Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2011 πήρε το λόγο και υποστήριξε τα εξής:
«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση μέσα στη γενικότερη διεθνή οικονομική κρίση.
Συζητάμε σήμερα τον 2ο προϋπολογισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Οκτώβριο του 2009 για να μοιράσει, προϋποτίθεται, καλύτερα τα χρήματα που υπήρχαν, να εισπράξει τα χρήματα που δε μπορούσε να εισπράξει το κράτος από τους οφειλέτες του και να αλλάξουμε αντί να βουλιάξουμε.
Όπως φάνηκε, όμως από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ αλλάξαμε μεν, αλλά η κοινωνία βουλιάζει.
Προσπάθησε λοιπόν το ΠΑΣΟΚ, αφού δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει την ακατάσχετη προεκλογική του υποσχεσιολογία, να φορτώσει την πράγματι δύσκολη οικονομική κατάσταση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λες και το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κυβερνήσει ποτέ την Ελλάδα, ήλθε από άλλο πλανήτη και δε γνώριζε τίποτα.
Αντί, λοιπόν, να ρίξει το βάρος στην προσπάθεια για ανάκαμψη και ανάπτυξη, έκανε ότι μπορούσε να φουσκώσει το έλλειμμα του 2009 για να παρουσιάσει έτσι μείωση και βέβαια επιτυχία κατά το 2010.
Κατέθεσε έναν προϋπολογισμό το 2010 που η εκτέλεσή του ήταν ανέφικτη και η αποτυχία της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής σίγουρη.
Είναι σύνηθες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ρίχνουμε τις ευθύνες τις αποτυχίας μας στους άλλους και όχι σε δικά μας λάθη, αν και η Νέα Δημοκρατία έχει το θάρρος να αποδέχεται τα λάθη της.
Αυτό έκανε λοιπόν το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή. Αλλά το χειρότερο ήταν ότι κατέφυγε σε μία δυσφημιστική εκστρατεία κατά της χώρας με αποτέλεσμα κυρίως η πιστοληπτική της δυνατότητα να εκμηδενιστεί. Μετέτρεψε τη κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού.
Και ενώ οι ανάγκες δανεισμού ήταν υπαρκτές και όχι τίποτα πρωτότυπο και οι συνθήκες δανεισμού ήταν ευνοϊκές τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έκανε ότι μπορούσε για να μας οδηγήσει εκεί που μας οδήγησε.
Είναι πρωτοφανές και δε χρησιμοποιώ άλλες λέξεις, ένας ηγέτης να διαβάλλει τη χώρα του και να παραδοθεί στο ΔΝΤ και σ’ ένα μηχανισμό που όλοι οι Έλληνες κατάλαβαν αργότερα γιατί δεν έπρεπε να παραδοθούμε και μάλιστα με τους συγκεκριμένους όρους.
Η κυβέρνηση ανέλαβε δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που δυστυχώς φόρτωσε στις πλάτες του Έλληνα πολίτη και κυρίως στους εργαζομένους και το χειρότερο στους συνταξιούχους. Ήταν η εύκολη λύση.
13ος και 14ος μισθός και σύνταξη αποτελούν παρελθόν, ΛΑΦΚΑ για τους συνταξιούχους, μείωση αποδοχών έφεραν μισθωτούς και συνταξιούχους σε εποχές που ούτε ο πλέον απαισιόδοξος Έλληνας είχε φανταστεί.
Όσον αφορά τη φοροδιαφυγή, όχι μόνο μέτρα δεν πήρε η κυβέρνηση αλλά σχεδίασε και τη διαγραφή των φόρων όπως πριν λίγες ημέρες είδαμε με την προσπάθεια διαγραφής των 24 δις ευρώ.
Με λογιστικά τρικ προσπάθησε η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα, περιέκοψε τις δημόσιες επενδύσεις σημαντικά. Το ΠΔΕ που είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την ανάπτυξη και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και το οποίο θα συγκρατούσε και την ύφεση κατά 2 περίπου μονάδες όπως προχθές, στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, δήλωσε και ο Γεν. Δ/ντης του ΙΟΒΕ, καθηγητής κ. Στουρνάρας.
Ο στόχος της αύξησης των εσόδων κατά 13,3% απέτυχε παταγωδώς, αφού μόλις που ξεπέρασε το 5% και μάλιστα με έσοδα της τελευταίας στιγμής από την περαίωση.
Η ύφεση κατρακύλησε στο 4,2%, η ανεργία ανέβηκε στο 12,2%, ο πληθωρισμός στο 5,2%, τα καταστήματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη.
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ – ΠΩΛΕΙΤΑΙ βλέπεις όπου κι αν βρεθείς, κανείς όμως δε μπορεί να νοικιάσει ούτε να αγοράσει αφού ούτε χρήματα υπάρχουν αλλά κι αν υπάρχουν η αβεβαιότητα για το αύριο δεν επιτρέπει καμία κίνηση.
Την αβεβαιότητα αυτή ενισχύει καθημερινά η κυβέρνηση αφού διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να πάρει νέα μέτρα άλλα δυστυχώς ανακοινώνει συνεχώς.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο προϋπολογισμός του 2011.
Η φιλοσοφία του νέου προϋπολογισμού είναι η ίδια με αυτήν του προηγούμενου, πράγμα που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δε μαθαίνει ούτε από τα λάθη του. Είναι η φιλοσοφία του μνημονίου που εμείς αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε γιατί ούτε τη σπατάλη, ούτε τη φοροδιαφυγή χτυπάει, ούτε την ανάπτυξη ενισχύει.
Οποιαδήποτε εισπρακτικά μέτρα κι αν πάρεις, όσες περικοπές αποδοχών κι αν κάνεις, χωρίς ανάπτυξη, ανάκαμψη δεν μπορείς να πετύχεις ούτε το έλλειμμα να περιορίσεις.
Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία δεν είναι αρνητική σε κάθε θετική πρόταση, δε λέει όχι στις διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνονται και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ψηφίζει αυτές και φωνάζει να γίνουν πιο γρήγορα.
Η ΝΔ δεν είναι ΠΑΣΟΚ που έλεγε ΟΧΙ σε όλα ακόμη και στην εγγύηση των καταθέσεων.
Δεν αρκούμαστε όμως μόνο σ’ αυτό, στην υπερψήφιση δηλαδή των θετικών διατάξεων ή και ολόκληρων νομοσχεδίων, καταθέτουμε εποικοδομητικές προτάσεις και μάλιστα ένα πλήρες πρόγραμμα εναλλακτικής διεξόδου από την κρίση.
Δυστυχώς όμως, έχουν περάσει όμως 14 και πλέον μήνες από τότε που ανέλαβε την ευθύνη το ΠΑΣΟΚ και ακόμη δεν έχουμε τον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα προωθήσει τις απαραίτητες επενδύσεις. Είναι πρωτοφανής μάλιστα πρωτοτυπία, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, μια κυβέρνηση να καταργεί τον υπάρχοντα αναπτυξιακό Νόμο 3299, που κατά κοινή ομολογία ήταν ένας καλός Νόμος.
Τα πάντα έχουν παγώσει.
Τα Δημόσια έργα είναι σταματημένα ή προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Οι προεκτάσεις της Αττικής Οδού, που θα βοηθούσαν όχι μόνο την Περιφέρεια Αττικής, βρίσκονται σε αναστολή. Στην περιφέρεια Αττικής όλα τα έργα βάλτωσαν, μόνο στη διαχείριση απορριμμάτων δείχνει σπουδή και επιμονή η Κυβέρνηση, αρνούμενη ακόμη και το διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.
Το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, που ήταν εργαλείο για τους Δήμους όλης της χώρας, βρίσκεται σε αδράνεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα που συνέβαλαν στην εσωτερική συνοχή πολλών Νομών και Περιφερειών, δεν χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ. Αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα και όχι μόνο, το Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ που αφορά σε 15 Νομούς και 5 διαφορετικές Περιφέρειες. Πάγωσε.
Το Πρόγραμμα ενίσχυσης ΜΜΕ και Ελευθέρων Επαγγελματιών, ύψους 1,3 δις ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ, το μειώσατε στο μισό, σε περίοδο κρίσης, αντί να το αυξήσετε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης καταφέραμε και κλείσαμε με επιτυχία, χωρίς να χαθούν πόροι, το Γ’ ΚΠΣ που το 2004 το παραλάβαμε με πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις.
Σας παραδώσαμε το ΕΣΠΑ ενεργοποιημένο σε ποσοστό πάνω από το 50%. Στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ τον Οκτώβριο του 2009 η Ελλάδα ήταν στην 5η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα βρίσκεται στην 18η θέση.
Οι αποκρατικοποιήσεις παρέμειναν γράμμα κενό.
Πώς , λοιπόν,θα προχωρήσετε σε μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες αλλά δεν τις πιστεύετε;
Πώς θα μειώσετε το σπάταλο δημόσιο;
Πώς θα επανακινήσετε τη μηχανή της ανάπτυξης;
Με ατολμία, έλλειψη θάρρους, καθυστερήσεις και ιδεολογικο-πολιτικά αγκυλώματα δεν υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης.
Ο προϋπολογισμό του 2011 θα έχει την τύχη αυτού του 2010 και θα τον αναθεωρείται κάθε φορά που η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα δυσκολεύεται.
Η πολιτική σας είναι αναποτελεσματική. Ζητάτε δήθεν συναίνεση για να επικαλεστείτε αργότερα τη συνενοχή.
Αντί γι’ αυτό ακούστε και μελετήστε τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Μην επικεντρώνετε τις προσπάθειες σας μόνο στην αύξηση των φόρων και τη μείωση μισθών και συντάξεων.
Αλλάξτε το μείγμα της οικονομικής σας πολιτικής. Είναι αναγκαίο για τον τόπο.
Δεν θα αναπτύξω τις προτάσεις μας αναλυτικά. Άλλωστε ο Πρόεδρος μας Αντώνης Σαμαράς, από τις αρχές του καλοκαιριού, κατέθεσε λεπτομερείς, ρεαλιστικές και υπεύθυνες προτάσεις για την επιτάχυνση εξόδου από την κρίση.
Ο λαός μας δεν αντέχει άλλες θυσίες. Άρχισαν ήδη οι πρώτες μεγάλες αντιδράσεις του.
Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό του 2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.