Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Νέα μέτρα για διαφάνεια στους δήμους - Θα ελέγχονται και τα έσοδα!

«Φρένο» στους ανεξέλεγκτους δανεισμούς των δήμων και τα χρέη που τους ταλανίζουν επιχειρεί να βάλει ο «Καλλικράτης» μέσω ενός τριμελούς συμβουλίου που θα ελέγχει τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για μια «τρόικα» για τους ΟΤΑ που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της αυτοδιοίκησης, ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών και έναν εκπρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έργο της θα είναι να διαπιστώνει αν ένας Δήμος πρέπει να τεθεί υπό οικονομική επιτήρηση, αν πρέπει να μπει φρένο στα δάνεια που συνάπτει, αν έχει δανειοληπτική ικανότητα και με ποιους όρους είναι εφικτή η λήψη ενός δανείου.
Ο «Καλλικράτης» επίσης φέρνει και μία ακόμη αλλαγή. Τον έλεγχο επί των εσόδων των ΟΤΑ. Μέχρι τώρα γινόταν στους δήμους έλεγχος μόνο τις δαπάνες. Τώρα θα ελέγχονται και τα έσοδα. Για παράδειγμα, αν ένας δήμος δεν εισπράττει τα τέλη που θα έπρεπε να εισπράττει από την εγκατάσταση τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και πεζοδρόμια, θα δεχτεί κυρώσεις προκειμένου να συμμορφωθεί, να αυξήσει τα έσοδά του και να μην προχωρά είτε σε δανεισμούς είτε σε αυξήσεις ανταποδοτικών τελών.
Παράλληλα, για τη σύναψη συμβάσεων θα υπάρχει έλεγχος πριν την υπογραφή τους, ώστε να μειωθεί η μεγάλη καχυποψία για αδιαφανείς συναλλαγές. Οι συμβάσεις είναι η κερκόπορτα που μπορεί να οδηγήσει σε αδιαφανείς συναλλαγές, γι' αυτό και αυτό το μέτρο, τελειώνει  τις απευθείας αναθέσεις, τις κατατμήσεις συμβάσεων και τα... "σαρανταπεντάρια".
Επίσης, οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ οφείλουν να προβλέπουν κονδύλια για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών και γι' αυτές πρέπει να υπάρχει ένα έκτακτο αποθεματικό. Αυτό είναι ένα άλλο μέτρο, για να σταματήσουν οι αποφάσεις... «λόγω
έκτακτης ανάγκης»!
Το κυριότερο είναι, πως ενώ μέχρι σήμερα ο προσυμβατικός έλεγχος αφορούσε έργα μεγάλου προϋπολογισμού, τώρα επεκτείνεται και σε έργα ύψους 100 έως 500.000 ευρώ, όπως επίσης, ο έλεγχος δεν θα τώρα μόνο κατασταλτικός, αλλά και προληπτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.