Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ο Θανάσης Μπούρας για τα απογοητευτικά στοιχεία για τις Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις και την αύξηση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Αττικής

Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, κατέθεσε ερωτήσεις στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως και προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με θέματα, πρώτον τα απογοητευτικά στοιχεία της Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος για τις Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις στη χώρα και στην Περιφέρεια Αττικής και δεύτερον με θέμα την αύξηση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Αττικής.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπούρας ρωτά:
 «Μια στις τέσσερις επιχειρήσεις θεωρεί πολύ πιθανό να βάλει «λουκέτο» μέχρι τα μέσα του 2012 και με δεδομένη την περαιτέρω επιδείνωση των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τη μείωση της ρευστότητας και των επενδύσεων, η μάχη στην αγορά φαίνεται ότι γίνεται για να υπάρξει αναδιανομή του τζίρου.
Τα συμπεράσματα αυτά ανήκουν στην εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Συνομοσπονδίας που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την εταιρεία MARC. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από 24 έως τις 31 Ιανουαρίου 2011.
Οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά το τελευταίο εξάμηνο. Αρκετές από τις επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις ή λουκέτα. Στην προηγούμενη έρευνα που είχε γίνει τον Ιούλιο η εκτίμηση των επιχειρηματιών ήταν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν βάλει λουκέτο 170.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εκτιμήσεις στην τελευταία έρευνα ανεβάζει αυτό το νούμερο στις 225.000 επιχειρήσεις οι οποίες στο επόμενο διάστημα μάλλον δεν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί και στην εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος για 320.000 θέσεις απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Η μείωση του τζίρου εμφανίζεται να έχει φτάσει στο 30% κατά μέσο όρο το 2010, ενώ το σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων, περίπου 30%, δηλώνει ότι έχει καθυστερημένες υποχρεώσεις και οφειλές και οι 4 στις 10 αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας.
Ακόμα 3 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε μείωση των ωρών ή και των ημερών απασχόλησης. Η έλλειψη ρευστότητας και η πτώση του τζίρου έχει αποτυπωθεί και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις βασικές τους υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα, 1 στις 4 επιχειρήσεις έχει οφειλές στο ΙΚΑ, 3 στις 10 έχουν οφειλές στην εφορία, σε δάνεια και σε ενοίκιο. Οφειλές σε ΔΕΚΟ και σε προμηθευτές έχουν πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ σχεδόν 4 στις 10 έχουν καθυστερήσει οφειλές στον ΟΑΕΕ.
Προβλήματα υπάρχουν και στο κομμάτι της τραπεζικής χρηματοδότησης, αφού 2 στις 10 επιχειρήσεις που απευθύνθηκαν στις τράπεζες, μόνο για το 31,8% έγινε δεκτό το αίτημα τους.
Σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη στις τράπεζες, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και το 60% των ερωτηθέντων θέλουν ένα κρατικό φορέα που θα βοηθήσει τη στήριξη της επιχειρηματικότητας που θα αποτελείται από την Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι 9 στους 10 απαντούν ότι προτιμούν να κλείσει μια τράπεζα για να στηριχθεί μια μικρομεσαία επιχείρηση και το 68% των επιχειρήσεων βλέπουν το μέλλον γκρίζο ή μαύρο.
Ανησυχητικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι το 41,3% των επιχειρηματιών εκτιμούν ότι δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία, διότι αυτό έχει επίπτωση και στις επενδύσεις, καθώς υπάρχει στασιμότητα.
Παράλληλα, υπάρχει δυσπιστία με βάση αυτή την κατάσταση για τη δυνατότητα απορρόφησης από την επιχειρηματικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, του ΕΤΕΑΝ και των τραπεζικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Ως γνωστόν, η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα ασκείται στην Περιφέρεια Αττικής όπου  παράγεται το 40% περίπου του εθνικού πλούτου και εδρεύουν οι περισσότερες βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, εκδοτικοί οίκοι, φαρμακευτικές, λατομεία, ναυπηγεία, λιμάνια, διυλιστήρια και όπου βρίσκονται ή αναπτύσσονται ΒΙ.ΠΕ, ΒΙ.ΠΑ και ΒΙΟΠΑ. Επομένως, φαίνεται πως η Περιφέρεια Αττικής θα είναι η περιοχή η οποία θα πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση (ανεργία, ύφεση, μείωση της ανάπτυξης).
Κατά τη θέση της ΓΣΕΒΕΕ, το καλύτερο κίνητρο για να σπάσει ο πάγος της αποεπένδυσης που υπάρχει τώρα στην αγορά είναι οι φοροαπαλλαγές για πάγιες επενδύσεις. Υπάρχουν κλάδοι που έχει μειωθεί ο τζίρος τους μέχρι 63% (αυτοκίνητο, οικοδομή κλπ) και το 85% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι επιπλέον φόροι δεν θα πιάσουν τόπο.
Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση της ρευστότητας και των επενδύσεων των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής;
Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι μια στις τέσσερις επιχειρήσεις θεωρεί πολύ πιθανό να βάλει «λουκέτο» μέχρι τα μέσα του 2012;
Ποια μέτρα θα πάρετε προκειμένου να τονώσετε την αγορά της Περιφέρειας Αττικής;»
 ***
Επίσης, «ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει το τελευταίο διάστημα στην Περιφέρεια Αττικής η εγκληματικότητα. Η αύξηση των κλοπών, των διαρρήξεων και των ανθρωποκτονιών αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα εξαπλώνεται. Οι κάτοικοι της περιφέρειας Αττικής αισθάνονται όλο και μεγαλύτερο φόβο και ανασφάλεια από τα αυξημένα κρούσματα εγκληματικότητας.
Αυτό αποδεικνύουν άλλωστε τα συνολικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., που όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα για το 2010 αναφέρουν ότι η εγκληματικότητα σχεδόν διπλασιάστηκε από την περασμένη χρονιά.
Ενδεικτικά να  αναφέρουμε το πρόσφατο περιστατικό όπου ληστές «γάζωσαν» με καλάσνικοφ και σκότωσαν 45χρονο ιδιοκτήτη περιπτέρου στα Άνω Λιόσια και στη συνέχεια κατάφεραν να διαφύγουν μετά από ολονύκτια αναζήτηση και καταδίωξη από αστυνομικές δυνάμεις.
Το αιματηρό περιστατικό αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την έξαρση της εγκληματικότητας στην περιοχή και την απαίτηση για τη λήψη μέτρων.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η ελλιπής στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων και των τμημάτων ασφαλείας της Περιφέρειας Αττικής με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την, με αριθμητική πρόοδο, αύξηση της εγκληματικότητας.
Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα θα λάβετε προκειμένου να μειωθεί η εγκληματικότητα στην περιφέρεια Αττικής;
Πρόκειται να συμπληρώσετε τη στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων και των τμημάτων ασφαλείας της Περιφέρειας Αττικής ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τέτοια φαινόμενα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.