Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Που «σκαλώνει» η είσπραξη του Τ.Α.Π για τα ακίνητα της Ιπποκρατείου Πολιτείας;;

Ο δήμος Ωρωπού παρέλαβε την 6-5-2011, με αριθ. πρωτ. 8191, το έγγραφο που δημοσιεύουμε με τα σχετικά που συνοδεύεται και αναφέρεται στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και την είσπραξή του από τη δημοτική κοινότητα Αφιδνών.
Είναι απάντηση σε έγγραφο (197/15-3-2011) που συντάχθηκε και στάλθηκε στο φορολογικό τμήμα της διεύθυνσης οικονομικών ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών, από τον σύλλογο οικιστών Ιπποκρατείου Πολιτείας, ο οποίος ζητά να εισπραχθεί το Τέλος και παραπέμπει σε άλλη απάντηση της ίδιας υπηρεσίας, που είχε σταλεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2009 τόσο στην τότε κοινότητα Αφιδνών, όσο και στον συνεταιρισμό της Ιπποκρατείου Πολιτείας. Τότε η εν λόγω υπηρεσία, είχε συστήσει στην κοινότητα, στο πλαίσιο της υποχρέωσης για την προστασία της περιουσίας της, να διερευνήσει το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ακινήτων, που βρίσκονται εντός της έκτασης του συνεταιρισμού και ειδικά των χώρων ειδικής χρήσης που εξυπηρετεί κοινωφελείς σκοπούς. 
Για να επανέρχεται σήμερα λοιπόν ο σύλλογος οικιστών Ιπποκρατείου Πολιτείας στο θέμα, σημαίνει πως δεν έχει γίνει καμιά περαιτέρω ενέργεια! Υπάρχει κάποιος λόγος;  Οι δημότες αυτοί δεν έχουν δικαίωμα να ενημερωθούν πάνω στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν;  Ο δήμος δεν έχει ανάγκη από έσοδα; Ποιό «καθεστώς» επικρατεί σ' αυτήν την κοινότητα; Η σημερινή δημοτική αρχή, οφείλει να δώσει απαντήσεις και να ενημερώσει τους δημότες για τις δικές της ενέργειες.

1 σχόλιο:

  1. Από το μέλος της επιτροπής διαβούλευσης κ. Κάτια Δημητροπούλου- Κραββαρίτη τέθηκε το θέμα « Έργα Υποδομής, είσπραξη Τέλους Ακίνητης Περιούσιας και Δημοτική- Κοινοτική Περιουσία στην εντός σχεδίου περιοχή «ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ» της Κοινότητας Αφιδνών.

    Η είσπραξη του Τέλους Ακίνητης Περιούσιας με βεβαιωτικούς καταλόγους των ιδιοκτητών μη ηλεκτροδοτημένων οικοπέδων (χωρίς κτίσματα) για την τελευταία 5ετια με εκτιμώμενο πόσο είσπραξης 1.300.000€ και ετήσιο έσοδο 100.000€ για τα επόμενα έτη είναι υποχρεωτική για το Δήμο σύμφωνα με το έγγραφο με αρ. πρ. 40767/22-09-2009/ΥΠΕΣ/Δνση Οικονομικών ΟΤΑ το οποίο κατατέθηκε στα πρακτικά από την κ. Κάτια Δημητροπούλου- Κραββαρίτη .
    ( http://www.ippokrateiospoliteia.gr/tap2.pdf)

    Επίσης κατέθεσε το έγγραφο με αρ. πρ. 197/15-03-2011 του Συλλόγου Οικιστών Ιπποκράτειου Πολιτείας προς τον Δήμαρχο κ. Οικονομάκο Ι. με περιεχόμενο το εξής : «Σας κάνουμε γνωστό ότι η Κοινότητα Αφιδνών αδυνατούσε όλα τα χρόνια να εισπράξει το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα της περιοχής Ιπποκρατείου Πολιτείας (Οικισμός Αγίας Τριάδας) Αφιδνών, εκτιμώμενου ύψους 150,000€ ετησίως, λόγω έλλειψης στοιχείων ιδιοκτητών, όπως κατ’ επανάληψη δήλωναν όλοι οι Πρόεδροι της Κοινότητας Αφιδνών.
    Με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται όλη η χώρα, και ειδικότερα οι Δήμοι, θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερη πολυτέλεια εκ μέρους του Δήμου Ωρωπίων να συνεχίσει να μην εισπράττει αυτό το νομοθετημένο έσοδο.
    Όπως ήδη γνωρίζετε σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη ο έλεγχος της είσπραξης των εσόδων των Δήμων γίνεται πλέον από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και σίγουρα δε θα θέλαμε να βρεθεί ο δήμος μας στη δυσάρεστη θέση να ελεγχθεί για τυχόν παράλειψη είσπραξης του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.
    Δεδομένου ότι το Τέλος Ακίνητης Περιούσιας αποτελεί ανταποδοτικό τέλος, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε: α) σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να εισπράξετε το Τέλος Ακίνητης Περιούσιας και β) πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε αυτό το ανταποδοτικό έσοδο.
    Παρακαλούνται ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το ΥΠΕΣΑΗΔ, στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα επιστολή, να ασκήσουν τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους προκειμένου ο Δήμος Ωρωπίων να εισπράξει το Τέλος Ακίνητης Περιούσιας.»

    Τέλος κατέθεσε την γνωμοδότηση του δικηγόρου της Κοινότητας Αφιδνών κ. Χρόνη Θωμόπουλου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 34 κοινωφελή χαρακτήρα ακινήτων εκτάσεως περίπου 277 στρεμμάτων της Ιπποκρατείου Πολιτείας εμπορικής αξίας περίπου 150.000.000 € και τη δεσμία υποχρέωση του Δήμου για την συνέχιση των αναγκαίων νομικών ενεργειών, που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη Κοινοτική Αρχή, για μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο Μαραθώνα και συγκεκριμένα στην μερίδα του νέου Δήμου των 34 ακινήτων. Για το θέμα είχε αναφερθεί σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 28-02-2011 ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Κιούσης.

    Ο κ. Δήμαρχος για τα παραπάνω δεν έκανε κανένα σχόλιο ο δε αντιδήμαρχος έκλεισε αμέσως το θέμα δεσμευόμενος ότι το θέμα θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε ξεχωριστή συνεδρίαση επειδή η σημασία του είναι ιδιαίτερα σοβαρή και μεγάλη !!!.

    http://maximipoli.blogspot.com/2011/04/blog-post_06.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.