Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

«Πνίγηκε» στο... αέριο η δημοτική αρχή!(2)

Ήταν μια δύσκολη βραδιά, για την «πρώτη» στα προβλήματα του τόπου, της νέας δημοτικής αρχής. Οι παρευρισκόμενοι δημότες άκουσαν θέσεις, προτάσεις και απόψεις για το θέμα της διέλευσης του φυσικού αερίου από τον Κάλαμο. Στεκόμαστε σε ορισμένες απ’ αυτές, που θεωρούμε πως είναι χαρακτηριστικές της όλης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Το συμπέρασμα είναι ένα. Έχει χαθεί πολύ χρόνος και η δημοτική αρχή είναι ανήμπορη να βοηθήσει! Για παράδειγμα, ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος είπε:
«Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα για οποιαδήποτε συμμετοχή σε οποιαδήποτε κινητοποίηση... Ήμουν υπέρ των κινητοποιήσεων... Αλλά εδώ σήμερα το θέμα μας είναι έκτακτο. Έχει αποφασίσει τι θέλει η συντονιστική επιτροπή Καλάμου για τα συμφέροντα του Καλάμου. Είναι συγκεκριμένο. Εδώ μπορεί να λεχθούνε πολλά... Είκοσι-τριάντα προτάσεις... Κάποιος θα πει το ένα το άλλο... Δεν μπορούν να μπουν όλα αυτά σήμερα. Τους ψηφίζουμε αυτό εδώ και από εκεί και πέρα συζητάμε μέχρι το πρωί τι θα κάνουμε και πως θα κινητοποιηθούμε. Σήμερα συγκαλέσαμε το συμβούλιο αυτό για να συνταχθούμε μετά από διαβούλευση της συντονιστικής επιτροπής Καλάμου και απόφασή της να μας δώσει ένα κείμενο που βλέπει ρεαλιστικό εφικτό αυτή τη στιγμή για να εφαρμόσουμε σαν δήμος για να συμπορευθούμε μαζί της».
Ποιά αλήθεια είναι η απόφαση αυτή της συντονιστικής επιτροπής;
Η αίτηση της συντονιστικής επιτροπής που συντάχθηκε την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, αναφέρει τις παρακάτω θέσεις και προτάσεις:
1. Αλλαγή χάραξης προκειμένου να θιγούν οι λιγότερες κατά το δυνατόν ιδιοκτησίες.
2. Λήψης υπουργικής απόφασης για τη μείωση της έκτασης της δόμησης εργασίας σε 10 μέτρα εκατέρωθεν από του άξονα διέλευσης του αγωγού.
3. Τροποποίηση ή έκδοση νέας υπουργικής απόφασης σχετικά με την αποζημίωση των θιγόμενων ιδιοκτησιών στο 100% της εμπορικής αξίας και σε περίπτωση που θίγεται η αρτιότητα του ακινήτου, αποζημίωση για το σύνολο της ιδιοκτησίας.
Τα δυο πρώτα δεν αλλάζουν εύκολα και είναι αιτήματα μάλλον ακατόρθωτα. Το τρίτο παραμένει στο παιχνίδι, αλλά χθες τουλάχιστον δεν τέθηκε σε συζήτηση, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα δύο! Αλήθεια, αναρωτήθηκε κανείς από τους συμβούλους, τί ψήφισαν χθες βράδυ; Γιατί κανείς -εκτός του Κώστα Λίτσα και του Μιχάλη Χασιώτη- δεν ζήτησαν άμεση δράση, όταν έχουν να κάνουν με τρία δίκαια αλλά δύσκολα αιτήματα, με πολύ χρόνο χαμένο και με μηχανήματα που καθημερινά σκάβουν φύση και απαξιώνουν περιουσίες;
Να θυμηθούμε επ' ακριβώς τι είπε ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος, όταν τελείωσε την αναδρομή στο μείζον αυτό πρόβλημα, το μέλος της επιτροπής κα Μαρία Δέδε, για να καταλάβουμε πως σκέπτεται την αντίδραση η δημοτική αρχή:
«Η Μαρία Δέδε ήταν εντυπωσιακή σε όλον τον αγώνα της συντονιστικής επιτροπής και πραγματικά έχει διακριθεί στην πίεσή της προς τη ΔΕΣΦΑ. Όλες αυτές τις μέρες, πρωταγωνιστούσε στο διάλογο όπως καλή ώρα και σήμερα, για να μπορέσουμε να πιέσουμε, ενώ ο αδελφός της λέει ότι σε πέντε μέρες θα έχει λήξει το έργο, θα έχει τελειώσει το έργο στον Κάλαμο! (Στο σημείο αυτό επενέβη ο κ. Δέδες και διόρθωσε το δήμαρχο λέγοντάς του: «Συγνώμη κ. δήμαρχε, δεν το λέω εγώ. Η κατασκευάστρια, εταιρεία»). Σε πέντε μέρες, συνέχισε ο δήμαρχος, έχει τελειώσει, εμείς κινδυνεύουμε να χάσουμε τα πάντα! Εμείς είμαστε είκοσι μέρες δημοτική αρχή, το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο και απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί οι του Καλάμου... δεν ξέρω ακριβώς που περνάει, ότι τελειώνει! Έχουν όλα τα εχέγγυα αυτοί, να το τελειώσουν το έργο και τις προδιαγραφές τις νόμιμες. Εμείς όποτε θέλετε είμαστε στο πλευρό σας. Το τονίζω συνεχώς... Έχετε την πρωτοβουλία στα χέρια σας! Θέλετε αύριο το πρωί... Δεν μπορώ να κλείσω τους δήμους και τις κοινότητες όλες, να πω ελάτε τα μηχανήματα... διακόσια μηχανήματα, σε ένα έργο που όλοι μας εδώ μέσα πιστεύουμε ότι θα γίνει ούτως ή άλλως! Ότι είναι πέρα από την ζημία που κάνει στους ιδιοκτήτες του Καλάμου, σαν έργο, σαν εθνικό έργο, κανείς δεν έχει να πει τίποτα όσον αφορά τον τρόπο ενέργειας του φυσικού αερίου και την πράσινη ανάπτυξη, όσον αφορά την ενέργεια στην Ελλάδα. έχει χαρακτηριστεί εθνικό έργο και σ’ αυτό το πράγμα, πρέπει να προστατέψουμε εμείς τη ζημία που γίνεται στους ιδιοκτήτες του Καλάμου. Αυτό καθ’ αυτό σαν έργο δεν μπορούμε να το καταδικάσουμε. Το φυσικό αέριο είναι μία εναλλακτική μορφή ενέργειας, καλύτερη από όλες τις άλλες που έχουμε σήμερα στη Ελλάδα. Δεν νομιμοποιούμαστε επομένως σε κινητοποιήσεις του είδους κατά του φυσικού αερίου!!! Υπέρ των ιδιοκτητών όμως, πάμε όποτε θέλετε, όπου θέλετε, αύριο το πρωί ελάτε στο... Ακυρώστε αυτό αν θέλετε, κάντε άλλη πρόταση τώρα... όπως κάναμε όλο το εικοσαήμερο. Ακυρώστε αυτό και ελάτε αύριο το πρωί να ξεκινήσουμε οργάνωση από το δήμο, να μαζέψουμε κόσμο να πάμε»!
Αυτή ήταν η απάντηση του δημάρχου, η οποία ξεκίνησε από «μπράβο», πήγε σε «απογοήτευση», πήγε σε... «κυβερνήτης» (δήμους), ξαναγύρισε σε «τοπικό» επίπεδο, ξαναπήγε σε «εθνικό», σε «εγκυκλοπαιδικό», σε «συμβουλευτικό» και κατέληξε σε... «επαναστατικό»!
Αυτό όμως που θέλει η δημοτική αρχή, είναι μέσα σε αυτά που είπε ο Μιχάλης Χασιώτης: «Εδώ ο κ. δήμαρχος έβαλε συγκεκριμένα τι είναι νόμιμο και εφικτό για το πως θα μάμε στο υπουργείο. Μην περιμένουμε λύση από τα υπουργεία και τους υπουργούς. Και η απόφαση διαμορφώνεται εδώ πέρα. Αποφασίζουμε πάνω στη βάση της επιτροπής και συνδιαμορφώνουμε.... και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις... Με μπροστάρη όμως το δήμαρχο... Όχι θα πάτε εσείς και εγώ από πίσω! Θα πάρει λοιπόν απόφαση η δημοτική αρχή σήμερα, αν θα μπει μπροστά ή αν θα μείνει πίσω....».
 Πολύ ενημερωτική ήταν και η κα Μαρία Δέδε, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, η οποία είπε: «Να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα σχετικά με το πως φτάσαμε σ’ αυτό το αίτημα προς τη νέα δημοτική αρχή. Η συντονιστική επιτροπή συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2010, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την άσκηση της ακυρώσεως στο ΣτΕ την οποία ασκήσαμε οι ιδιώτες αφ’ ενός και αφετέρου μια δεύτερη αίτηση ακυρώσεως ασκήθηκε για περιβαλλοντικούς λόγους από το δήμο Καλάμου. Η διάδοχη κατάσταση είναι ο νέος δήμος Ωρωπού. Στην πορεία αντιδράσαμε γι’ αυτό το έργο. Καταφέραμε το Σεπτέμβριο του 2010 οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι ήσασταν και παρόντες σε μια μεγάλη κινητοποίηση η οποία έγινε στο Μαρκόπουλο και καταφέραμε και σταματήσαμε το έργο για τρεις μήνες. Στην πορεία ο ΔΕΣΦΑ, η οποία εταιρεία είναι κράτος εν κράτει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, μας ζήτησε και προεκλογικά από τη συντονιστική επιτροπή, διότι έχανε χρήματα πληρώνοντας ποινικές ρήτρες στην εργολάβο και υπεργολάβο εταιρεία, να προβούμε σε αποφάσεις και να διαπραγματευτούμε μαζί τους. Αρνηθήκαμε, πρώτον και κυριότερο διότι η συντονιστική επιτροπή είναι κάθετη ως προς το έργο της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου από τον Κάλαμο και δεύτερον, διότι ο τόπος ήταν σε μια προεκλογική περίοδο και θεωρήσαμε δίκαιο και σωστό η νέα δημοτική αρχή να ενημερωθεί και στην πορεία να προτείνει τις θέσεις και τις προτάσεις της. Πριν ορκιστεί η νέα δημοτική αρχή, οι εκλεγμένοι τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι του Καλάμου, ξανασυναντηθήκαμε δύο φορές και αποφασίσαμε ότι δεν απαντάμε, δεν συζητάμε με την εταιρεία, προκειμένου να ορκιστεί να αναλάβει η αρχή για να μπορέσουμε να έχουμε μια στήριξη από τον ανώτατο θεσμό της περιοχής που είναι ο δήμος.
Πριν είκοσι μέρες περίπου, μας ειδοποίησαν ότι η εταιρεία είναι στα διοικητικά όρια του Καλάμου. Συγκαλέσαμε νέα συγκέντρωση. Η απόφαση ήταν πάλι η ίδια. Συζητάμε και προτείνουμε. Όπως και ο κ. δήμαρχος πολύ σωστά είπε, έχουν γίνει αλλεπάλληλες συναντήσεις από τότε, με τη μόνη διαφορά ότι ποτέ η συντονιστική επιτροπή, δεν άκουσε μία αντιπρόταση! Η συντονιστική επιτροπή αποτελείται από κατοίκους του Καλάμου. Άλλοι θίγονται και άλλοι όχι από αυτό το έργο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτήν την επιτροπή την ενώνει η αγάπη για τον τόπο της και βλέπει -αν έρθετε στον Κάλαμο και ανεβείτε σε ένα ύψωμα και κοιτάξετε την καταστροφή που συντελείται τόσο στις ιδιοκτησίες όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον θα καταλάβετε- γιατί πρόκειται.
Η συντονιστική επιτροπή είναι εδώ και το ότι φτάσαμε σήμερα να συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο και να προβάλουμε προτάσεις είναι γιατί κάποιος έπρεπε να αναλάβει την πρωτοβουλία και κάτι να κάνει. Δεν μπορούμε άλλο, ούτε να κρυβόμαστε, ούτε να παίζουμε με τις λέξεις. Ναί, είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό να σταματήσουμε το έργο. Ναί, εκκρεμεί απόφαση δικαστηρίου. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε ούτε την ήττα, ούτε τη νίκη μας στο δικαστήριο. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να βάλουμε κάτω τις προτάσεις, τόσο της συντονιστικής επιτροπής, όσο της δημοτικής αρχής που εμείς ακόμη δεν έχουμε δει και για να μην αδικώ κανέναν, ναι ο κ. δήμαρχος και οι υπόλοιποι σύμβουλοι ήταν συμπαραστάτες όλες αυτές τις μέρες. Αυτό όμως που δεν έγινε ήταν μια αντιπρόταση. Καμιά φορά όταν φτάνεις σε αδιέξοδο πρέπει να ακούσεις και ένα τρίτο πρόσωπο που είναι έξω από το πρόβλημα τόσο καιρό, να σε βγάλει από το αδιέξοδο. Αυτό δεν υπήρχε! Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει στο μέλλον.
Εδώ και είκοσι μέρες, από την πρώτη συγκέντρωση, ζητάμε την κινητοποίηση του δήμου και τη συμμετοχή, όχι με τη φυσική του παρουσία του δημάρχου, ο οποίος ήρθε, του αντιδημάρχου κ. Βλάχου, των συμβούλων του Καλάμου και άλλων. Πρέπει η κινητοποίηση να είναι μαζική. Πρέπει ο δήμαρχος και όλοι οι σύμβουλοι να εμπνεύσουν τον κόσμο και να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους απέναντι, τουλάχιστον, στους δημότες του Καλάμου. Όποιον και αν ψήφισαν αυτοί. Κατεβάστε τα μηχανήματα, σας το είπαμε από την πρώτη στιγμή και το ξέρετε κ. δήμαρχε, ειπώθηκε. Κατεβάστε τα μηχανήματα και το προσωπικό να στηρίξετε την κινητοποίηση. Η επιτροπή σαν επιτροπή, δεν κάθεται στο τραπέζι να συζητήσει τίποτα, αν δεν σταματήσει το έργο. Όπως πολύ σωστά έχει πει σε μια από τις συναντήσεις ο κ. Νικολάου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, είναι ανήθικο εμείς να συζητάμε μαζί τους και αυτοί να δουλεύουν μέσα στις ιδιοκτησίες μας! Να δουλεύουν μέσα στον τόπο μας. Εμείς σαν επιτροπή δεν είμαστε διατεθειμένοι για οποιαδήποτε συζήτηση, αν προηγουμένως η εταιρεία δεν πάρει τα μηχανήματα από τον Κάλαμο.
Αυτά, για να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα, όπως επίσης και το γεγονός, το ότι φτάσαμε σήμερα να σας κάνουμε κάποιες προτάσεις, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση υπαναχώρηση από τις αρχικές μας θέσεις. Δεν τον θέλουμε τον αγωγό στον Κάλαμο, αλλά παρ’ όλα αυτά, επειδή δεν μπορούμε να βασίσουμε σε ένα πείσμα, αν θέλετε να το πούμε κι έτσι, για κάποιους μπορεί να είναι και ένα πείσμα, πρέπει να προστατέψουμε τα συμφέροντα των ιδιοκτητών και κατ’ επέκταση των Καλαμιωτών! Γιατί τα συμφέροντα των ιδιοκτητών και των Καλαμιωτών δεν είναι μόνο τα οικόπεδά τους... Είναι και το δάσος».
Τελικά αποφάσισαν σήμερα το μεσημέρι, σε σύσκεψη στο δημαρχείο, την ερχόμενη Παρασκευή να αρχίσουν... κινητοποιήσεις!!!

1 σχόλιο:

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.