Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΘΗ (Φαρμακοποιός)
Μέλος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας
Σκάλας-Χαλκουτσίου
 

ΩΡΩΠΟΣ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ: Τον κ. Δήμαρχο Ωρωπού             Τον κ. Πρόεδρο και τα Mέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
                                          Τον κ. Πρόεδρο του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας
                                          Σκάλας-Χαλκουτσίου

KOIN: Τοπικό Τύπο

Κλείνουμε αυτές τις μέρες, τρεις μήνες από τότε που συγκροτήθηκε σε Σώμα το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Σκάλας-Χαλκουτσίου και δυστυχώς, έρχομαι σήμερα να δηλώσω, πως Συμβούλιο ουσιαστικά δεν υπάρχει! Και αυτό δεν είναι μια αβασάνιστη διαπίστωση. Είναι μια διαπίστωση από τη μέχρι σήμερα τρίμηνη πορεία και δράση του. Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Σκάλας-Χαλκουτσίου, τελικά, είναι μια παράσταση για έναν ρόλο, που δεν οδηγεί πουθενά και δεν τον παρακολουθεί κανένας!
Ο «Καλλικράτης», έδωσε τη δυνατότητα σε μια ομάδα ανθρώπων που έχουν όραμα για τον τόπο τους, να προσπαθήσουν να το υλοποιήσουν, στο μέτρο βέβαια του δυνατού και δεν χάρισε ποτέ σε έναν άνθρωπο ένα τίτλο, για να τον «ντυθεί» και να τον περιφέρει, αδιαφορώντας αν αυτή του η λογική αντίκειται στη συλλογική προσπάθεια και στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Μέχρι σήμερα, σαν Συμβούλιο, έχουμε συνέλθει ΜΟΝΟ δυο (2) φορές, κάνοντας χρήση του ελάχιστου των αρμοδιοτήτων μας, για να χορηγήσουμε δυο (2) προεγκρίσεις ίδρυσης καταστημάτων. Από εκεί και πέρα, ΟΥΔΕΝ!
Καμιά ενέργεια από τις γνωμοδοτικές αρμοδιότητες που έχουμε, με τις οποίες θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε γνώμη ή πρόταση σε άλλα διοικητικά όργανα του Δήμου, τα οποία μπορούν ή και οφείλουν ακόμη, να εκδώσουν κάποια διοικητική πράξη, προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου της Κοινότητάς μας.
Εδώ να σημειώσουμε, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορεί να εκδώσει κάποια διοικητική πράξη για μας, αν δεν υποβληθεί πρώτα πρόταση δική μας.
Θα μπορούσαμε επίσης, ως Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας να εκφέρουμε γνώμη για θέματα όπως:
- στη δυνατότητα λειτουργίας υπηρεσιακών μονάδων του Δήμου στη Δημοτική μας Κοινότητα, με κριτήριο την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας και την ανάπτυξη της περιοχής μας,
- στην αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων που βρίσκονται στα όρια μας,
- στην πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση της περιοχής μας,
- στη συντήρηση των δημοτικών μας οδών, όπως και τη συντήρηση, καθαριότητα και λειτουργία των πλατειών, αλσών, κήπων, υπαίθριων χώρων αναψυχής και γενικά όλων των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων της περιοχής μας,
- στο πρόβλημα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στη Δημοτική μας Κοινότητα,
- στην εκτέλεση νέων έργων, καθώς και τη συντήρηση και λειτουργία των έργων που έχουν εκτελεστεί,
- στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, για την αναβάθμιση της αισθητικής των περιοχών μας, καθώς και την καθαριότητά τους, όπως και για την προστασία της δημόσιας υγείας,
- στην περισυλλογή και εν γένει τη μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα,
- στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και γενικότερα την ανάπτυξη της περιοχής μας σε πολιτιστικά, πνευματικά, κοινωνικά θέματα,
- στη μέριμνα για την υγεία, την πρόνοια και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και γενικά τη φροντίδα, ώστε η λειτουργία και ανάπτυξη της περιοχής μας να αποβλέπει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.
- στην αξιοποίηση των τοπικών πόρων της περιοχής μας,
- στην προώθηση του εθελοντισμού,
- στη χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων και ειδών διαβίωσης ή περίθαλψης, σε οικονομικά αδυνάτους συμπολίτες μας και πολύτεκνους,
- καθώς και στη μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή απαλλαγή από αυτούς για τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις πρόσωπα, καθώς και τα πρόσωπα που χρειάζονται «βοήθεια στο σπίτι» και «διοικητική βοήθεια».

Εκτός από τις παραπάνω αρμοδιότητες, ένα Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας, έχει υποχρέωση να καταρτίζει σχέδιο προϋπολογισμού εξόδων της Κοινότητας που εντάσσεται στο σχέδιο προϋπολογισμού του Δήμου, όπως και να εισηγείται στην εκτελεστική επιτροπή του Δήμου, τις δράσεις και τα έργα τοπικού χαρακτήρα που πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου, ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων της περιφέρειάς του.

Από όλα αυτά που προανέφερα, ας μου πει ο κ. πρόεδρος, για ποιο έχουμε κάνει, έστω και πρόχειρη συζήτηση; Και δεν αναφέρομαι σε αποφάσεις. Αναφέρομαι σε απλή, απλούστατη συζήτηση, η οποία θα εντόπιζε το τι θέλουμε και τι όχι και θα μας εύρισκε η οποιαδήποτε πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής, έτοιμους με τις δικές μας προτάσεις.
Και η Σκάλα και το Χαλκούτσι, είναι δυο πολυπληθείς περιοχές που και πολλά προβλήματα έχουν και αξίζουν να βγουν σιγά-σιγά από τα χρεωμένα πολύχρονα αδιέξοδα που τις πνίγουν.
Εμείς τί κάνουμε λοιπόν τρεις μήνες τώρα; Βλέπουμε έναν πρόεδρο, ενός ανύπαρκτου γι’ αυτόν Συμβουλίου, να λειτουργεί αποσπασματικά και ετσιθελικά, χωρίς να γνωρίζει, ότι οφείλουμε στα τριάμισι χρόνια που μας εμπιστεύθηκαν οι συμπολίτες μας και αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε τα πολλά πράγματα που χρειάζεται ο τόπος μας, τουλάχιστον να έχουμε τις προτάσεις και να έχουμε τοποθετήσει κάποιες σωστές βάσεις διαλόγου με την παρούσα Δημοτική Αρχή, αφήνοντας παρακαταθήκη για την οποιαδήποτε επόμενη.

Είναι περιττό να αναφέρω βέβαια, πως το Συμβούλιο της Δημοτικής μας Κοινότητας, οφείλει να συνεδριάζει, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου, μία (1) τουλάχιστον φορά το μήνα υποχρεωτικά, ακόμα και αν δεν υπάρχουν θέματα για συζήτηση.
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει, πως αδικαιολόγητη παράλειψη του προέδρου να συγκαλέσει το Συμβούλιο επί δύο (2) συνεχείς μήνες ή δύο (2) συνεχείς φορές, μπορεί να του επιφέρει την ποινή της αργίας και σε περίπτωση υποτροπής της έκπτωσης από το αξίωμά του σύμφωνα με την  πειθαρχική διαδικασία του άρθρου 234 του Ν. 3852/2010.

Με εκτίμηση
ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΘΗ

1 σχόλιο:

  1. Ο θεσμός των τοπικών συμβουλίων που καθιερώθηκε με έκτρωμα που ονομάτηκε Καλλικράτης, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η σχετική αναβάθμιση των συνοικιακών συμβουλίων, που ούτως η άλλως, ουδέποτε λειτούργησαν.

    Τα τοπικά συμβούλια, αποτελούν απλά το άλλοθι της κυβέρνησης στη διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    ως εκ τούτου ο θεσμός αποκλείεται να λειτουργήσει για δύο κυρίως λόγους:

    1. Επειδή οι εκλεγμένοι στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν έχουν καν την λαική εντολή λόγω του παράλογου εκλογικού συστήματος.
    2. Επειδή το συμβούλιο, σε αντίθεση με οποιαδήποτε απλό σωματείο, δεν έχει καμιά ουσιαστική αρμοδιότητα ( πλην δύο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.