Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πιάνουν τόπο... - Η φτώχεια χτυπάει τους νέους! - «Φτωχός συγγενής, διεθνώς, το ελληνικό ελαιόλαδο»

Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Εκτίναξη των τιμών των τροφίμων. Στο 5,2% κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2011».
Οι αρμόδιοι Υπουργοί απάντησαν αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι παρακολουθούν τις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων και τις συγκρίνουν με τις εγχώριες τιμές στα κανονιστικά όρια της αγορανομικής διάταξης 7/2009,
ώστε να μην προκύψουν αδικαιολόγητες αυξήσεις.
Επιπλέον, ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κος Ντ. Ρόβλιας, βεβαιώνει ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα αισχροκέρδειας και να τιθασεύσουν τις τιμές εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο για την προστασία του εισοδήματος των πολιτών.
Από την άλλη, ο Υφυπουργός Οικονομικών, κος Δ. Κουσελάς, αναφέρει ότι οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ αποφασίστηκαν στα πλαίσια της ανάγκης εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και της επίτευξης των στόχων της δημοσιονομικής πολιτικής και εντάσσονται στα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας της χώρας.
Είναι προφανές, δηλώνει ο κος Μπούρας, ότι το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά αύξηση των εσόδων από ποσό που θα βγει το επόµενο έτος από τις τσέπες των καταναλωτών για να κατευθυνθεί προς τα ταµεία του ∆ηµοσίου. Ετσι, η Κυβέρνηση έχει επιλέξει την επιβολή όλο και νέων φόρων. Το ζητούμενο, όμως, για να υπάρξει πραγματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι η ανάπτυξη. Αλλά η κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί αυτή την αναγκαιότητα της ανάπτυξης και στη χάραξη της φορολογικής της πολιτικής κινήθηκε μόνο προς την κατεύθυνση της είσπραξης των εσόδων, λαμβάνοντας συνεχώς μέτρα που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, καθώς ακόμη και την ίδια την επίτευξη της αύξησης των φορολογικών εσόδων, τα οποία εξακολουθούν - ακόμη και σήμερα - να βρίσκονται εκτός στόχου.
Το αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε το 2010 περιλάμβανε περικοπές αμοιβών και συντάξεων, πάγωμα των προσλήψεων, αύξηση των έμμεσων φόρων, αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και επιβολή έκτακτων εισφορών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Όλα αυτά τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους καταναλωτές, μειώνουν την ιδιωτική κατανάλωση και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών ενώ αυξάνουν την ανησυχία τους για τις μελλοντικές εξελίξεις. Όλοι οι οικονομικοί δείκτες, αποτυπώνουν ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος μέσα από το οποίο επιβεβαιώνεται η αστοχία της οικονομικής και ειδικότερα της φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Όσο η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πολιτικές που στόχο έχουν να αναχαιτίσουν την ύφεση και να δημιουργήσουν αναπτυξιακή προοπτική, όπως: οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, η χάραξη αναπτυξιακής φορολογικής πολιτικής με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματική δραστηριότητα και η προσέλκυση επενδύσεων, τόσο οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πιάνουν τόπο. 
Ο κ. Μπούρας θα συνεχίσει να κάνει ισχυρή αντιπολίτευση, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στηρίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τους καταναλωτές όλης της χώρας και ιδιαιτέρως της Περιφέρειας Αττικής η οποία φαίνεται ότι θα βιώσει πιο έντονα τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό, αφού είναι η περιοχή η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. 

 Οι νέοι στη φτώχεια
Ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής επίσης, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς α) Οικονομικών, β) Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και γ) Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα “την πόρτα των νέων χτυπάει η φτώχεια”.

               Η ερώτηση έχει ως εξής: 
«Η φτώχεια χτυπάει την πόρτα των νέων τονίζεται στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού μετά το 2008 η φτώχεια φαίνεται να μετατοπίζεται προς τα νεαρά ζευγάρια με παιδιά αλλά και προς τους νέους εργαζόμενους.
Επιπρόσθετα, καταγράφεται σημαντική μείωση των αποδοχών, τάση η οποία αναμένεται να διατηρηθεί και το 2011. Η υποχώρηση των ακαθάριστων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με την ΤτΕ, έφτασε πέρυσι στο 13,5% και πλέον οι αμοιβές τους είναι χαμηλότερες και από το 2003, ενώ στο σύνολο της οικονομίας η συρρίκνωση των αποδοχών ανήλθε στο 9%, γυρίζοντας στους μισθούς πίσω στο 2006.
Επίσης, στην έκθεση της ΤτΕ σημειώνεται πως η σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας κυρίως των νέων και οι διαδοχικές αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας σε είδη ευρείας κατανάλωσης μείωσαν περισσότερο την αγοραστική δύναμη των πιο φτωχών νοικοκυριών.
Ως γνωστόν, η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα ασκείται στην Περιφέρεια Αττικής όπου  παράγεται το 40% περίπου του εθνικού πλούτου και εδρεύουν οι περισσότερες επιχειρήσεις. Επομένως, φαίνεται πως η Περιφέρεια Αττικής θα είναι η περιοχή η οποία θα πληγεί περισσότερο λόγω της αύξησης της ανεργίας και της ύφεσης και της μείωσης της ανάπτυξης. από την οικονομική κρίση.
Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται οι κ. Υπουργοί:
·  - Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητες οικονομικής μετανάστευσης των νέων;
·    - Πρόκειται να τονώσετε με κάποιο τρόπο τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Αττικής, δεδομένου ότι αυτές είναι οι δύο ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση;
·    - Με ποιο τρόπο θα τονώσετε την αγοραστική δύναμη των πιο φτωχών νοικοκυριών της Περιφέρειας Αττικής;»

  Το ελληνικό ελαιόλαδο
    Ο Θανάσης Μπούρας, είχε καταθέσει και ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Φτωχός συγγενής, διεθνώς, το ελληνικό ελαιόλαδο».
Ο αρμόδιος Υπουργός, κος Κ. Σκανδαλίδης, απάντησε αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι στο πλαίσιο των Κανονισμών του Συμβουλίου και της Επιτροπής έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στη φάση υλοποίησης ή έχουν ολοκληρωθεί 6 προγράμματα για την προώθηση του ελαιολάδου συνολικού προϋπολογισμού 15.351.866 ευρώ.
Ξεχνάει όμως να μας διευκρινίσει ότι όλα αυτά τα προγράμματα εγκρίθηκαν και σχεδόν ολοκληρώθηκαν επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας. Επομένως, το ΠΑΣΟΚ το μόνο που έκανε ήταν απλώς να συνεχίσει το εξαγωγικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας η οποία είχε καταλάβει από πολύ νωρίς ότι καμία ελληνική εξαγωγική επιχείρηση δεν είναι τόσο μικρή που να μη μπορεί να φθάσει στη διεθνή αγορά. Κανένα ποιοτικό ελληνικό προϊόν δεν πρέπει να μένει αναξιοποίητο. Πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για ένα προϊόν σαν το ελληνικό ελαιόλαδο που είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.
Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών την πενταετία 2004-2008, επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, κατά 40% περίπου, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι με πρόγραμμα, συντονισμένες και συλλογικές προσπάθειες, τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να ταξιδέψουν σε κάθε γωνιά της γης. Αντιθέτως και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος), το 2010 σε σχέση με το 2009 είχαμε πτώση των εξαγωγών ελαιολάδου σε πολλές παραδοσιακές αγορές όπως: Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Σουηδία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Δανία, Κύπρο κ.α. και οι εξαγωγές του προϊόντος μειώθηκαν συνολικά κατά 9,95%. Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε ούτε να διατηρήσει την ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών αλλά ούτε και να τις σταθεροποιήσει.
Είναι εθνική υποχρέωση να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, προβάλλοντας αποτελεσματικά τα ελληνικά προϊόντα και βελτιώνοντας έμπρακτα την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο.
Ο κ. Μπούρας θα συνεχίσει να κάνει ισχυρή αντιπολίτευση, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στηρίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τους ελαιοπαραγωγούς όλης της χώρας και ιδιαιτέρως της Περιφέρειας Αττικής η οποία φαίνεται ότι θα βιώσει πιο έντονα τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.