Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Γραμματείς και Προσωπικό ειδικών θέσεων για το δήμο και ο μισθός τους

Πέραν της κατάταξης του προσωπικού και του ορισμού προϊσταμένων προκειμένου οι νέοι ΟΤΑ να ασκήσουν από 1-1-2011 τις προβλεπόμενες από το πρόγραμμα «Καλλικράτης» αρμοδιότητες, προβλέπεται δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ειδικών θέσεων στους νέους ΟΤΑ για την υποβοήθηση του έργου των Δημάρχων. Προβλέπεται η πρόσληψη Ιδιαίτερου Γραμματέα, Γενικού Γραμματέα και Ειδικών Συμβούλων, Ειδικών και Επιστημονικών Συνεργατών.
Ιδιαίτεροι Γραμματείς Δημάρχων
Παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης σε δήμους που είναι πρωτεύουσες νομών ή έχουν πληθυσμό πάνω από είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους, πρόσληψης Ιδιαίτερου Γραμματέα.
Πρόκειται για μετακλητό υπάλληλο και η θητεία του διαρκεί όσο η θητεία του συγκεκριμένου Δημάρχου.  Για την πρόσληψη του Ιδιαίτερου Γραμματέα απαιτείται η πρόβλεψη της θέσης στον ΟΕΥ του δήμου.
Σε θέση Ιδιαίτερου Γραμματέα μπορεί να προσληφθεί μόνο ιδιώτης και όχι υπάλληλος του δημόσιου τομέα.
Γενικοί Γραμματείς Δήμων
Ο Γενικός Γραμματέας προσλαμβάνεται σε δήμους που είναι πρωτεύουσες νομών ή  έχουν πληθυσμό  πάνω από είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους και η θέση πρέπει να προβλέπεται στον ΟΕΥ του δήμου.
Στη θέση Γενικού Γραμματέα μπορούν να διοριστούν  ιδιώτες και  υπάλληλοι ή λειτουργοί  του δημόσιου τομέα που είναι κάτοχοι πτυχίων Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.  Ο διορισμός του Γενικού Γραμματέα γίνεται με απόφαση Δημάρχου που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και η θητεία του διαρκεί όσο η θητεία του Δημάρχου.
Στις θέσεις αυτές επιτρέπεται ο διορισμός υπαλλήλων των αιρετών περιφερειών, πλην όμως δεν επιτρέπεται στις θέσεις αυτές να διορίζονται υπάλληλοι που υπηρετούν στον ίδιο δήμο , καθώς επίσης και συγγενείς εξ αίματος  ή εξ αγχιστείας  μέχρι και β’ βαθμού ως προς το Δήμαρχο.
Επίσης: α) Σε περίπτωση δήμων που είχαν πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων και μετά τη συνένωση προκύψει δήμος άνω των 20.000 κατοίκων,  ο δήμος αυτός δεν μπορεί να προσλάβει Γενικό Γραμματέα αν προηγουμένως δεν προβλεφθεί θέση στο νέο ΟΕΥ. β) Σε περίπτωση που δήμος έχει πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων ή είναι έδρα νομού και συνενώνεται με άλλον ή άλλους δήμους τότε μπορεί να διορίσει Γενικό  Γραμματέα άμεσα αν η θέση αυτή προβλέπεται στον ΟΕΥ της έδρας του δήμου ή των δημοτικών ενοτήτων του ή σε περίπτωση που είχε καλύψει τη θέση αυτή, μπορεί να παραμείνει ο Γενικός Γραμματέας που είχε διοριστεί για την προηγούμενη θητεία εφόσον  ο νεοεκλεγείς  δήμαρχος   επιθυμεί την παραμονή του και εφόσον εκδώσει νέα πράξη διορισμού.
Ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες, επιστημονικοί  συνεργάτες των Δήμων.
Συνιστώνται στους Δήμους ισάριθμες με τους Αντιδημάρχους θέσεις Ειδικών Συμβούλων ή Ειδικών Συνεργατών ή Επιστημονικών Συνεργατών. Επομένως για την πρόσληψη των ατόμων αυτών δεν απαιτείται να προβλέπονται οι θέσεις αυτές στους ΟΕΥ των δήμων, γιατί συνιστώνται απευθείας από το νόμο. Οι προσλαμβανόμενοι στις θέσεις αυτές πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίων Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και η θητεία τους δεν μπορεί να υπερβεί τη θητεία της δημοτικής περιόδου.
Στις θέσεις μπορούν να προσληφθούν  ενδιαφερόμενοι εφόσον κατέχουν τα γενικά και τυπικά προσόντα διορισμού και ειδική εμπειρία, ύστερα από δημόσια γνωστοποίηση δια του Τύπου, με απόφαση Δημάρχου ο οποίος προσλαμβάνει τα άτομα που είναι κατά την κρίση του κατάλληλα για τις θέσεις αυτές.  H  Aπόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η πρόσληψη ολοκληρώνεται με την υπογραφή από τον προσλαμβανόμενο ειδικής συμβάσεως εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Η πλήρωση των θέσεων αυτών μπορεί να γίνει και με απόσπαση υπαλλήλων από θέσεις του δημόσιου τομέα. Για να γίνει αυτό, απαιτείται έκδοση υπουργικής απόφασης.
Τονίζεται ότι στην περίπτωση αυτή ο αποσπασμένος θα απασχολείται με πλήρη καθήκοντα στις θέσεις αυτές χωρίς δυνατότητα παράλληλης άσκησης καθηκόντων με αυτά της υπηρεσίας του.
Επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει καμία πρόσληψη προσωπικού ειδικών θέσεων στους νέους δήμους αν στην πράξη πρόσληψης δεν γίνεται μνεία εξασφάλισης σχετικής πίστωσης για την μισθοδοσία τους.

αποδοχές, τα κατ’ αποκοπήν έξοδα κίνησης και την πάγια αποζημίωση χωρίς ωράριο εργασίας, των ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών και επιστημονικών συνεργατών των Δήμων, των Συνδέσμων Δήμων, Δήμων και Κοινοτήτων ή Κοινοτήτων, είναι:
− Βασικός μισθός σε ποσοστό επί τοις εκατό του βασικού μισθού των υπαλλήλων ειδικών θέσεων Α΄ βαθμού του Δημοσίου όπως κάθε φορά αναπροσαρμόζεται, ως ακολούθως:
Για ΟΤΑ α΄ βαθμού με πληθυσμό από 20.000 μέχρι 100.000 κατοίκους:
Ειδικοί σύμβουλοι 65%, Επιστημονικοί συνεργάτες 60%, Ειδικοί συνεργάτες 55%.
Πέραν των ανωτέρω στους εν λόγω ειδικούς συμβούλους ειδικούς συνεργάτες και επιστημονικούς συνεργάτες, καταβάλλονται:
− Επίδομα εορτών και αδείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 3205/2003 όπως ισχύει και η οικογενειακή παροχή με τις προϋποθέσεις του άρθρου 11 του ίδιου νόμου.
− Μηνιαία κατ’ αποκοπή έξοδα κίνησης που ανέρχονται στο ποσό των τριακοσίων είκοσι πέντε ευρώ (325 ευρώ).
− Πάγια μηνιαία αποζημίωση χωρίς ωράριο εργασίας, που ανέρχεται στο ποσό των εκατόν πενήντα ευρώ (150 €).
Ήτοι:
Οι μηνιαίες αποδοχές των υπαλλήλων ειδικών θέσεων α΄ Βαθμού του δημόσιου:
(Κ.Υ.Α. 2/70481/0022/15.12.04), για το έτος 2008 (βλ. Εγγ. Υπ. Οικ. 2/36028/0022/13-5-08 περιπτ. 24):
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΑΠΟ 1-10-2008 = 2.566,00 €

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ:
Μισθός ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ:
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ (ΑΠΟ 1-10-2008)Χ το ποσοστό που του αναλογεί = 1667.9 ευρώ
Μισθός ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ:
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ (ΑΠΟ 1-10-2008)Χ το ποσοστό που του αναλογεί = 1539.6 ευρώ
Αποζημίωση για απασχόληση χωρίς ωράριο εργασίας=121,44 
Μισθός ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ:
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ (ΑΠΟ 1-10-2008)Χ το ποσοστό που του αναλογεί = 1411.3 ευρώ 
ΕΠΙΣΗΣ:
Οικογενειακό επίδομα=35,00
Επίδομα τέκνων=18,00 για κάθε παιδί
Κατ' αποκοπή έξοδα κίνησης=263,12
Τα παραπάνω αφορούν ΣΥΝΟΛΟ ΜΙΚΤΩΝ - ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ στο ΙΚΑ (16,00%)-(κρατήσεις ΦΜΥ, πρόσθετων παροχών κλπ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.