση των σκουπιδιών στην Αττική με άμεση βελτίωση της κατάστασης στον ΧΥΤΑ στη Φυλή, χωρίς νέους χώρους ταφής, αλλά και χωρίς καύση ή άλλη θερμική επεξεργασία, παρουσίασαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική κατευθύνεται σήμερα από την κυβέρνηση και τον ΕΣΔΚΝΑ σε επιλογές υπέρμετρα ακριβές, οικολογικά προβληματικές, προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα ισχυρών οικονομικά ομίλων και δύσκολα αποδεκτές από τις τοπικές κοινωνίες. Πίσω από το περιτύλιγμα τους κρύβουν την ταφή και την καύση τεράστιων ποσοτήτων αποβλήτων, με διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του κόστους για τους πολίτες.
Απέναντι σε αυτόν τον σχεδιασμό, η πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για λύσεις δίκαιες, οικονομικά αποτελεσματικές και οικολογικά συμβατές, θέτει ως προτεραιότητες:
- Πρόληψη και μείωση των απορριμμάτων στην πηγή. Αποτελεσματικές πολιτικές για λιγότερα σκουπίδια ΑΜΕΣΑ.- Διαλογή στην πηγή, για ανακύκλωση και κομποστοποίηση του μεγαλύτερου μέρους τους.
- Απόρριψη κάθε θερμικής επεξεργασίας (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση).
- Προώθηση των λύσεων με διαβούλευση, διάλογο και συναίνεση, όχι με τη βία των ΜΑΤ.
- Συμμετοχή όλων των δήμων αλλά και των πολιτών στις λύσεις.
Ενταγμένη σε μια «Στρατηγική Μηδενικών Αποβλήτων», η πρόταση περιλαμβάνει οκτώ σημεία:
(1) Μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων σε Κερατέα – Γραμματικό, αντί για τους προγραμματισμένους νέους Χώρους Ταφής
(2) Μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών και στη Φυλή, αντί της προγραμματισμένης βιοξήρανσης & αναερόβιας χώνευσης σύμμεικτων απορριμμάτων
(3) Όλοι οι Δήμοι αναλαμβάνουν ευθύνες για κομποστοποίηση αλλά και για μείωση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων
(4) Δημιουργία Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης- Ανακύκλωσης Έντυπου Χαρτιού
(5) Χωριστοί κάδοι για: (α) χαρτί/χαρτόνι & έντυπα, (β) λοιπές συσκευασίες (γ) οργανικά (δ) υπολείμματα. Επιπλέον Κέντρα Διαλογής και Επαναχρησιμοποίησης-Ανακύκλωσης.
(6) Εφαρμογή της νομοθεσίας, συμπλήρωση με νέα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης για οργανικά υλικά, έπιπλα, ογκώδη αντικείμενα, φάρμακα, επικίνδυνα οικιακά απόβλητα
(7). Στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών
(8) Διαμόρφωση νέου Περιφερειακού Σχεδιασμούγια τα σκουπίδια στην Αττική
Η ολοκληρωμένη εφαρμογή της, θα εκτρέψει από τη Φυλή 1,1 εκατομμύρια τόνους σε 2-3 χρόνια (πρώτη φάση), και έως και 1,8 εκατομμύρια τόνους ως το 2020. Αν μάλιστα υπάρξουν και προγράμματα εξυγίανσης και διαχείρισης-διαχωρισμού των τεράστιων ποσοτήτων θαμμένων σκουπιδιών στα Α. Λιόσια – Φυλή δεν θα χρειαστεί άλλος χώρος ταφής στην Αττική για πολλές δεκαετίες ακόμα.
Την παρουσίαση της πρότασης παρακολούθησαν αρκετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών. Ανάμεσά τους ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων κ. Βαρελάς, ο δημοτικός σύμβουλος Λαυρεωτικής και μέχρι πρόσφατα δήμαρχος Κερατέας κ. Ιατρού, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης κ. Κυρκίτσος και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Φίλιππος Δραγούμης.
Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της πρότασης, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος είπε: «Στην Αττική συμπυκνώνεται η αποτυχία των μέχρι τώρα πολιτικών. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και πρέπει να αποδοθούν. Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, είναι εγκληματικό να μεθοδεύονται λύσεις με πολλαπλάσιο κόστος και πολλαπλάσια περιβαλλοντική επιβάρυνση, όπως η καύση. Τελικά φαίνεται ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά μόνο όπου ενδιαφέρονται ισχυρά συμφέροντα. Η πρότασή μας ανατρέπει το πλαστό δίλημμα, να δεχθούμε είτε καύση είτε βίαιη επιβολή νέων χώρων ταφής, είτε και τα δύο. Αν υπάρξει πολιτική βούληση και διάθεση να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης, η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να είναι φιλική προς το περιβάλλον, με συντριπτικά χαμηλότερο κόστος και με περισσότερες θέσεις εργασίας: απαντάμε έτσι ταυτόχρονα στην περιβαλλοντική, την κοινωνική και την οικονομική κρίση, όπως επιβάλλουν οι απαιτήσεις των καιρών».
Τη φιλοσοφία, την πολιτική σημασία και τα βασικά σημεία της πρότασης των Οικολόγων Πράσινων παρουσίασε ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας Αττικής των Ο.Π. και περιφερειακός σύμβουλος Νότιου Αιγαίου, που τόνισε:
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε επεξεργαστεί και προτείνουμε μια διαφορετική πρόταση - προϊόν διαλόγου και γνώσης - για τη διαχείριση των απορριμμάτων που είναι οικολογικά αποτελεσματική, δίκαιη και κοινωνικά υπεύθυνη, έχει λογικό οικονομικό κόστος, και μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα εξασφαλίζοντας ευρύτατη συναίνεση. Αντί να θάβονται ή/και να καίγονται με υψηλό κόστος τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων, μπορούμε να πετύχουμε σύντομα την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων, μεγιστοποιώντας την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Η κυβέρνηση και όσοι λαμβάνουν αποφάσεις πρέπει να σταματήσουν να υποκύπτουν στις πιέσεις ισχυρών λόμπυ και να επιλέξουν μια «πράσινη» λύση για τα απορρίμματα. Απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση στην Υπουργό Περιβάλλοντος, στον Υπουργό Εσωτερικών, στον Περιφερειάρχη Αττικής, στους Δημάρχους Αθηναίων, Πειραιά και Λαυρεωτικής καθώς και σε εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων να καθίσουν στο στρογγυλό τραπέζι, που διοργανώνουμε μέσα στο επόμενο 15ήμερο, ώστε να υπάρξει ουσιαστικός δημόσιος διάλογος γύρω από τις δυο στρατηγικά διαφορετικές επιλογές για τα απορρίμματα στην Αττική. Τουλάχιστον δεν θα μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν ήξεραν».
Για την τεχνικο-οικονομική διάσταση του θέματος, ο Νίκος Μάντζαρης, χημικός μηχανικός από τη Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων, σημείωσε: «Ο συνδυασμός βιολογικής ξήρανσης με καύση SRFπου δυστυχώς διαφαίνεται ως η τεχνολογική επιλογή όχι μόνο του ΕΣΔΚΝΑ αλλά και της κυβέρνησης, είναι περιβαλλοντικά επισφαλής και αποτελεί την ακριβότερη λύση. Από την άλλη μεριά η ταφή δεν αποτελεί λύση καθώς βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τις σύγχρονες αντιλήψεις περί διαχείρισης απορριμμάτων. Η λύση βρίσκεται στη διαλογή στην πηγή. Η εκτεταμένη κομποστοποίηση προδιαλεγμένων οργανικών σε συνδυασμό με την ανακύκλωση έντυπου χαρτιού είναι σε θέση να πετύχουν τους δεσμευτικούς στόχους της Οδηγίας 99/31 με τον περιβαλλοντικά φιλικότερο, και ταυτόχρονα οικονομικότερο τρόπο. Αν επίσης υπάρξει ενίσχυση της ανακύκλωσης συσκευασιών, είναι βέβαιο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής μπορεί να γίνεται αποκλειστικά εντός των ορίων της Αττικής, χωρίς καμίας μορφής θερμική επεξεργασία και με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους της Αττικής».
Για τις πράσινες πρωτοβουλίες σε επίπεδο περιφέρειας Αττικής, που είναι πλέον θεσμικά αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο Κώστας Διάκος είπε: «Η εκλεγμένη περιφερειακή αρχή, που σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, οφείλει να αποδεσμευθεί από τον υπάρχοντα απαράδεκτο Περιφερειακό Σχεδιασμό. Το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να συζητήσει το θέμα σε πολιτική βάση και όχι απλά ως τεχνική διαχείριση των αποφάσεων που μας έχουν κληροδοτηθεί. Παράλληλα όμως έχει πολλά να κάνει, πρώτα από όλα για τη μείωση των σκουπιδιών και την επαναχρησιμοποίηση όσων θεωρούνται πια άχρηστα με πρωτοβουλίες τύπου secondhandόπως κάνει η αυτοδιοίκηση σε πλήθος ευρωπαϊκές περιφέρειες. Η ανάπτυξη της ανακύκλωσης και η σύνδεσή της με μορφές κοινωνικής οικονομίας για ευπαθείς ομάδες, θα εξαλείψει και την παράνομη διαλογή υλικών που σήμερα γίνεται άτυπα στο ΧΥΤΑ της Φυλής από κυκλώματα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή εξαθλιωμένων ανθρώπων».
Τέλος ο Γιώργος Μερτίρης, πράσινος δημοτικός σύμβουλος σε Ραφήνα-Πικέρμι, τόνισε τη διάσταση της αστυνομικής βίας στην Κερατέα και το αίτημα των Οικολόγων Πράσινων για αποχώρηση των ΜΑΤ όσο ισχύει η δικαστική απόφαση που παγώνει το έργο.
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.