Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 27/1/2011 ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

Στο δημοτικό συμβούλιο στις 27 Ιανουαρίου, ξαναθυμήθηκαν οι σύμβουλοι και άκουσαν οι παρευρισκόμενοι δημότες, τους λόγους της ανεξαρτητοποίησης του συμβούλου της συμπολίτευσης Γιώργου Δάβρη, αφού με την έναρξή του, ο πρόεδρος Χρήστος Νικολάου ανάγνωσε την επιστολή του που είχε καταθέσει στη συνεδρίαση των δημαιρεσιών στις 2 Ιανουαρίου. Στην επιστολή του ο Γιώργος Δάβρης, μεταξύ άλλων, έγραφε:
«...Καταγγέλλω στο σώμα, πως αν και εκλέχθηκα με τη Δημοτική Παράταξη «Όραμα Δημιουργίας», η εικόνα που παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής της αμέσως μετά τις πρώτες ημέρες της εκλογής μας, είναι εικόνα κενοδοξίας, αυθαιρεσίας, αναξιοπιστίας και «ενός ανδρός αρχή». Παραμερίστηκαν οι αγωνιστές της Παράταξης, καταργήθηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις και ο προσανατολισμός της Παράταξης.
Ο επικεφαλής έχει συγκεντρώσει γύρω του μια ομάδα ανθρώπων (συμβούλων-συνεργατών) και παρατρεχάμενων, με άγνωστες επιδιώξεις, που ασκούν όμως δημοτική εξουσία πριν ακόμη αναλάβουμε ουσιαστικά το Δήμο και κατευθύνουν το έργο της Παράταξης, χωρίς αυτοί να έχουν ουδεμία ευθύνη, ενώ απεναντίας γι’ αυτά θα λογοδοτούμε εμείς που μας εμπιστεύθηκαν οι συνδημότες μας.
Δεν θα ήθελα να είμαι μάντης των κακών. Επειδή όμως βλέπω πως αυτά θα εξελιχθούν μετά βεβαιότητας, θα κρατήσω τον εαυτό μου έξω από αυτή τη μορφή διοίκησης και θα παραμείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να υπερασπίσω τις αξίες που πιστεύω και τον τόπο μου...».
Ο Μιχάλης Χασιώτης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο, η οποία και αναγνώσθηκε, ζήτησε να συζητηθούν από το συμβούλιο τα θέματα της στελέχωσης των περιφερειακών ιατρείων και γενικότερα τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας υγείας στην περιοχή και για τους συμβασιούχους υπαλλήλους του δήμου. Απάντηση έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος, κάτι που ΔΕΝ προβλέπει ο νόμος (άρθρο 69, περί λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου) και δήλωσε ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΗ ακόμη τη δημοτική αρχή! Διάβασε επίσης και επιστολή κατοίκων του Αυλώνα, στην οποία απάντησε ο αντιδήμαρχος Αυλώνα κ. Παπαγιάννης, λέγοντας πως θα επανοτοποθετηθούν εντός των ημερών οι γιατροί του ΙΚΑ και του ΟΓΑ.  
Σε μια άλλη του επιστολή του ίδιου συμβούλου της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που αναφερόταν σε αιτήματα της «λαϊκής επιτροπής κατοίκων Αυλώνα» που έχουν σχέση με την ταλαιπωρία των δημοτών στην περίθαλψη, στις ακριβές συγκοινωνίες με την έλλειψη και τοπικού λεωφορείου, με τον μηνιαίο έλεγχο του νερού λόγω του εξασθενούς χρωμίου και τα διόδια, γενικόλογες, αόριστες απαντήσεις δόθηκαν πάλι από τον  πρόεδρο, ενώ, όπως τον παρατήρησε η σύμβουλος Ιωάννα Στεργίου, θα έπρεπε να τοποθετηθεί στο πότε αυτά θα τα φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
Ανακοινώσεις έκανε και ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Λίτσας, ο οποίος ανέφερε πρώτα για την συγκέντρωση-διαμαρτυρία (που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή) στον Κάλαμο για τη διέλευση του φυσικού αερίου. Επίσης, ζήτησε να δημιουργηθεί μια επιτροπή με πρόεδρο το δήμαρχο, που θα ασχοληθεί σοβαρά, έγκυρα με το θέμα της ποιότητας του νερού της Μαυροσουβάλας, ώστε να πετύχει υπεύθυνη ενημέρωση προς τους δημότες και να σταματήσει η παραφιλολογία στο σοβαρότατο αυτό θέμα ζωής και πιθανόν μια παραπληροφόρηση που έχει να κάνει με παραπολιτική. Το θέμα της σύστασης της επιτροπής αυτής, ο κ. Λίτσας ζήτησε να συζητηθεί εκτός ημερησίας και να ορίσουν τα μέλη. Την πρότασή του αυτή ο πρόεδρος κ. Νικολάου δεν την έκανε δεκτή για το συγκεκριμένο συμβούλιο.
Σε τρία θέματα στάθηκε στις ανακοινώσεις του και ο σύμβουλος της μειοψηφίας Γιώργος Γιασημάκης. Το πρώτο ήταν σχετικά με το «τραπέζι» των 3.500 ευρώ στο Μαρκόπουλο και ζήτησε να βλέπουν πλέον τις εκδηλώσεις με την σημερινή οικονομική πραγματικότητα και να προγραμματίζονται αυτές ανάλογα. Το δεύτερο ήταν η ορθολογικότερη οργάνωση των δημοτικών συμβουλίων, ώστε να γίνονται λιγότερες συνεδριάσεις, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου, γιατί η κάθε μια στοιχίζει 5.000 ευρώ και το τρίτο είχε σχέση με την Μαρμαρά, για την οποία ζήτησε να αρχίσουν να γίνονται παρεμβάσεις, με πρώτη αυτή της περιορισμένης στάθμευσης και τον έλεγχό της από τη δημοτική αστυνομία. Ζήτησε επίσης να ενημερωθούν από το δήμαρχο για το τι παρέλαβε από τους δήμους και τις κοινότητες που συνενώθηκαν. Τί χρήματα υπάρχουν στα ταμεία, τι υποχρεώσεις σε προμηθευτές, τι υποχρεώσεις σε δάνεια, σε εργολάβους, σε έργα συνεχιζόμενα κ.ά.
Δύο υπομνήματα έφερε και κατέθεσε στο προεδρείο και ο σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θωμάς Ρούσης. Το πρώτο ήταν για τη λειτουργία της τοπικής κοινότητας του Συκαμίνου και ανέφερε: «Κύριε δήμαρχε, κ. πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, σας ενημερώνω ότι σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και συγκεκριμένα στο άρθρο 84 παρ. 9 που αναφέρει τις αρμοδιότητες του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας, είστε υποχρεωμένοι να ορίσετε υπάλληλο του Δήμου για την Γραμματειακή υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας Συκαμίνου, καθώς και για την παροχή «διοικητικής βοήθειας» των κατοίκων, διαθέτοντας κατάλληλους χώρους (γραφείο, αίθουσα συμβουλίου) και εξοπλισμό, για τις ανάγκες της Τοπικής μας Κοινότητας. Σας κάνω γνωστό λοιπόν, με όλη την καλή θέληση μου, ότι ακόμα μέχρι και σήμερα ο Δημοτικός Σύμβουλος στον οποίο και έχετε αναθέσει αρμοδιότητες στην Τοπική Κοινότητα Συκαμίνου κ. Λεμπούσης  Ευάγγελος, δεν έχει ορίσει γραφείο του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας και Αίθουσα Συμβουλίου. Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά δεν γίνονται εσκεμμένα για να υποβαθμίσουν την προσωπικότητα και της αρμοδιότητες του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας. Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά δεν γίνονται γιατί ο εν λόγω Πρόεδρος κ. Τζεβελέκος Δημήτριος δεν ανήκει στον συνδυασμό σας. Πάντως, έτσι φημολογείται. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είστε τόσο κακός και εκδικητικός Δήμαρχος. Θέλω τέλος να πιστεύω, ότι ο Δήμαρχος Ωρωπού δεν είναι υποχείριο ορισμένων κακοπροαίρετων ανθρώπων. Κύριε Δήμαρχε μην δραστηριοποιήστε σαν να είστε ακόμα στην αντιπολίτευση. Είστε πλέον Δήμαρχος Ωρωπού και αυτό σημαίνει όλων των κατοίκων του Ωρωπού και αυτών που σας ψήφησαν και αυτών που δεν σας ψήφησαν. Αν όλα αυτά έγιναν χωρίς εσείς να γνωρίζεται κάτι, παρακαλώ όπως επαναφέρετε στην τάξη τους κακούς συμβούλους σας και άμεσα να τους επιβάλετε να εφαρμόσουν τις οδηγίες σας. Διαφορετικά πρέπει να εφαρμόσετε το νομό και τους υποβάλετε πειθαρχικές ευθύνες. Οι εκλογές τελείωσαν. Ας κοιτάξουμε μπροστά για το καλό του τόπου μας, για το καλό των παιδιών μας». Το δεύτερο είχε να κάνει με μια ενέργεια πολίτη, η οποία αν αληθεύει, είναι πρόβλημα καθαρά της δημοτικής αρχής και του ίδιου του δημάρχου και καθόλου του συμβούλου που το ανέφερε, όπως λανθασμένα απάντησε ο δήμαρχος.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος, ο οποίος ουσιαστικά επιτέθηκε στους συμβούλους που... τόλμησαν να καταθέσουν ερωτήσεις, λέγοντας: «...Αν αυτό δείχνει ζήλο, αν αυτό δείχνει πάθος για τη λύση των προβλημάτων, καλώς. Αν δείχνει ενδιαφέρον για τον τόπο, καλώς. Αν δείχνει κάτι άλλο όμως, λαϊκισμό ή πίεση σε κάποια ομάδα ανθρώπων για να λύσουν τα προβλήματα σε είκοσι μέρες, κάνουν λάθος κάποιοι. Και κάνουν πολύ κακό στον τόπο ξεκινώντας έτσι! Δεν καταλαβαίνουν που βρίσκονται και που πατάνε! Το μέγεθος του εγχειρήματος του Καλλικρατικού δήμου του νέου Ωρωπού δεν το έχουν καταλάβει. Είμαστε σε μια μέγκενη και προσπαθούμε να επιβιώσουμε σα δήμος και σαν χώρα. Δεν επιτρέπεται είκοσι μέρες μετά να έρχονται εδώ πέρα να λύσουμε όλα τα προβλήματα! Καθόμαστε σε μια ηλεκτρική καρέκλα από το πρωί μέχρι το βράδυ και παίζεται η τύχη των παιδιών μας καθημερινά! Είναι πολύ κρίσιμη η κατάσταση το πρώτο τρίμηνο αυτού του Καλλικρατικού δήμου. Είναι μια πρόκληση, είναι ένα στοίχημα για μια επιτυχία της... χώρας μας και της νέας διοικητικής δομής...!» (περισσότερα στο video που παραθέτουμε). 
Πρέπει να αναρωτιέται λοιπόν ο κάθε σύμβουλος, αν πρέπει να πηγαίνει στο δημοτικό συμβούλιο εκτελώντας το καθήκον του, μεταφέροντας τα ερωτήματα και τις ανησυχίες των δημοτών ή αν πρέπει από εδώ και πέρα να ψηφίζει... τηλεφωνικά «ναι» ή «όχι» για τα θέματα που φέρνει η δημοτική αρχή! Που είδε τον λαϊκισμό ο κ. Οικονομάκος; Μήπως χρησιμοποιεί μια αβάσιμη επίθεση, πιστεύοντας πως έτσι δεν θα αναγκαστεί να βρεθεί σε αποκαλυπτική άμυνα;
Ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος ανακοίνωσε επίσης στο δημοτικό συμβούλιο, πως μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου υπάρχει επιτροπή που καταγράφει τα πάντα από τους συνενωμένους ΟΤΑ του δήμου και θα παραδώσει ολοκληρωμένο πόρισμα.
Θέμα δημιουργήθηκε και με τον δρόμο προς την παλιά χωματερή του Συκαμίνου, αλλά, επειδή η ιστορία αυτή θα έχει μάλλον συνέχεια, θα αναφερθούμε ολοκληρωμένα όταν τελειώσει μετά από την ίδια την μαρτυρία του υπογράφοντος μια εξουσιοδότηση προς τη δημοτική αρχή, που παρουσίασε ο δήμαρχος και η οποία αναφέρει: «Επιτρέπω στα οχήματα του δήμου Ωρωπού να χρησιμοποιούν το χωράφι μου ως δρόμο εντός του 2011». Αυτό που ΔΕΝ λέει η εξουσιοδότηση και ο δήμαρχος είναι, αν η παραχώρηση αυτή είναι για να συνεχίσει να λειτουργεί η χωματερή ή για να καθαριστεί από τα συνεργεία του δήμου η περιοχή της. Αυτό χρειάζεται απάντηση.
Θέμα έβαλε και ο Θωμάς Ρούσσης για την περιορισμένη σε χώρο αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και ζήτησε να δοθεί λύση. 
Επίσης και ο Βασίλης Οικονόμου ο οποίος ζήτησε από το δήμαρχο να ενημερωθεί για όλων των ειδών τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες όλων των διαμερισμάτων του δήμου, με στόχο να δημιουργήσουν ενιαία τιμή παντού. Στη συνέχεια του γνωστοποίησε πως απόφαση του συνδυασμού του είναι, πως δεν θα επικυρώσουν τίποτα, θα παραμείνουν σε επιφυλακτική στάση μέχρι 28 Φεβρουαρίου που θα υπάρχει η έκθεση που ανέφερε ο δήμαρχος, για ό,τιδήποτε έχει συμβεί μέχρι σήμερα από όλους τους ΟΤΑ του συνενωμένου δήμου Ωρωπού. Σχετική ανακοίνωση του, έχουμε αναρτήσει χθες.
Το δημοτικό συμβούλιο στη συνέχεια μπήκε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με εκτός ημερησίας συζήτηση που έγινε για την επερχόμενη απογραφή πληθυσμού, στην οποία αποφάσισαν να καταγράψουν και να προτείνουν τα συμβούλια των κοινοτήτων, τους οικισμούς που πρέπει να αναφερθούν.
Για τα υπόλοιπα θέματα προτάθηκαν τα μέλη των επιτροπών και εκπρόσωποι,  που ψηφίστηκαν ομόφωνα.
Όσον αφορά την έγκριση του 2ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα (τακτοποιητικού) του έργου «Τσιμεντόστρωση οδού Φάρου (Χαλκούτσι)», ήταν ένα θέμα που σε όλες του τις φάσεις, αντιμετώπισε την άρνηση τόσο του δημάρχου Γιάννη Οικονομάκου, όσο και του αντιδημάρχου Βαγγέλη Ηλιάσκου, ως αντιπολίτευση στην π. δημοτική αρχή του Γιώργου Γαβριήλ, που το έφεραν σήμερα και το πέρασαν κατά πλειοψηφία. Ο Γιώργος Γιασημάκης δήλωσε «παρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.