Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Οι «φρουροί» του δάσους!

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

Με την εμπειρία τους, μπορούν να βοηθήσουν τη νέα δημοτική αρχή στην αντιπυρική προστασία
Το τέλος κάθε αντιπυρικής περιόδου αντιμετωπίζεται σίγουρα με ανακούφιση από όλους τους φορείς που ενασχολούνται με το σημαντικό έργο της πυρασφάλειας. Για τους εθελοντές κατοίκους πυρασφάλειας της Ιπποκρατείου Πολιτείας όμως, σηματοδοτεί και τη νίκη επί ενός προσωπικού στοιχήματος, που τίθεται κάθε τέτοια περίοδο, ότι θα προσφέρουν όσα περισσότερα μπορούν, για τη προστασία αυτού του ορεινού κομματιού που τους φιλοξενεί και δίνει παράλληλα ανάσα στο λεκανοπέδιο και έναν ποιοτικό προορισμό για τους κατοίκους του. Και η ανταμοιβή για τους ανθρώπους αυτούς είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο μικρότερες είναι οι απώλειες του φυσικού πλούτου της Αττικής. 
Πεποίθηση όλων όσων δούλεψαν όλο αυτό το καλοκαίρι που μας πέρασε, όπως και πολλά προηγούμενα, είναι, πως η σωτηρία όλων όσων χαιρόμαστε στη φύση της Ιπποκρατείου Πολιτείας του δήμου Ωρωπού πλέον, όσο και της ευρύτερης περιοχής, από μια πύρινη καταστροφή, βρίσκεται στη συνεργασία πάνω σε κοινούς στόχους και όχι στο σκόρπισμα σε αυτόνομες δράσεις
Πιστεύουν, πως η καταστροφή θα είναι κοινή και μας αφορά όλους, δεδομένου ότι ένα ξέσπασμα τραγωδίας, δε θαφήσει μέρος για να κρυφτεί κανείς, όπως έχει γίνει σε άλλες καταπράσινες περιοχές. Και σίγουρα δε θα μπορέσει κανείς και κυρίως οι φορείς της περιοχής, να κρυφτούν από τις ευθύνες τους, αν δεν προσέξουν ιδιαίτερα την μεγάλη προσπάθεια και την αυτοθυσία αυτών των ανθρώπων.
Οι ίδιοι μας λένε: «Συναισθανόμενοι το βάρος των ευθυνών που μας αναλογεί, σανευαισθητοποιημένοι κάτοικοι και πολίτες, αποφασίσαμε να συμπράξουμε στη κοινήδράσητου Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας έναντι φυσικών καταστροφώνουαπειλούν τη διαβίωση όλων των μορφών ζωής που φιλοξενεί αυτό το βουνό. Αν δετοκάναμε, τότε ίσως να ήμασταν εμείς, οι πρώτοι εμπρηστές των ονείρων μας». π
Η συντονισμένη προσπάθεια άρχισε, όταν η διοίκηση του οικοδομικού συνεταιρισμού υγειονομικών «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία», ανέλαβε τα έξοδα καυσίμων κίνησης του πυροσβεστικού οχήματος που ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας τους διέθεσε. Όταν μάλιστα διαπίστωσε πως τιμήθηκε η προσφορά του αυτή, διέθεσε και δεύτερο, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τα έξοδα καυσίμων κίνησης
Οι κάτοικοι της περιοχής αποτέλεσαν τη δύναμη κρούσης και των δύο οχημάτων. Μια δύναμη κρούσης που ξεκίνησε, στη κυριολεξία, από μια χούφτα ανθρώπων. Στη πορεία όμως, αυτή η χούφτα που μοίρασε το σπόρο του εθελοντισμού στους ευαισθητοποιημένους κατοίκους, άνοιξε και άπλωσε και άρχιζε να θερίζει καρπούς. Το ένα μετά το άλλο τα ονόματα των εθελοντών κατοίκων της Ιπποκρατείου Πολιτείας, γέμιζαν τους καταλόγους και οι βάρδιες των οχημάτων που τους εμπιστεύθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας συμπληρώνονταν αγόγγυστα.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αβίαστα αλλά και με ευχαρίστηση επάνδρωσαν τα οχήματα, δεν ήταν εκπαιδευμένοι πυροσβέστες, αν και επιθυμούν να εκπαιδευτούν. Δεν έχουν, ίσως, το κατάλληλο εξοπλισμό, αν και προσπαθούν να τον εξασφαλίσουν. Δε θέλουν ναγίνουν ήρωες, δε θέλουν να καταλάβουν αξιώματα και δε θέλουν ούτε και να φαίνεται το σημαντικό έργο που παράγουν. Δε ζητούν ούτε κοινωνική καταξίωση ούτε κοινωνική υπερίσχυση μέσα από αυτή την προσφορά τους, γιατί όπως λένε οι ίδιοι... «αυτό μας το προσφέρει πρωτίστως η οικογένειά μας, ο προσωπικός μας περίγυρος και η επαγγελματική μας καταξίωση. Σεβόμενοι όμως, τον απέραντο κόπο μας, να στήσουμε τις ζωές μας σε αυτές τις κορυφές και αντιλαμβανόμενοι πως το κατάφυτο περιβάλλον είναι το δώρο της φύσης σε μας, το πώς θα το χρησιμοποιήσουμε και θα το διατηρήσουμε, θα πρέπει να είναι το δικό μας δώρο στη φύση».!
«Διαφυλάττοντας ατάραχη την εξελικτική πορεία της φύσης που σε περιβάλλει, εξελίσσεσαικαι συ που ζεις μέσα σαυτήν, σαν άτομο» συμπληρώνουν.
Και τελικά -θα πούμε εμείς-, όταν ένας καθορισμένος αριθμός ατόμων εξελίσσεται, καταλήγει να εξελιχθεί και όλη η γύρω τους κοινωνία. Αγνοούμε πόσα άτομα χρειάζονται γι' αυτό, αλλά γνωρίζουμε ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Ο κόσμος έχει μια ψυχή και φτάνει μια στιγμή, που αυτή η ψυχή, ενεργεί σε όλα και σε όλους ταυτόχρονα.
Αυτοί είναι οι εθελοντές πυρασφάλειας της Ιπποκρατείου Πολιτείας, οι «φρουροί του δάσους» και έτσι δουλέψαν και φέτος. Ίσως όχι σαν επαγγελματίες, αλλά σίγουρα απ’ τη ψυχή τους και σίγουρα με τη ψυχή τους.
Αξίζει να αναφέρουμεαρακάτω) τα ονόματά τους και ας τους προσέξει ιδιαίτερα ηδιοίκηση του νέου δήμου. Θα έχει μεγάλη βοήθεια στην αντιπυρική προστασία που πρέπει να είναι από τα πρώτα ζητούμενά της.
Σημαντικό ρόλο για την πυρασφάλεια τόσο της περιοχής Ιπποκρατείου Πολιτείας, όσο και του ευρύτερου χώρου της Πάρνηθας, διαδραμάτισε φυσικά και η συνεχής κίνηση και περιπολία των οχημάτων του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας στις περιοχές ευθύνης τους, κάτι το οποίο λειτούργησε αποτρεπτικά στην περίπτωση κακόβουλων ενεργειών και προληπτικά στη περίπτωση απρόσεκτων επισκεπτών, τόσο στη λίμνη Μπελετσίου, όσο και στα όρια της ευρύτερης περιοχής.
  
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:

ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ         24  ΓΚΟΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ           25  ΣΕΡΒΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΛΙΑΡΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ           26  ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΡΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ        27  ΜΑΝΔΑΛΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΕΔΕΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ                28  ΒΑΘΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ    29  ΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
ΠΙΝΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ               30  ΧΡΟΝΑΚΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
ΜΙΚΡΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ       31  ΒΟΛΤΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΕΝΙΚΑΣ ΜΙΧΑΗΛ              32  ΚΟΥΠΕΤΣΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
10 ΛΑΜΠΙΘΙΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ      33  ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
11 ΤΣΑΔΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ       34  ΜΙΚΡΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
12 ΠΑΠΟΥΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ     35  ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
13 ΜΟΣΧΟΝΗΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ        36  ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
14 ΚΑΛΚΑΤΖΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ     37  ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ ΜΑΚΗΣ
15 ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ         38  ΔΕΣΤΟΥΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
16 ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ         39  ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
17 ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ     40  ΚΕΣΕΝΤΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
18 ΚΑΤΣΙΝΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ          41  ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
19 ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ         42  ΑΦΘΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
20 ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ       43  ΛΕΒΙΣΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
21 ΚΟΥΣΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ          44  ΠΑΛΛΗ ΕΛΕΝΗ
22 ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΙΑΣ ΑΝΕΣΤΗΣ      45 ΚΥΡΟΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
23 ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ             46 ΜΙΚΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΞΗ

Η ευαισθησία των κατοίκων της Ιπποκρατείου Πολιτείας σε περιβαλλοντικά ζητήματα, εκφράσθηκε εξ αρχής μέσα από τις δράσεις τόσο των δύο εξωραϊστικών συλλόγων της περιοχής τους, όσο και από τις ενέργειες του οικοδομικού συνεταιρισμού Ιπποκρατείου Πολιτείας.     
Η πρόσφατη (Φθινόπωρο 2008) ένταξη του «Συλλόγου Οικιστών Ιπποκρατείου Πολιτείας» στις εθελοντικές οργανώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με Αριθμό Μητρώου 67/2008, ύστερα από μία επιτυχή πορεία συνεχούς δράσης στο παρελθόν στον τομέα αυτό και η απόκτηση από τον «Σύλλογο Αγίας Τριάδας Αφιδνών «Ο Φελλεύς», του πρώτου μόνιμου πυροσβεστικού οχήματος, ½ τόνου, στη περιοχή, μετά από μία επίσης επιτυχή κινητοποίηση και συνεισφορά των μελών του και λοιπών ευαισθητοποιημένων κατοίκων, αλληλοσυμπληρώνουν την τοιχογραφία των προσπαθειών όλων τους, για ασφαλέστερη πρόληψη και αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς στην περιοχή
Η προσπάθεια του συνόλου των κατοίκων για αρτιότερη εκπαίδευση σε θέματα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, επεκτάθηκε και με τη πιστοποίηση, κατόπιν εξετάσεων, ομάδας κατοίκων της περιοχής, σαν «Βοηθοί Πρώτων Βοηθειών προς Πολίτες», ύστερα από την επιτυχή τους συμμετοχή, σε σεμινάρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που πραγματοποιήθηκαν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.
Πεποίθηση όμως όλων των εθελοντών κατοίκων που μετέχουν σε δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής, είναι πως η εκπαίδευσή τους στην αντιμετώπιση, δασικών κυρίως πυρκαγιών, είναι ελλιπής και γιαυτό θα επιθυμούσαν την εκπαίδευσή τους από εκπαιδευτικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο
Η πρώτη προσπάθειά τους προς αυτή τη κατεύθυνση έγινε με τη διατύπωση αυτού του αιτήματος προς τους κυρίους Αλεξανδρή Νικόλαο, διοικητή του 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών και  Μαστρογιαννόπουλο Κωνσταντίνο, αντιπυραγό ε.α., και τη θετική τους ανταπόκριση. Εκκρεμούν πλέον οι διαδικαστικές λεπτομέρειες εκκίνησης της εκπαίδευσής τους, τις οποίες επεξεργαζόνται από κοινού.
Επειδή όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, εκπαίδευση χωρίς και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή παραμένει ανεπαρκής στην πρακτική της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, θα επιθυμούσαν και την αρωγή όλων των φορέων για την αγορά, με έξοδα του οικοδομικού συνεταιρισμού Ιπποκρατείου Πολιτείας, ενός 3τονου πυροσβεστικού οχήματος από τα χρησιμοποιημένα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο θα έχει σαν τομέα δράσης την περιοχή και πλήρωμα εθελοντές κατοίκους της περιοχής κατάλληλα εκπαιδευμένους
Επίσης θεωρούν απαραίτητο και τον εξοπλισμό και λειτουργία ενός ασυρματικού  δικτύου συγκεκριμένης συχνότητας μεταξύ των μελών της ομάδας πυρασφάλειας, το κόστος του οποίου προσπαθούν να καλύψουν με τη χρηματική προσφορά χορηγών και κατοίκων της περιοχής. Για στολές, κράνη, φορητό πυροσβεστικό εξοπλισμό, ευελπιστούν στην αρωγή των πολιτειακών φορέων (Δήμο, Πολιτική προστασία, Περιφέρεια).

1 σχόλιο:

  1. Ανάλογη ομάδα (Προστασίας του Πολίτη) έχει δημιουργηθεί το καλοκαίρι του 2010, στην Νέα Πολιτεία Ωρωπού, με περισσότερους από 25 εθελοντές.
    Στόχος μας δεν είναι μόνο η πυρασφάλεια, αλλά γενικότερα η προστασία των κατοίκων από φυσικές καταστροφές όλο τον χρόνο, επίσης η παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες και η χρήση απινιδωτή για καρδιοπαθείς.
    Η ομάδα μας εκπληρώνει έναν έναν τους στόχους της, με την οικονομική βοήθεια του Εξωραιστικού Συλλόγου Νέας Πολιτείας, ιδιωτών και της Ιεράς Μονής Παρακλήτου.
    Σας παρακαλούμε να προβάλλετε ανάλογα την προσπάθεια μας από την εφημερίδα σας και να ενισχύσετε ην προσπάθεια μας.

    Ο αρχηγός της ομάδας Οικονόμου Ιωάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.