Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ποιόν για «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρηση» (ΣΔΕ);

Όσο πλησιάζει η προθεσμία που έχουν οι δήμοι να ορίσουν τον «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρηση» (ΣΔΕ), τόσο τα σενάρια φουντώνουν για διάφορες υποψηφιότητες. Ο ΣΔΕ είναι ένας νέος θεσμός για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών μεταξύ πολιτών και υπηρεσιών του δήμου, αλλά και μια ανεξάρτητη παρέμβαση με προτάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάδειξη των δικαιωμάτων του δημότη, που δεν είναι λίγες οι φορές που καταπατούνται κατά τις επιθυμίες υπηρεσιών και δημοτικών υπαλλήλων.
Ο ΣΔΕ επιλέγεται, ανάμεσα σε υποψηφιότητες προσώπων "κύρους και εμπειρίας" που κατατίθενται έπειτα από δημόσια προκήρυξη της θέσης, από τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου.
Μεγάλο ζήτημα για την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα του ΣΔΕ είναι η ανεξαρτησία του από τη δημοτική αρχή και η επιλογή του να μην έχει να κάνει με κάποιο προεκλογικό «γραμμάτιο» προς εξόφληση!.
Μεγάλο θέμα είναι, ο ΣΔΕ να διαθέτει διαπιστευτήρια για αμεροληψία και διαφάνεια και να μη δημιουργήσει η εκλογή του την υποψία πως θα λειτουργήσει ως άλλοθι μιας κακοδιοίκησης. Ο νόμος 3852/2010 (άρθρο 77)  μάλιστα, δεν προβλέπει τυχαία πως ο ΣΔΕ δεν μπορεί να εκλεγεί από τους αιρετούς του δήμου και φυσικά, δεν το προβλέπει μεν αλλά εννοείται, πως δεν είναι δεοντολογικό -τουλάχιστον- να είναι και από υποψηφίους όλων των συνδυασμών που κατέβηκαν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Αν συμβεί αυτό, πολλοί θα βρεθούν που θα «ακυρώσουν» τη δυναμική του θεσμού και θα συμπεριλάβουν τον ΣΔΕ  στις πολιτικές του συνδυασμού του, είτε είναι η συμπολίτευση είτε από συνδυασμό της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΔΕ επίσης, πρέπει να είναι άνθρωπος που να έχει ασχοληθεί ή να ασχολείται με θέματα που απασχολούν την κοινωνία και ταυτίζονται με το σύνολό της. Για παράδειγμα, ένας τεχνοκράτης μπορεί να σχεδιάσει θεωρητικά ή και στην πράξη μια εξέλιξη, αλλά η επαφή του με την καθημερινότητα του πολίτη είναι μηδαμινή για το νόημα του ΣΔΕ. Αντιθέτως, ένας άνθρωπος, λειτουργός στην κοινωνία, όπως εκπαιδευτικός ή άνθρωπος που υπηρετεί τη δικαιοσύνη, έχει άμεση σχέση μ’ αυτήν. Αυτός έχει τα διαπιστευτήρια να δώσει σάρκα και οστά στο νόημα του θεσμού.
Δεν απομένει λοιπόν, παρά να δούμε επίσημα τις υποψηφιότητες και τον τρόπο που θα τις αντιμετωπίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα καλεστούν να επιλέξουν. Εννοείται φυσικά, πως σ’ αυτήν την εκλογή, δεν θα ακούσουμε τον δήμαρχο και αρχηγό του συνδυασμού που έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο να λέει... «ψηφίστε θεσμικά και δημοκρατικά... ΑΥΤΟΝ!».
Σ.Ξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.