Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Δήμου Ωρωπού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24-1-2011 Της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Δήμου Ωρωπού
Την Κυριακή 23/1/2011 πραγματοποιήθηκε στα Νέα Παλάτια Ωρωπού, στο Πνευματικό Κέντρο η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα των Κατοίκων του Δήμου Ωρωπού ενάντια στη βιομηχανική ρύπανση.
Στη Γ.Σ. παραβρέθηκαν κάτοικοι από τον νέο ενιαίο Δήμο Ωρωπού (από πολλές πρώην κοινότητες-δήμους)
Στη Γ.Σ. παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις των τελευταίων 8 μηνών στο ζήτημα της ρύπανσης και ακολούθησε συζήτηση-τοποθετήσεις-ερωτήματα των κατοίκων πάνω σε σοβαρά ζητήματα-εξελίξεις και τέθηκαν οι νέες διαστάσεις του προβλήματος.
Το λόγο έλαβε ο συντονιστής της Επιτροπής Αγώνα, οι κυριότερες επισημάνσεις του οποίου ήταν οι εξής:
·       Όλες οι δεσμεύσεις των Γ.Γ των υπουργείων στην Επιτροπή Αγώνα (όπως περιγράφονται και δημοσιοποιήθηκαν στο Δελτίου Τύπου του Νοέμβρη) μένουν κενό γράμμα! Δεν έχουν υλοποιηθεί στο παραμικρό! (Θα υπάρξει από την Επιτροπή Αγώνα τελεσίγραφο προς τους Φορείς αυτούς)
·       Οι μετρήσεις στη Μαυροσουβάλα αποδεικνύουν ότι οι πηγές είναι ρυπασμένες από εξασθενές χρώμιο σε ποσοστά που κυμαίνονται από 1,5-8 mg/lt
·       Αδυναμία εφαρμογής της Κ.Υ.Α, εξαιτίας παντελούς έλλειψης ελέγχων και στο ποτάμι και στο χώρο των ρυπαντών
·       Θα πρέπει να θεωρείται ενιαίος και αδιάσπαστος ο υδροφόρος ορίζοντας από τα Οινόφυτα ως τον Κάλαμο και οποιαδήποτε άλλη αντίληψη ή εκδοχή υποκρύπτει σκοπιμότητες
·       Εξάπλωση της ρύπανσης και στη Μεσσαπία της Εύβοιας με καταδικαστική απόφαση αλλά και προσπάθειες αραίωσης του ρυπασμένου νερού για να κατέλθει το Cr VI στα όρια που όρισε το δικαστήριο (2 mg/lt)!!
·       Ανυπαρξία κοινωνικής συμμετοχής (δέσμευση των Γ.Γ.) στους μηχανισμούς περιβαλλοντικού ελέγχου
·       Νόμος fast track: Θωρακίζει την ατιμωρησία και προτρέπει όποιον επίδοξο επενδυτή (βιομήχανο) να επενδύσει στο όνομα της fast track «πράσινης» ανάπτυξης συνεχίζοντας το έγκλημα ρυπαίνοντας κατά βούληση.
·       Τέλος έγινε αναφορά στο διεθνές επιστημονικό Συμπόσιο (κεκλεισμένων των θυρών!!) του Σαββάτου 15-1-2011, όπου ούτε γνωρίζουμε επισήμως τις θέσεις των συνέδρων ούτε και τον τρόπο που θα τις επεξεργαστεί το Υ.ΠΕ.Κ.Α. Από έγκυρε πηγές πληροφορηθήκαμε ότι οι σύνεδροι υιοθέτησαν τις θέσεις το τοξικολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας, που θέτει σαν όριο του Cr VI τα 0,02  mg/lt στο πόσιμο νερό και όριο συναγερμού στα νερά του ποταμού τα 2 mg/lt. Ακόμη και η θέση αυτή βγάζει ακατάλληλο και άκρως επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία το παρεχόμενο (πωλούμενο) πόσιμο νερό από το Δήμο μας στους Δημότες του.
Ανακοινώθηκε στους παρεβρισκόμενους η διοργάνωση κοινής διάσκεψης των Φορέων-Επιτροπών Αγώνα-Συλλόγων της Βόρειας Αττικής της Βοιωτίας και της Εύβοιας που δραστηριοποιούνται ενάντια στη βιομηχανική ρύπανση την Κυριακή 30-1-2011 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημοτικού Μεγάρου Ωρωπού.
Οι παρεβρισκόμενοι εξέφρασαν με τις τοποθετήσεις και τα ερωτήματά τους την αγωνία τους για το συνολικότερο πρόβλημα της βιομηχανικής ρύπανσης και για τις επιπτώσεις του στην περιοχή του Δήμου Ωρωπού (πόσιμο νερό, έδαφος, θάλασσα),  εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις κυβερνητικές επιλογές που θυσιάζουν τη ζωή αυτού του τόπου στο βωμό της κερδοφορίας των βιομηχάνων και επικρότησαν τις προσπάθειες της Επιτροπής Αγώνα διευρύνοντας τη συμμετοχή τους στη Συντονιστική της Επιτροπή αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον Αγώνα ενάντια σε όλους αυτούς, που αφού ξεζουμίζουν πρώτα τους εργαζόμενους, τους πετάν στην ανεργία δηλητηριάζοντας ταυτόχρονα τη ζωή και το μέλλον τους.
Συμπερασματικά από την όλη συζήτηση στο θέμα και τις παρεμβάσεις όλων αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της οργανωμένης δράσης των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης παρασώπιας περιοχής, που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται βάναυσα από τη συμπαιγνία των βιομηχάνων και των κάθε λογής εξουσιαστών.
Ακόμη στη Γ.Σ. συζητήθηκε και το θέμα των Διοδίων. Επ’ αυτού όλοι οι παρεβρισκόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους στα διαρκώς επιβαλλόμενα νέα χαράτσια και  στο ξεπούλημα των εθνικών μας δρόμων. Η Γ.Σ. με ψήφισμά της ζητά την κατάργηση των αποικιοκρατικών συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων σε επιχειρηματικούς-κερδοσκοπικούς ομίλους και την κατάργηση όλων των διοδίων, για ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών σ’ όλη την ελληνική επικράτεια.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων του Δήμου Ωρωπού ενάντια στη βιομηχανική ρύπανση, που 4 χρόνια τώρα δίνει τη μάχη για την παροχή καθαρού πόσιμου νερού στους πολίτες, για το σταμάτημα της βιομηχανικής ρύπανσης, για την απορρύπανση της περιοχής μας και για την προστασία της υγείας μας θεωρεί, ότι στη σημερινή συγκυρία, που η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι διευρύνεται και γιγαντώνεται και παντού μπαίνουν «μπάρες» καταλήστευσης του λαϊκού εισοδήματος, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε ουδέτεροι και περιχαρακωμένοι στο ιδιαίτερο πρόβλημά μας, γι αυτό συντασσόμαστε με τον αγώνα όλων των συμπολιτών μας που δίνουν τη μάχη ενάντια στις μπάρες των διοδίων.
Ενώνουμε όλοι τη φωνή μας για να καταργηθούν τα διόδια και να μπορούν  όλοι οι Έλληνες να κινούνται ελεύθερα χωρίς χαράτσια σ’ όλη τη επικράτεια, στους δρόμους που κατασκεύασε το Ελληνικό Δημόσιο με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, γιατί θεωρούμε, ότι η παραχώρηση της εκμετάλλευσης των εθνικών οδών σε διάφορους ιδιωτικούς κερδοσκοπικούς ομίλους ισοδυναμεί με ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου.
Χαιρετίζουμε τον Πανελλαδικό συντονισμό των Επιτροπών Αγώνα και των Φορέων ενάντια στα διόδια και  στο εξής θα ανεβάσουμε τον πήχη του αγώνα με τη συμμετοχή μας σ’ αυτόν.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉ ΡΥΠΑΝΣΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.