Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Ενα ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ με τα «ΟΛΑ» του και... με «ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ για ιθαγενείς»!

Όσοι πολίτες-δημότες είχαν την τύχη (ή ατυχία) να παρακολουθήσουν το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, θα κατάλαβαν επακριβώς, τι λείπει από τους περισσότερους που ασχολούνται με τις τύχες αυτού του τόπου και όλα φαίνονται δύσκολα, σε βαθμό απογοήτευσης!
Μια ομάδα που συνθέτει τον πυρήνα διοίκησης του δήμου (μεταξύ αυτών και διοικητικά στελέχη), που δεν μπορούν να αντιληφθούν την προσταγή του νομοθέτη, ή δεν θέλουν να «ενοχληθούν» στα σχέδιά τους, μια άλλη ομάδα που υποτίθεται στηρίζει την πρώτη, που δεν ασχολείται με το να την επαναφέρει σε νόμιμες διαδικασίες και ακολουθεί πιστά την παραταξιακή πειθαρχία και μια αντιπολίτευση, που είναι ικανή και να ελέγξει, αλλά ταυτόχρονα και να «σφυρίξει» αδιάφορα, κρατούν το σήμερα και το αύριο του Ωρωπού στα χέρια τους.

Για «τον φόβο των Ιουδαίων»
Κοντά ένα δίωρο συζητήσεων έγινε, για να πειστεί ο πρόεδρος και ο δήμαρχος, πως το συμβούλιο που συγκάλεσαν, είχε πρόβλημα νομιμότητας! Από κοντά και υπηρεσιακοί παράγοντες, που αρνούνταν να αποδεχτούν πως έκαναν λάθος, στην συμβουλευτική τους αρμοδιότητα και έφερναν χαρτιά να αντικρούσουν, μεταφράζοντάς τα όμως... πάλι λάθος! Τελικά, έδειξαν πως δεν πείστηκαν, αφού υπάρχει και ο εγωισμός του αλάθητου της εξουσίας, αλλά συμβιβάστηκαν για τον «φόβο των Ιουδαίων» και αποφάσισαν να δεχτούν τα άλλα δύο θέματα να συζητηθούν στο συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης.
«Μεταφράζοντας» όμως το γράμμα του νόμου κατά την επιθυμία τους, έχουν λειτουργήσει και σε άλλα θέματα και δεν τους «ενόχλησε» κανένας. Χθες τους «ενόχλησε» ο Βασίλης Οικονόμου και στη συνέχεια, πήραν τη σκυτάλη και άλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Να θυμίσουμε, πως σε δημοσίευσή μας στις 6 Απριλίου, ρωτούσαμε, αν ήταν νόμιμο το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο και αναφερόμαστε στο πρώτο του θέμα (βιολογικός καθαρισμός του πρώην δήμου Ωρωπού), που η πρόσκληση έγραφε πως το θέμα συζητείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 67 του Ν.3852/2010, το οποίο λέει: «Ο πρόεδρος καλεί επίσης το συμβούλιο σε συνεδρίαση με γραπτή πρόσκληση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όποτε το ζητήσει ο δήμαρχος, ή η οικονομική ή η επιτροπή ποιότητας ζωής ή το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου ή το σύνολο των συμβούλων της μειοψηφίας. Στις δυο τελευταίες περιπτώσεις απαιτείται γραπτή αίτηση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν». Το πρώτο θέμα λοιπόν, έχει ζητηθεί από την αντιπολίτευση, με αίτηση προς τον πρόεδρο, ΜΟΝΟ του και ανήκει στις δυο τελευταίες περιπτώσεις που ορίζεται πως θα συζητηθούν τα θέματα που αναφέρονται στην αίτηση! Αφού λοιπόν από τον πρόεδρο έγινε επίκληση του άρθρου 67, παρ. 2 του νόμου 3852/2010, ΔΕΝ ήταν ΝΟΜΙΜΟ να συζητηθούν με την ίδια πρόσκληση και τα άλλα δύο θέματα που δεν αναφέρονταν στην αίτηση. Γιατί όμως το έκανε αυτό το προεδρείο; Ίσως γιατί ήθελε βιαστικές συζητήσεις στο κυρίαρχο θέμα και την υποβάθμισή του ή με την πίεση του χρόνου και για τα τρία! 
Ο Κώστας Λίτσας, αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, τόνισε πως και τα τρία θέματα είναι τόσο σοβαρά, ώστε το κάθε ένα απαιτεί τη δική του συνεδρίαση. Για δε αυτό του βιολογικού καθαρισμού, είπε, πως είναι ένα θέμα που δείχνει την ωριμότητα του νέου δήμου.

Βιολογικός πρώην δήμου Ωρωπίων
Ήταν το θέμα του δημοτικού συμβουλίου που «έκαιγε», πρώτα-πρώτα τον τόπο και κατόπιν όλους όσους αμφισβητούσαν τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί. 
Ήταν το θέμα που έφερε προς συζήτηση το σύνολο της αντιπολίτευσης και ο εισηγητής του, Γιώργος Γιασημάκης, ήταν απόλυτα κατατοπιστικός για το τι συμβαίνει σήμερα που η ευθύνη του έργου έχει περάσει στα χέρια δυο ανθρώπων, που ό,τι κατέκριναν ως αντιπολίτευση την προηγούμενη 4ετία, πήγαιναν τώρα πιθανότατα να το κάνουν! Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος, να σημειώσουμε, πως ήταν μέλος της δημαρχιακής επιτροπής, όταν αυτή πήρε την απόφαση 116/08, που ανατέθηκε η μελέτη εκπόνησης προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για το στάδιο της προκαταρτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης του έργου εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, του πρώην δήμου Ωρωπίων. Ο δε σημερινός αντι-δήμαρχος, Βαγγέλης Ηλιάσκος, ήταν από τους φανατικούς πολέμιους του συγκεκριμένου έργου.
Αξίζει να παρουσιάσουμε, φωτοτυπίες-αποσπάσματα, από έγγραφο της τότε Περιφέρειας Αττικής, που αναφέρεται στην Προκαταρτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση του έργου: «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Ωρωπίων, κεντρικοί αποχετευτικοί αγωγοί, αντλιοστάσια μεταφοράς λυμάτων και υποθαλάσσιος αγωγός διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων». (φωτο)
Τελικά, μετά από μεγάλη συζήτηση και αντεγκλίσεις, αποφασίστηκε με πρόταση του δημάρχου, να συσταθεί μια επιτροπή από τους επτά(7) αρχηγούς των δημοτικών συνδυασμών και με την καθοδήγηση τεχνικών συμβούλων να φέρουν στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση για το έργο, ξεκινώντας από μηδενική βάση!
Στο θέμα αυτό παρενέβη και ο Γιώργος Γαβριήλ, ο οποίος είπε μια μεγάλη αλήθεια: «Χρειάζεται πολιτικό θάρρος»!«Καταθέτω την ηθελημένη απόφασή μου να ενημερώσω δημότες και σώμα» Συγκεκριμένα ο π. δήμαρχος, που έχει και την ευθύνη αυτής της προσπάθειας που έγινε επί της διοίκησής του, έγινε σαφής από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησής του, λέγοντας πως τίποτα δεν τον υποχρέωσε να βρεθεί εκεί και να ενημερώσει για το έργο. είπε και συνέχισε: «Ο βιολογικός ήταν από τα πρώτα σχέδιά μου όταν αποφάσισα να διεκδικήσω το δήμο Ωρωπίων. Ο βιολογικός είναι δύσκολο θέμα και δεν μπορεί να πετύχει κοινωνική συναίνεση, γιατί κάποιοι, λίγο ή πολύ θα ενοχληθούν. Πολλά λύματα χύνονται στη θάλασσα και κρίναμε το θέμα ως κατεπείγον. Ζήτησα από την Περιφέρεια την άδεια για οριστική μελέτη, χρησιμοποιώντας την προμελέτη του Σπύρου Μέξη. Πρώτα έπρεπε να βρούμε το χώρο, όπως μας ζητήθηκε, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτηθούμε. Δεν μπήκαμε σε διαδικασίες τοπικών συνελεύσεων. Για τον Ωρωπό το έργο προεγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 38 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τη μελέτη χωροθετήθηκε κάτω από την παλιά χωματερή. Πλημμέλεια της σημερινής δημοτικής αρχής, που δεν μίλησε πρώτα με τον μελετητή (Κουράκος). 
Ο Ωρωπός σήμερα μπορεί να έχει βιολογικό καθαρισμό και δεν ξοδέψαμε για μελέτη χρήματα. Τα τυπικά 5 με 6 χιλιάδες. Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο θα κρίνει, αν προχωρήσει το μεγάλο αυτό έργο ή όχι. Όποιος πει όχι, πρέπει να κάνει και πρόταση. Για να φας... πρέπει να σπάσεις κι αυγά»! Ο Γιώργος Γαβριήλ, τελείωσε την ομιλία του λέγοντας: «Είμαστε οι μόνοι που έχουμε χωροθετήσει στην Αττική»!
Τη δική του απάντηση έδωσε και ο π. δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Μπαλόκας, ο οποίος ζήτησε να γίνει μια νέα αρχή από λευκό χαρτί και ζήτησε την «πριμοδότηση» της περιοχής που θα εγκατασταθεί ο βιολογικός, με ανταποδοτικά οφέλη. «Αυτό είναι το δίκαιο» είπε ο Ανδρέας Μπαλόκας, «για να επιτύχουμε και τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση» τόνισε. Δεν χαρίστηκε στην απάντησή του και για τα όσα ακούγονταν σε σχέση με τη σταθερή θέση του στο θέμα της χωροθέτησης, την οποία ζητούσε με διαφανείς διαδικασίες: «Δυο και πλέον χρόνια κάποιοι μας κατηγορούσαν, όσους δηλαδή είχαμε αντιρρήσεις για τις διαδικασίες, ότι τάχα αρνιόμασταν την κατασκευή του βιολογικού βάζοντας μπροστά το προσωπικό μας συμφέρον, δικαιολογώντας έτσι τις μυστικοπαθείς διαδικασίες, αλλά και το έλλειμμα της τεχνολογίας που ακολουθήθηκε.
Αυτός ο μύθος πλέον κατέρρευσε και μαζί κατέρρευσαν και όλοι αυτοί που εν κρυπτώ προσπάθησαν να περάσουν την δική τους βούληση, χωρίς σε όλο αυτό το διάστημα, να ενημερώσουν την τοπική μας κοινωνία.
Τότε έλεγα ότι η μέθοδος του βιολογικού που αναφέρει η προμελέτη, ήταν παλαιάς τεχνολογίας και ο σχεδιασμός θα έπρεπε να περιλαμβάνει, όχι μονό τα στενά όρια του τότε Δήμου μας, αλλά να μελετηθεί στο σύνολο των περιοχών του ερχόμενου «Καλλικράτη». Σήμερα δικαιώνομαι για όλες τις ενστάσεις μου.
Τώρα ζούμε μια νέα εποχή στα πλαίσια του νέου Δήμου και επιβάλλεται να εφαρμοστούν λύσεις για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών όλου του Δήμου, εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνολογίες με διάφανες διαδικασίες και ιδιαίτερα στις χωροθετήσεις. Και επειδή το μείζον θέμα, για την κατασκευή ενός βιολογικού σταθμού, είναι η χωροθέτησή του, θα πρέπει να έχουμε πρώτα-πρώτα την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας που θίγεται, εξηγώντας καταρχήν την επιλογή των τεχνικών υπηρεσιών και δίνοντας στην επιλεγμένη περιοχή ανταποδοτικά οφέλη στην ανάπτυξή της».
Και ενώ γίνονταν τοποθετήσεις και έντονοι διάλογοι, ο δήμαρχος Ωρωπού κάποια στιγμή «έσπασε» την πολύωρη σιωπή του και τους άφησε όλους άφωνους! Κανείς δεν κατάλαβε, γιατί ο Γιάννης Οικονομάκος, ενώ πήρε μια απόφαση ουσίας -που σημειωτέον τώρα δεν μπορεί να την πάρει πίσω, γιατί λογίζεται σαν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου- την έμπλεξε με την πολιτική και τις σχέσεις που αυτή προκαλεί. «Άδειασε» ουσιαστικά τους συνεργάτες του και ειδικά τον υπεύθυνο αντι-δήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών κ. Ηλιάσκο, λέγοντας: «Μου αρέσει να ακούω και να αλλάζω γνώμη. Αυτός ο τόπος δεν θέλει πορεία από έναν. Το δημοτικό συμβούλιο σήμερα με έχει ανεβάσει στα ουράνια! Σήμερα αισθάνθηκα ότι ωρίμασε η κοινωνία, το δημοτικό συμβούλιο... Ο Κώστας Λίτσας σήμερα με κάλυψε πλήρως. Σήμερα κατάλαβα ότι δικαιολογημένα ήρθε δεύτερος! (Όταν του ζητήσαμε να το διευκρινίσει, όπως μας είπε, εννοούσε γιατί πέρασε τους υπόλοιπους συνδυασμούς). Αν συνεχίσει έτσι... Χρειάζεται μεγάλη συναίνεση για να γίνει το έργο. Αυτό το σημερινό κλίμα να συνεχίσει, για να κάνουμε το έργο. Θεωρώ τιμή μου τις προτάσεις που μου κάνατε! Προτείνω να κάνουμε μια επιτροπή, που θα αναλάβει το έργο, όλοι μαζί συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Ζητάμε εμείς η δημοτική αρχή, να αποδείξουμε ότι αλλάζουμε το μέλλον μας...». Τελείωσε όμως τονίζοντας, πως η πιθανότητα να γίνει βιολογικός, είναι πολύ μικρή!
Προηγουμένως ο Κώστας Λίτσας είχε τονίσει: «Ναι στο έργο του π. δήμου Ωρωπίων. Πρέπει να λέμε την αλήθεια μεταξύ μας. Να μην κρύβεται ο δήμαρχος... Σ’ αυτό που θα αποφασίσει για τον νέο δήμο, θα είμαι μαζί του...» και πριν τις τοποθετήσεις όλων των άλλων συμβούλων, ο δήμαρχος είχε πει: «...Μια προσπάθεια ήταν για να μπορέσουμε να έχουμε τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν το κάνουμε, σε λίγο καιρό θα υποχρεωθούμε να το κάνουμε και θα το πληρώσουμε από την τσέπη μας... Βεβαίως εμείς θα οδηγήσουμε την κούρσα. Σήμερα αυτό το θέμα δεν το επέλεξα εγώ. Θέλω να ακούσω την άποψη των άλλων και μετά θα τοποθετηθώ...». Και η απάντηση του Θωμά Ρούσση: «Έχετε καταλάβει ότι διοικείτε..; Θέλουμε την άποψη της δημοτικής αρχής». Αυτήν την άποψη, την... έκρυψε(;;) ο αντι-δήμαρχος κ. Ηλιάσκος, όταν κάποια στιγμή είπε: «Υπάρχει ένα δεδομένο... αλλά δεν το λέω»!!!
Όλη όμως την εικόνα του συγκεκριμένου θέματος, τη «ζωγράφισε» ο Βασίλης Οικονόμου, λέγοντας: «Κάπου υπάρχει πρόβλημα... Βλέπουμε το τυρί, αλλά δε βλέπουμε τη φάκα! Το τυρί είναι τα 48 εκατομμύρια... Όλα ήταν αίολα. Δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες». Επίσης, ο κ. Οικονόμου, ζήτησε για να συμμετάσχει στην επιτροπή το θέμα όλο να αρχίσει από την αρχή, ως τίποτα μη γενόμενο! Αυτό του το υποσχέθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος.
Σήμερα το μεσημέρι, να ενημερώσουμε τους δημότες, έγινε η πρώτη συνάντηση αρχηγών για το μείζον αυτό θέμα και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα.

Τα «καθρεφτάκια των ιθαγενών»
Όλα..! Αμέλειες, κινητοποιήσεις, νομικές διεκδικήσεις και αγωνίες, έληξαν σχετικά με το θέμα της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου από τον Κάλαμο, όταν η δημοτική αρχή έφερε ως ανακοίνωση... «δώρα» της εταιρείας προς το δήμο και τα ψήφισε μόνη της ως... «αποδοχή»!!! Της το στήριξε μόνο ο Ευάγγελος Καλύβας, ενώ την ίδια ώρα που ο Βασίλης Οικονόμου μιλούσε για... «καθρεφτάκια προς ιθαγενείς», ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος πανηγύριζε(!) τη δωρεά-ξεπούλημα των αγώνων, λέγοντας: «Αυτό είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία του δήμου»!!!  
Χωρίς άλλο σχόλιο...

1 σχόλιο:

  1. ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ Ο ΚΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΚΙΤΡΙΝΙΣΕΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ.Ο ΔΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΣΑ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΕΙΠΕ ΓΕΛΩΝΤΑΣ ΧΑΖΑ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ[ΕΓΩ ΤΑ ΕΙΠΑ ΑΥΤΑ?]Ο ΔΕ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΙΧΕ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕ.ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΑΡΑΓΕ?ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΛΕΠΤΩΝ ΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.