Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

To Α’ στάδιο από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, στη χωρική υποενότητα της κοιλάδας του Ωρωπού

Κυκλοφορεί μάλλον μεταξύ λίγων, το Α’ στάδιο από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, στη χωρική υποενότητα της κοιλάδας του Ωρωπού. Έργο που ανατέθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (Ο.Ρ.Σ.Α.) μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος και τήρηση των σχετικών διαδικασιών και σύμφωνα με την υπ αριθμόν 3/28-1-2009 Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ο.Ρ.Σ.Α. στην Δήμητρα Παπαχριστοφίλου-Ματά, αρχιτέκτονα-πολεοδόμο και στην Μαρίνα Κοψιδά, χωροτάκτη πολεοδόμο.
Στο Α’ στάδιο αυτό της μελέτης, περιλαμβάνονται η Ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, η διάγνωση των προβλημάτων, οι προοπτικές για τη μελλοντική ανάπτυξη και τη χωρική διάρθρωση της περιοχής καθώς και την Προκαταρκτική Πρόταση. Η περιοχή μελέτης -«κοιλάδα του Ωρωπού»- περιλαμβάνει τον πρώην Δήμο Ωρωπίων και την πρώην Κοινότητα Συκαμίνου.
Μεταξύ των πηγών από τις οποίες αντλήθηκαν στοιχεία, αναφέρεται και ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο ανά Ο.Τ.Α., το οποίο δόθηκε για να απαντηθεί από τους αρμόδιους Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους, διότι οι αιτούμενες -όπως γράφεται στη μελέτη- απαντήσεις, κρίθηκαν αναγκαίες για να συμπληρωθούν οι αναλυτικές εκτιμήσεις για την περιοχή. Τέτοιο ερωτηματολόγιο δεν έχει όμως δοθεί και αν δόθηκε, αυτό θα έγινε προς ορισμένους!
Η «Μ.Π.» δημοσιεύει σήμερα την Προκαταρκτική Πρόταση, όπου αναφέρονται οι δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής τόσο στον εξωαστικό χώρο, όσο και στους διαμορφωμένους οικισμούς, τα προγραμματικά μεγέθη για το έτος 2025 και οι προτάσεις για τις χρήσεις γης, τις περιοχές προστασίας και το θεσμικό πλαίσιο δόμησης, προς γνώση των ενδιαφερομένων:

Α.6.4 Πρόταση Πολεοδομικής Οργάνωσης και Χρήσεων Γης

Η πρόταση, η οποία επιλέχθηκε και παρουσιάζεται συνοπτικά στη συνέχεια, κρίθηκε ως η πλέον βιώσιμη με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη που προκύπτουν από την ενίσχυση και αναβάθμιση του παραθεριστικού χαρακτήρα και της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής με παράλληλη διαφύλαξη και ανάδειξη των σημαντικών φυσικών πόρων (εύφορη γεωργική γη, δάση, υγροβιότοποι). Βασική προϋπόθεση για το θετικό αποτέλεσμα της προτεινόμενης οργάνωσης αποτελεί η συνεπής εφαρμογή και υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων και έργων που θα στηρίξουν την συνολική ανάπτυξη της περιοχής και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Εξετάστηκε, αλλά δεν επιλέχθηκε, εναλλακτική πρόταση που περιλάμβανε μικρότερες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και περιορισμένη οριοθέτηση των οικιστικών αναπτύξεων, αυστηρά στα όρια των πυκνοδομημένων τους τμημάτων Η πρόταση αυτή, στην ουσία, θα διατηρούσε την υφιστάμενη κατάσταση χωρίς να δίνει δυνατότητες αναβάθμισης και βελτίωσης του διαμορφωμένου οικιστικού περιβάλλοντος και δεν θα κάλυπτε τις ανάγκες που προκύπτουν από την πληθυσμιακή δυναμική της περιοχής για το έτος 2025.

Α.6.4.1 Οικιστικές Ενότητες

Η πολεοδομική οργάνωση και ο καθορισμός των χρήσεων γης της περιοχής μελέτης αναφέρεται στο έτος 2025 σε συνολικό πληθυσμό 28.020 ατόμων, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται, εκτός από τους μόνιμους κάτοικους, οι παραθεριστές και οι επισκέπτες. Ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου Ωρωπού υπολογίζεται σε 24.474 άτομα και της Κοινότητας Συκάμινου σε 3.546 και φαίνεται στον Πίνακα Π.6.1.2.
Η πολεοδομική οργάνωση γίνεται κατά οικιστικές ενότητες, που περιλαμβάνουν οικισμούς οριοθετημένους ή με ρυμοτομικά σχέδια, καθώς τις αναγκαίες περιοχές επέκτασης με καθορισμό του χαρακτήρα τους (Α ή Β Κατοικία). Στις οικιστικές ενότητες αυτές καθορίζονται, σε συνδυασμό με την προτεινόμενη οργάνωση-ιεράρχηση του οδικού δικτύου, οι επιμέρους ΠΕ (Πολεοδομικές Ενότητες), για τις οποίες προτείνονται χρήσεις, μέσος ΣΔ, και γίνεται προσεγγιστικός συνυπολογισμός και χωροθέτηση των αναγκαίων κοινωνικών υποδομών. Η συνολική έκταση όλων των οικιστικών περιοχών προσεγγίζει τα 1.204 εκτάρια (Ha).
 Εκτός των παραπάνω Πολεοδομικών Ενοτήτων, υπάρχουν οικιστικές συγκεντρώσεις (Σαραντάρι, Πλατάνια, Ν. Συκάμινο, Αγ. Αθανάσιος, Αγ. Αικατερίνη, κ.ά.), οι οποίες, λόγω της αραιής και διάσπαρτης οικιστικής ανάπτυξης που παρουσιάζουν και του μικρού πληθυσμιακού μεγέθους, παραμένουν εκτός σχεδίου, με περιορισμένη δυνατότητα δόμησης.
Επισημαίνεται ότι, οι προτεινόμενες, σύμφωνα με το από Π.Δ. 23-2-87 (ΦΕΚ 166Δ ) χρήσεις γης του Πολεοδομικού και Τοπικού Κέντρου, της Γενικής και Αμιγούς Κατοικίας και των περιοχών χαμηλής όχλησης Βιομηχανίας -Βιοτεχνίας θα εξειδικευτούν με τις αντίστοιχες Πολεοδομικές Μελέτες.
Αναλυτικότερα ανά πολεοδομική ενότητα προβλέπονται τα εξής:

Ι) Οικιστική Ενότητα Σκάλας Ωρωπού- Ν. Παλατίων.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πληθυσμιακά ενότητα, της οποίας ο συνολικός πληθυσμός αιχμής ανέρχεται σε 6.175 άτομα: 5.690 μόνιμους κατοίκους και 485 παραθεριστές και επισκέπτες. Η έκταση της ενότητας αυτής προσεγγίζει τα 185Ha και οργανώνεται σε δύο ΠΕ, την ΠΕ1 και την ΠΕ2.
Η ΠΕ1 περιλαμβάνει το υφιστάμενο αστικό συγκρότημα της Σκάλας Ωρωπού- Ν. Παλατίων και μικρή περιοχή επέκτασης δυτικά αυτής, μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων του Ωρωπού, με χρήση Γενικής Κατοικίας. Η Πολεοδομική αυτή Ενότητα, όπως προκύπτει από τους αντίστοιχους πίνακες, παρουσιάζει επάρκεια από πλευράς κοινωνικής υποδομής, και για τον λόγο αυτό δεν προτείνονται σε αυτή νέες εγκαταστάσεις πέραν του προγραμματιζόμενου Παιδικού Σταθμού. Η συνολική έκταση της ΠΕ αυτής ανέρχεται σε 75,5 εκτάρια (Ha). Ο προτεινόμενος μέσος ΣΔ για την ΠΕ1, λαμβάνοντας υπ’όψη και τους ισχύοντες Σ.Δ., είναι 0,8.
 Η ΠΕ2 περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν της περιοχής του καταργηθέντος Ρυμοτομικού
Σχεδίου επέκτασης της Σκάλας Ωρωπού, που ακυρώθηκε το 1978. H συνολική έκταση της ΠΕ αυτής ανέρχεται σε110 εκτάρια (Ha).
 Η ΠΕ2 αναπτύσσεται δυτικά της ΠΕ1, μεταξύ δύο βασικών οδικών αξόνων, της προτεινόμενης νέας παρακαμπτήριας αρτηρίας Μαρκοπούλου Ωρωπού-Δήλεσι και της υφιστάμενης παραλιακής αρτηρίας Αγ. Αποστόλων- Σκάλας Ωρωπού- Δήλεσι. Η νέα αρτηρία, που κρίνεται σκόπιμο να σχεδιαστεί σαν ταχεία λεωφόρος ελεγχομένων προσβάσεων, με ισόπεδες ή και ανισόπεδες διασταυρώσεις θα αποφορτίσει τον επιβαρυμένο παραλιακό άξονα που θα μπορεί να λειτουργήσει σαν κύρια συλλεκτήρια της περιοχής υποστηρίζοντας την πολεοδομική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής μελέτης.
 Οι υφιστάμενες οικιστικές συγκεντρώσεις που περιλαμβάνονται στην ΠΕ2, είναι αυτές της Καλλιθέας, με 950 μόνιμους κατοίκους και 250 παραθεριστές και επισκέπτες, του Κάμπου Σκάλας Ωρωπού, με 940 μόνιμους κατοίκους και 235 παραθεριστές και επισκέπτες, και της μικρής συνεχόμενης περιοχής του Κάμπου Ωρωπού, με 380 μόνιμους κατοίκους και 135 παραθεριστές και επισκέπτες.
 Όσον αφορά στις χρήσεις, κατά μήκος του παραλιακού άξονα διατηρείται η χρήση Πολεοδομικού Κέντρου στην έκταση του σήμερα διαμορφωμένου και δημιουργείται νέο Τοπικό Κέντρο αμφίπλευρα της προτεινόμενης συλλεκτήριας της ΠΕ2 που καλύπτει και το σημερινό άξονα Σκάλας Ωρωπού-Συκάμινου. Για την υπόλοιπη έκταση προβλέπεται η χρήση Αμιγούς Κατοικίας. Η Πολεοδομική αυτή Ενότητα, όπως προκύπτει από τους αντίστοιχους πίνακες, παρουσιάζει σχετική έλλειψη σε εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής, και προτείνονται Παιδικός Σταθμός (σε αντικατάσταση αυτού των Φυλακών), Νηπιαγωγείο και Δημοτικό.
Στο νότιο άκρο της ΠΕ προβλέπεται περιοχή μη οχλούσας Βιομηχανίας-Βιοτεχνίας με σκοπό τη συγκέντρωση των διάσπαρτων μικρών μη οχλουσών βιοτεχνιών και των εγκαταστάσεων χονδρεμπορίου που είναι αναγκαίες για την εξυπηρέτηση της περιοχής.
 Oι σημερινές εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής δεν καλύπτουν τις ανάγκες του αναμενόμενου για το 2025 πληθυσμού της ΠΕ2. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων προτείνεται η χωροθέτηση νέου Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Παιδικού Σταθμού πλησίον του τοπικού κέντρου, πλαισιωμένων με τους αναγκαίους κοινόχρηστους χώρους πλατείας και παιδικής χαράς, καθώς και χώρων αθλητισμού.

Ο προτεινόμενος μέσος Συντελεστής Δόμησης της ΠΕ2 είναι 0,35, ο οποίος μπορεί να διαφοροποιηθεί μεταξύ Πολεοδομικού Κέντρου και Κατοικίας κατά την πολεοδομική μελέτη.

ΙΙ) Οικιστική Ενότητα Αγ. Κωνσταντίνου

Πρόκειται για την δεύτερη κατά σειρά σε έκταση οικιστική ενότητα, που φθάνει περίπου, μαζί με τις επεκτάσεις, τα 265 εκτάρια (Ha). Συγκεντρώνει συνολικό πληθυσμό 3.385 άτομα, από τα οποία οι 1.540 είναι μόνιμοι κάτοικοι και οι 1.845 παραθεριστές και επισκέπτες και οργανώνεται σε δύο ΠΕ, την ΠΕ3 και την ΠΕ4, που οριοθετούνται μεταξύ τους από συλλεκτήρια οδό.
Η ΠΕ3 περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του εγκεκριμένου σχεδίου του Αγ. Κωνσταντίνου και μικρές περιοχές επεκτάσεων, με κυριότερη αυτή του Σταδίου, όπου είναι συγκεντρωμένες οι υφιστάμενες και προβλεπόμενες εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής.
Η συνολική έκταση της ΠΕ αυτής ανέρχεται σε 101εκτάρια (Ha). Ο προτεινόμενος μέσος Συντελεστής Δόμησης για την ΠΕ3, λαμβάνοντας υπόψη και τον ισχύοντα ΣΔ, ορίζεται σε 0,3.
Η ΠΕ4 περιλαμβάνει όλο το εγκεκριμένο σχέδιο της περιοχής Βαρυκού καθώς και την επέκταση που αφορά στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής.

Η συνολική έκταση της ΠΕ αυτής ανέρχεται σε 164εκτάρια (Ha).
Ο προτεινόμενος μέσος Συντελεστής Δόμησης για την ΠΕ4, λαμβάνοντας υπόψη και τον ισχύοντα ΣΔ, ορίζεται σε 0,3. 

Και οι δύο Πολεοδομικές Ενότητες (ΠΕ3 και ΠΕ4) αφορούν σε Β’ Κατοικία.
Οι χρήσεις που προτείνονται για τις δύο ΠΕ, όπως φαίνονται και στον χάρτη Π.1 της πρότασης, είναι Αμιγής Κατοικία, Πολεοδομικό και Τοπικό Κέντρο.
Τα προτεινόμενα κέντρα περιλαμβάνουν το υφιστάμενο Πολεοδομικό Κέντρο υπερτοπικής σημασίας κατά μήκος της παραλιακής επαρχιακής οδού καθώς και τοπικά κέντρα που περιλαμβάνονται στο ήδη εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο Αγ. Κωνσταντίνου, τα οποία διευρύνονται προσαρμοζόμενα στην νέα πολεοδομική οργάνωση και συμπληρώνονται με ένα επιπλέον στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής.
Σε ότι αφορά την κοινωνική υποδομή, για τον τομέα της Εκπαίδευσης και της Πρόνοιας οι υπάρχουσες (Λύκειο) και οι προγραμματιζόμενες από το Δήμο εγκαταστάσεις (Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμναστήριο και Γυμναστήριο) καλύπτουν τις ανάγκες του αναμενόμενου για το 2025 πληθυσμού.
Εκτός των υφιστάμενων μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων προτείνεται να δημιουργηθούν και άλλα μικρά γήπεδα, σε σημεία που τα αντίστοιχα σχέδια Αγ. Κωνσταντίνου και Βαρυκού προβλέπουν κοινόχρηστους χώρους, που λόγω θέσης θα εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες κατοίκων και παραθεριστών.
Στις περιοχές επεκτάσεων θα πρέπει να προβλεφθούν επαρκείς κοινόχρηστοι χώροι για πλατείες, παιδικές χαρές κλπ, που θα βοηθήσουν στη λειτουργική οργάνωση κάθε Πολεοδομική Ενότητα.
Σκόπιμο θα ήταν, οι νέες Μελέτες Επεκτάσεις να συνδυαστούν με Μελέτες Αναθεώρησης, που θα εξασφαλίσουν τόσο τον ακριβή καθορισμό των πολεοδομικών κέντρων, των κοινόχρηστων και των κοινωφελών χώρων, όσο και τη συνέχεια του οδικού δικτύου μεταξύ των εγκεκριμένων σχεδίων και των επεκτάσεων.

Σε ότι αφορά το παραλιακό μέτωπο, προτείνεται η διαμόρφωση ζώνης κίνησης πεζών, σύμφωνα και με την πρόταση της WWF για τον υδροβιότοπο και το δέλτα του Ασωπού.
Σε αυτή τη ζώνη προτείνεται η κατά τμήματα δημιουργία ποδηλατόδρομου, που θα συνδέει την παραλιακή ζώνη με τις προς νότο οικιστικές περιοχές.
 Τέλος, σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη της περιοχής μελέτης θα προσφέρει η προτεινόμενη τουριστική περιοχή Τ3 στο ΝΑ άκρο της ΠΕ3, που, σε συνδυασμό με τον πολιτιστικό χώρο, που προτείνεται από το Δήμο, στην έκταση των παλαιών Φυλακών, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αττικής.

ΙΙΙ) Οικιστική Ενότητα Χαλκουτσίου-Αλυκών

Αποτελεί τη μεγαλύτερη σε έκταση οικιστική ενότητα, μεγάλο τμήμα της οποίας καλύπτει τα καταργημένα σχέδια της περιοχής Β Κατοικίας Χαλκουτσίου και Λαχανόκηπων.
Η συνολική έκταση της ενότητας προσεγγίζει τα 317,5 εκτάρια (Ha).
Η περιοχή οργανώνεται σε τέσσερις ΠΕ: την ΠΕ5, την ΠΕ6, την ΠΕ7 και την ΠΕ8. Ο πληθυσμός αιχμής το έτος 2025, και για τις τέσσερις αυτές ενότητες συνολικά, φτάνει τα 10.479 άτομα, εκ των οποίων τα 5.875 είναι μόνιμοι κάτοικοι και τα 4.604 παραθεριστές κι επισκέπτες. Στον πληθυσμό αυτόν περιλαμβάνονται και οι μόνιμοι κάτοικοι (450) και παραθεριστές (195) της Ν. Εκάλης και του Πευκιά, που, ενώ εμπίπτουν στα διοικητικά όρια της κοινότητος Συκάμινου, αποτελούν μέρος της ΠΕ7.
 Η ΠΕ5 περιλαμβάνει το υπάρχον οικιστικό συγκρότημα του Χαλκουτσίου, το Ρυμοτομικό Σχέδιο Αλυκών και τις γύρω από αυτά επεκτάσεις. Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν κατά μεγάλο τμήμα τους εκτάσεις του καταργημένου σχεδίου Β Κατοικίας Χαλκουτσίου, νότια και δυτικά του οικισμού Χαλκουτσίου, ενώ προς βορρά καλύπτουν όλη την περιοχή των Λαχανόκηπων.
Η ΠΕ5 θεωρείται ως περιοχή Α Κατοικίας με βασικό πυρήνα τον παλαιό οικισμό του Χαλκουτσίου. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή του σχεδίου των Αλυκών που περιλαμβάνεται στα όρια της ΠΕ5 αλλά παραμένει με χρήση Β’ κατοικίας. Οι προτεινόμενες σε αυτήν χρήσεις γης είναι Γενική Κατοικία στο τμήμα ανατολικά της οδού Ωρωπού-Χαλκουτσίου, Αμιγής Κατοικία στο υπόλοιπο προς δυσμάς τμήμα της έκτασης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου των Αλυκών, και Πολεοδομικό Κέντρο.
Συγκεκριμένα, με βάση τη διαμορφωμένη οικιστική ανάπτυξη του οικισμού, προτείνονται δύο Κέντρα. Προτείνεται ένα Πολεοδομικό Κέντρο που αναπτύσσεται αμφίπλευρα του παραλιακού άξονα, από τη δυτική πλευρά του Γηπέδου έως το δυτικό άκρο του οικισμού και ένα Τοπικό Κέντρο που εκτείνεται κατά μήκος συλλεκτήριων αξόνων, υφιστάμενων και προτεινόμενων. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι κοινόχρηστοι χώροι που είχαν προβλεφθεί στο καταργημένο σχέδιο.
Η έκταση της ΠΕ5 ανέρχεται σε 113,5 εκτάρια (Ha).
Ο προτεινόμενος μέσος Συντελεστής Δόμησης της ΠΕ5 ορίζεται σε 0,6. 

Η ΠΕ6, που εκτείνεται δυτικά της ΠΕ5, περιλαμβάνει το υπόλοιπο του καταργηθέντος Ρυμοτομικού Σχεδίου του Χαλκουτσίου. Αποτελεί περιοχή Β Κατοικίας με χρήσεις Αμιγούς Κατοικίας και Τοπικού Κέντρου. Προτείνονται δύο Τοπικά Κέντρα που αναπτύσσονται σε σημεία όπου υπήρχε πρόβλεψη κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων από το καταργηθέν σχέδιο. Το ένα χωροθετείται στο ανατολικό όριο της περιοχής σε επαφή με την ΠΕ5 και το άλλο κατά μήκος συλλεκτήριων οδών στο κέντρο της πολεοδομικής ενότητας.
Οι προτεινόμενες συλλεκτήριες οδοί ακολουθούν τη βασική πορεία υφιστάμενων δρόμων, οι οποίοι είχαν διαμορφωθεί με βάση το καταργηθέν σχέδιο. Η εξασφάλιση των βασικών συλλεκτηρίων, που εντοπίζονται κατά προσέγγιση στο χάρτη Π.1, θα γίνει μέσω της Μελέτης Επανένταξης και Επέκτασης του Ρυμοτομικού Σχεδίου Α & Β Κατοικίας Χαλκουτσίου.
Η έκταση της ΠΕ6 ανέρχεται σε 198 εκτάρια (Ha).
Ο προτεινόμενος μέσος Συντελεστής Δόμησης της ΠΕ6 ακολουθεί τα μεγέθη του καταργηθέντος σχεδίου και ορίζεται σε 0,25.
 Η ΠΕ7 περιλαμβάνει τις πυκνοδομημένες περιοχές της Ν. Εκάλης και του Πευκιά.
Εκτείνεται νότια της ΠΕ6 και βόρεια της προτεινόμενης νέας παρακαμπτήριας αρτηρίας Μαρκοπούλου-Δήλεσι. Αφορά σε περιοχή Α Κατοικίας, με πληθυσμιακό μέγεθος που φτάνει τα 2.255 άτομα σε περίοδο αιχμής, εκ των οποίων τα 1.560 είναι μόνιμοι κάτοικοι και τα 695 παραθεριστές και επισκέπτες.
Οι προτεινόμενες χρήσεις για την περιοχή είναι της Αμιγούς Κατοικίας και του Τοπικού Κέντρου. Σε αυτήν την Π.Ε. δημιουργούνται δύο Τοπικά Κέντρα, το ένα επί της υφιστάμενης συλλεκτήριας οδού Ν. Εκάλης - Πευκιά και το δεύτερο επί της υφιστάμενης οδού Συκάμινου - Παραλίας Χαλκουτσίου, όπου υπάρχει ήδη διαμορφωμένος κοινόχρηστος χώρος. 
Η έκταση της ΠΕ7 ανέρχεται σε 61 εκτάρια (Ha).
Ο προτεινόμενος μέσος Συντελεστής Δόμησης ορίζεται σε 0,4.
Τέλος, η ΠΕ8 αφορά στην περιοχή της Αγριλέζας, με χρήσεις Β Κατοικίας και Τοπικού Κέντρου, το οποίο διαμορφώνεται επί βασικής συλλεκτήριου.Η έκταση της ΠΕ8 ανέρχεται σε 58,5 εκτάρια (Ha).
Ο προτεινόμενος μέσος συντελεστής δόμησης, λόγω Β κατοικίας ορίζεται σε 0,25.
Σημαντικές για το σύνολο της Οικιστικής Ενότητας Χαλκουτσίου είναι οι περιοχές Τουρισμού και Αναψυχής Τ1 και Τ2, που προτείνονται κατά μήκος της παραλίας που είναι στο σύνολό της κατάλληλη για κολύμβηση
Σε ότι αφορά στην κοινωνική υποδομή του συνόλου της Οικιστικής Ενότητας, όπως προκύπτει και από τον πίνακα Α.6.3.2, η αναμενόμενη πληθυσμιακή αύξηση δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Ανά Πολεοδομική Ενότητα (ΠΕ) προτείνονται τα εξής:
 

ΠΕ5: χωροθέτηση Λυκείου σε κοινόχρηστο χώρο παράπλευρα του προτεινόμενου Τοπικού Κέντρου, νότια του υπάρχοντος Γυμνασίου και Δημοτικού.

ΠΕ6: χωροθέτηση Δημοτικού, Νηπιαγωγείου και Παιδικού Σταθμού στην περιοχή του Τοπικού Κέντρου που διαμορφώνεται μεταξύ ενοτήτων ΠΕ5 και ΠΕ6, σε έκταση όπου το καταργηθέν ρυμοτομικό σχέδιο προέβλεπε κοινόχρηστους χώρους.
Και στις δυο αυτές Πολεοδομικές Ενότητες, οι μονάδες εκπαίδευσης θα πρέπει να συνδυαστούν με χώρους άθλησης, πλατείες και παιδικές χαρές για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων και παραθεριστών.

ΠΕ7: προτείνεται η δημιουργία δύο σχολικών πυρήνων, ο ένας σε αδόμητη έκταση κοντά στο Τοπικό Κέντρο του Πευκιά, με Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, και ο άλλος βόρεια της Ν. Εκάλης, με Λύκειο και Γυμνάσιο, πλαισιωμένα με τους αναγκαίους χώρους άθλησης. Επίσης, προτείνεται η δημιουργία μικρού Παιδικού Σταθμού στον ήδη διαμορφωμένο κοινόχρηστο χώρο της Ν. Εκάλης. Σε ό,τι αφορά τις χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις, κυρίως μεταξύ των πολεοδομικών ενοτήτων ΠΕ6 και ΠΕ7, αυτές παραμένουν κατά το μεγαλύτερο τμήμα τους εκτός σχεδίου και εκτός των ορίων των πολεοδομικών ενοτήτων ως ζώνη Περιαστικού Πρασίνου, αποτελώντας χώρο πρασίνου –πάρκου για τις πολεοδομικές αυτές ενότητες.

ΙV) Οικιστικές Ενότητες Ενδοχώρας (Ν. Πολιτείας, Ωρωπού και Συκάμινου)
 Αφορά τους τρεις οριοθετημένους οικισμούς Ν. Πολιτείας, Ωρωπού και Συκάμινου, που βρίσκονται νότια του κύριου σώματος της κοιλάδας του Ωρωπού κι αποτελούν ο καθένας από μια ΠΕ, την ΠΕ9, την ΠΕ10 και την ΠΕ11.

Η ΠΕ9 περιλαμβάνει τον οικισμό της Ν. Πολιτείας και μικρές περιφερειακές επεκτάσεις βορειανατολικά και νότια των σημερινών ορίων, σε εκτάσεις που παρουσιάζουν ήδη δόμηση και πλαισιώνουν το χώρο του μελλοντικού Νοσοκομείου ΙΚΑ. Η έκταση της ΠΕ9 ανέρχεται σε 91,5 εκτάρια (Ha).
Ο πληθυσμός της ΠΕ9 το 2025 αναμένεται να φτάσει τους 1.486 κατοίκους, εκ των οποίων οι 1.038 θα είναι μόνιμοι και οι 448 παραθεριστές-επισκέπτες. Στο σύνολο της έκτασης προβλέπονται χρήση Γενικής Κατοικίας και Τοπικού κέντρου που αναπτύσσεται επί βασικών συλλεκτηρίων στο κέντρο του οικισμού. Σημαντική επιπλέον χρήση είναι του Νοσοκομείου ΙΚΑ που η έκτασή του εντάσσεται στο σχέδιο με την ίδια χρήση.
Σε ότι αφορά την κοινωνική υποδομή, όπως προκύπτει και από τους αντίστοιχους πίνακες, η ΠΕ9 καλύπτει τις ανάγκες εκπαίδευσης από τις υπάρχουσες και προγραμματιζόμενες σχολικές μονάδες των ΠΕ1 (Σκάλα Ωρωπού-Ν. Παλάτια) για Δημοτικό και ΠΕ10 (Ωρωπού) για Γυμνάσιο και Λύκειο. Πέραν αυτών, προτείνεται η χωροθέτηση εντός της ΠΕ9 ενός Νηπιαγωγείου και ενός Παιδικού Σταθμού, τα οποία κρίνονται αναγκαία και λόγω της προβλεπόμενης από τα πρότυπα ακτίνας εξυπηρέτησης.
Τέλος, η ύπαρξη πολλών συστάδων δασικών εκτάσεων στο σώμα του οικισμού Ν. Πολιτείας έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην οργάνωσή του, γι’αυτό και κρίνεται αναγκαία μια συνολική Πολεοδομική Μελέτη για το σύνολο οριοθετημένου οικισμού και επεκτάσεων.Κρίνεται επίσης σκόπιμο προ της πολεοδόμησης του οικισμού να επανεξετασθούν και να επαναπροσδιοριστούν τα θεσμοθετημένα όρια του οικισμού, ειδικά στο νοτιοδυτικό τομέα που εμφανίζουν μεγάλη πολυπλοκότητα και ασάφειες καθώς και σφάλματα στην εφαρμογή τους, με αναμόρφωσή τους προς το ομαλότερο μέσω μικρών μετατοπίσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τα νέα δεδομένα των δασικών εκτάσεων, τη δόμηση και την συνέχεια των οδικών αξόνων.
Ο προτεινόμενος μέσος Συντελεστής Δόμησης ορίζεται σε 0,6.

Η ΠΕ10 περιλαμβάνει τον οριοθετημένο οικισμό του Ωρωπού και τις αναγκαίες περιφερειακές επεκτάσεις που γίνονται βόρεια, ανατολικά και δυτικά των σημερινών ορίων του. Η νότια επέκταση προκύπτει λόγω του προτεινόμενου περιφερειακού δρόμου και για ομαλοποίηση των ορίων του οικισμού. Η προς ανατολάς επέκταση αφορά στην ένταξη και ενσωμάτωση στον οικισμό της Δημοτικής έκτασης με τις υπάρχουσες και προβλεπόμενες εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής. Τέλος, προτείνεται και μικρή προς δυσμάς επέκταση σε περιοχή με υπάρχουσα εκτός σχεδίου δόμηση, όπου προτείνεται η δημιουργία νέας μονάδας Γυμνασίου-Λυκείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών όλης της οικιστικής ενδοχώρας του Δήμου. Η συνολική έκταση της ΠΕ10 ανέρχεται σε 82 εκτάρια (Ha).
 Το αναμενόμενο πληθυσμιακό μέγεθος για το έτος 2025 είναι 2.659 κάτοικοι συνολικά, εκ των οποίων οι 1.775 είναι μόνιμοι και οι 848 παραθεριστές και επισκέπτες. Στον πληθυσμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι εκτός σχεδίου οικιστικές συγκεντρώσεις καθώς και αυτή του Κάμπου Ωρωπού που εντάσσεται στην ΠΕ2.
 Οι προτεινόμενες χρήσεις είναι Γενική Κατοικία για το σύνολο του οικισμού και Πολεοδομικό Κέντρο που αναπτύσσεται κατά μήκος του οδικού άξονα Σκάλας Ωρωπού-Συκάμινου που διασχίζει σήμερα τον οικισμό. Ο άξονας αυτός προτείνεται με την νέα κυκλοφοριακή οργάνωση ως συλλεκτήριος ώστε να εξασφαλισθεί η συνοχή του οικισμού. Η διερχόμενη διαμπερής κυκλοφορία που σήμερα διασπά τον οικισμό θα παραληφθεί από τον νέο παρακαμπτήριο άξονα.
Οι κοινωνικές εξυπηρετήσεις της ΠΕ10, όπως φαίνονται και στους αντίστοιχους πίνακες, καλύπτονται απόλυτα από τις υφιστάμενες μονάδες σε συνδυασμό με τις προγραμματιζόμενες από τον Δήμο και τις προτεινόμενες από την παρούσα μελέτη οι οποίες θα μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις οικιστικές ενότητες της ενδοχώρας.
Ο προτεινόμενος μέσος Συντελεστής Δόμησης ορίζεται σε 0,6.
Αναγκαία κρίνεται και εδώ μια συνολική μελέτη πολεοδόμησης, η οποία θα εξασφαλίσει τη λειτουργική οργάνωση του οικισμού, τους απαραίτητους κοινόχρηστους χώρους και την ανάδειξη του ιστορικού του χαρακτήρα.

Η ΠΕ11, τέλος, αφορά στην Κοινότητα Συκάμινου και περιλαμβάνει τον οριοθετημένο οικισμό και τις προτεινόμενες περιφερειακές επεκτάσεις του.Η συνολική έκταση της ΠΕ11 ανέρχεται σε 88 εκτάρια (Ha).
Ο αναμενόμενος για το 2025 πληθυσμός ανέρχεται σε 3.029 κατοίκους: 2.269 μόνιμους και 810 παραθεριστές- επισκέπτες. Στον πληθυσμό αυτό δεν έχουν συμπεριληφθεί οι περιοχές Ν. Εκάλης και Πευκιά που αποτελούν την ΠΕ7 και Αγ. Αικατερίνης και Αγ. Αθανάσιου που έχουν παραμείνει ως περιοχές ΠΕΠΔ και εξυπηρετούνται όσον αφορά σε θέματα εκπαίδευσης από τις ΠΕ 4 και ΠΕ5.
 Σημαντική παρέμβαση για τον οικισμό αποτελεί η προτεινόμενη νότια παράκαμψη. Αυτή αναμένεται να απαλλάξει τον οικισμό από τη διερχόμενη κυκλοφορία του σημερινού άξονα Σκάλας Ωρωπού- Ωρωπού- Συκάμινου- Δήλεσι που σήμερα διασπά τη συνοχή του και δημιουργεί και προβλήματα για την ασφαλή κίνηση των πεζών.
Οι προτεινόμενες επεκτάσεις, που προκύπτουν και από τη δημιουργία παρακαμπτηρίων αξόνων βόρεια και νότια του οικισμού, θα βοηθήσουν γενικότερα στην ομαλοποίηση των ορίων του οικισμού, που σήμερα παρουσιάζουν ακανόνιστο και πολυσχιδές περίγραμμα που δεν επιτρέπει την λειτουργική εσωτερική οργάνωση του οικισμού.
Οι προτεινόμενες χρήσεις είναι Γενική Κατοικία για το σύνολο του οικισμού και Πολεοδομικό Κέντρο που αναπτύσσεται βασικά κατά μήκος του οδικού άξονα Σκάλας Ωρωπού-Συκάμινου που διασχίζει σήμερα τον οικισμό.
 Ο προτεινόμενος μέσος Συντελεστής Δόμησης ορίζεται σε 0,6.
Οι κοινωνικές εξυπηρετήσεις της ΠΕ11, όπως φαίνονται και στους αντίστοιχους πίνακες, καλύπτονται έως και τη βαθμίδα του Δημοτικού από τις υφιστάμενες εντός του οικισμού εγκαταστάσεις. Σε ότι αφορά το Γυμνάσιο και το Λύκειο, που σήμερα εξυπηρετούνται από τις αντίστοιχες σχολικές μονάδες των ΠΕ1 και ΠΕ2, προτείνεται να εξυπηρετηθούν μελλοντικά από εκείνες της ΠΕ10. 

Στο ΒΔ όριο του οικισμού προτείνεται η δημιουργία περιοχής Βιοτεχνίας – Βιομηχανίας χαμηλής όχλησης σε συνδυασμό με τον προτεινόμενο νέο οδικό άξονα τόσο λόγω των υπαρχουσών χρήσεων στην περιφέρεια του οικισμού, όσο και για τη συγκέντρωση βιοτεχνιών χαμηλής όχλησης (συνεργεία, κατασκευή κουφωμάτων αλουμινίου, εκθέσεων αυτοκινήτου, κλπ), και την αποφυγή διασποράς στον γύρω εξωαστικό χώρο.
Τέλος, προτείνεται ο χαρακτηρισμός περιοχών δυτικά του οικισμού όπου σήμερα υπάρχει εκτός σχεδίου δόμηση σε συνδυασμό με γεωργικές εκμεταλλεύσεις ως περιοχές ΠΕΠΔ,  (Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης). Στις περιοχές αυτές προτείνεται η απαγόρευση κτηνοτροφικών μονάδων με σκοπό την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών υγιεινής σε συνάρτηση με την για οικιστική ανάπτυξη.
 Σημαντική και αναγκαία για την ανάπτυξη του οικισμού κρίνεται η εκπόνηση συνολικής Πολεοδομικής Μελέτης που θα αντιμετωπίσει τα σημερινά προβλήματα του οικισμού, που αφορούν στην πολεοδομική οργάνωση, την εξασφάλιση των αναγκαίων Κ.Χ. και την ανάδειξη του ιστορικού πυρήνα του οικισμού.

Α.6.4.2 Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης (ΠΕΠΔ)
 

Πρόκειται για περιοχές γεωργικής γης που παραμένουν «εκτός σχεδίου» στις παρυφές των οικιστικών ενοτήτων και σήμερα εμφανίζουν διάσπαρτη δόμηση με χρήση κατοικίας.
Στις περιοχές αυτές επιτρέπονται οι χρήσεις: Κατοικία, υπαίθριες Αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις Πολιτιστικών εκδηλώσεων, με τους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους.
Οι όροι και περιορισμοί δόμησης καθορίζονται σύμφωνα με το από 24.4.85 Πρ. Δ/γμα (ΦΕΚ 270Δ ), όπως ισχύει, χωρίς τις αντίστοιχες παρεκκλίσεις. Όσον αφορά στη κατοικία απαγορεύεται η ανέγερση περισσοτέρων του ενός κτιρίου εντός του γηπέδου.
Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις διατηρούνται, χωρίς δικαίωμα επέκτασης.

Α.6.4.3 Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ)

Πρόκειται για τα δυο μεγαλύτερα τμήματα ιδιοκτησίας του Ο.Σ. των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται μικρή δασική έκταση.
Η επιτρεπόμενη χρήση είναι η Β ́ Κατοικία.
Μετά την πολεοδόμηση των περιοχών αυτών, ο μέσος Σ.Δ. ορίζεται σε 0,2.

Α.6.4.4. Περιοχές Τουρισμού και Αναψυχής

Πρόκειται για περιοχές που καλύπτουν μέρος του παραλιακού μετώπου και διαχωρίζονται σε τρείς υποπεριοχές ανάλογα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις και ειδικότερα:
Τ1. Περιοχή η οποία αναπτύσσεται από το δυτικό όριο της περιοχής μελέτης μέχρι την περιοχή των Λαχανόκηπων.
Στην περιοχή αυτή επιτρέπονται οι χρήσεις: Κατοικία, Ξενώνες και Ξενοδοχεία, Κατασκηνώσεις, υπαίθριοι Αθλητικοί χώροι και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των λουόμενων.
Οι όροι και περιορισμοί δόμησης καθορίζονται σύμφωνα με το από 24.4.85 Πρ. Δ/γμα (ΦΕΚ 270 Δ ), όπως ισχύει, χωρίς τις αντίστοιχες παρεκκλίσεις. Όσον αφορά στη κατοικία απαγορεύεται η ανέγερση περισσοτέρων του ενός κτιρίου εντός του γηπέδου.
Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις διατηρούνται, χωρίς δικαίωμα επέκτασης.
Τ2. Περιοχή η οποία αποτελείται από τρία τμήματα. Το ένα βρίσκεται δυτικά της περιοχής Β Κατοικίας Χαλκουτσίου και ανατολικά της Αγριλέζας, το δεύτερο στο δυτικό άκρο των Λαχανόκηπων.
 Στην περιοχή αυτή επιτρέπονται οι χρήσεις: υπαίθριοι Αθλητικοί χώροι και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των λουόμενων, Εστιατόρια, Αναψυκτήρια και Κέντρα διασκέδασης.
Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις διατηρούνται, χωρίς δικαίωμα επέκτασης.
Τ3. Περιοχή η οποία βρίσκεται δυτικά της Σκάλας Ωρωπού και ανατολικά του Σταδίου.
Στην περιοχή αυτή επιτρέπονται οι χρήσεις: Ξενώνες και Ξενοδοχεία, Συνεδριακό
Σέντρο, χώροι Συνάθροισης Κοινού, Εστιατόρια, Αναψυκτήρια και Κέντρα διασκέδασης.

Α.6.4.5 Περιοχές μη οχλούσας Βιομηχανίας- Βιοτεχνίας

Πρόκειται για δύο περιοχές που βρίσκονται η μία στο νοτιοανατολικό τμήμα του
Κάμπου Σκάλας Ωρωπού (Π.Ε.2) και εκτείνεται νότια του Πολεοδομικού Κέντρου και η δεύτερη δυτικά του οικισμού Συκαμίνου.
Στις περιοχές αυτές επιτρέπονται : Βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και Επαγγελματικά Εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης, Συνεργεία, Κτίρια και γήπεδα Αποθήκευσης,
Μάντρες οικοδομικών υλικών, Γήπεδα στάθμευσης, Πρατήρια υγρών καυσίμων, εμπορικές Εκθέσεις.
Οι υφιστάμενες χρήσεις διατηρούνται, χωρίς δικαίωμα επέκτασης.
Σε περίπτωση πολεοδόμησης ο μέσος Σ.Δ. ορίζεται σε 1,2.
Μέχρι την πολεοδόμησή τους, οι περιοχές αυτές δομούνται σύμφωνα με το από 24.4.85 Πρ. Δ/γμα (ΦΕΚ 270 Δ ), όπως ισχύει, χωρίς τις αντίστοιχες παρεκκλίσεις.

Α.6.4.6 Περιοχές εξυπηρέτησης υγροβιοτόπου και ακτών

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη σε επαφή ή και εντός των Πολεοδομικών Ενοτήτων ΠΕ3, ΠΕ4 και ΠΕ5. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις αναφέρονται σε υπαίθριους Αθλητικούς χώρους και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των λουόμενων καθώς και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις που αφορούν στην προστασία και περιήγηση και παρατήρηση του υγροβιοτόπου.

Α.6.4.7 Περιοχή πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει την έκταση με τις εγκαταστάσεις των παλαιών Φυλακών Ωρωπού εντός της οποίας επιτρέπονται μόνον πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως προσδιορίζονται από τις προτάσεις του Δήμου Ωρωπού προς το ΥΠ.ΠΟ.Τ. που αφορούν στη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου και Μουσείου Ιστορίας. Επίσης, προτείνεται και η διατήρηση του Ωδείου που ήδη λειτουργεί στο χώρο των Φυλακών.

Α.6.4.8 Γεωργική γη

Η περιοχή αυτή εκτείνεται νότια των παραλιακών οικιστικής περιοχών και καταλαμβάνει το σύνολο των πεδινών εκτάσεων της κοιλάδας του Ωρωπού που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι αρδευόμενες και υψηλής παραγωγικότητας.
Στην περιοχή αυτή επιτρέπονται οι χρήσεις: αγροτικές Αποθήκες μέχρι 50 τ.μ., Θερμοκήπια, Σταυλικές εγκαταστάσεις εκτός χοιροτροφείων.
Οι υφιστάμενες χρήσεις διατηρούνται, χωρίς δικαίωμα επέκτασης.
Στην περιοχή αυτή ισχύει το από 5.12.79 Πρ. Δ/γμα (ΦΕΚ 707Δ ).

Α.6.4.9 Περιαστικό Πράσινο

Π1. Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για δασικές εκτάσεις που βρίσκονται νότια των παραλιακών οικιστικών περιοχών.
Στις μη δασικές εκτάσεις επιτρέπονται οι χρήσεις : υπαίθριες εγκαταστάσεις Αθλητισμού και Πολιτιστικών εκδηλώσεων μικρής κλίμακας με τους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους, ισόγεια Αναψυκτήρια μέχρι 120 τ.μ. και μέγιστο ύψος μέχρι 5,0μ. συμπεριλαμβανομένης της στέγης, αγροτικές Αποθήκες μέχρι 50τ.μ.
Οι υφιστάμενες χρήσεις διατηρούνται, χωρίς δικαίωμα επέκτασης.
Στις περιοχές αυτές ισχύει το από 5.12.79 Πρ. Δ/γμα (ΦΕΚ 707Δ ).

Π2. Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για δασικές εκτάσεις που βρίσκονται δυτικά του οικισμού Συκαμίνου με ενδιάμεσες περιοχές γεωργικής γης.
Στις μη δασικές εκτάσεις επιτρέπονται οι χρήσεις που ορίζονται για τις περιοχές Π1 και επιπλέον οργανωμένες Κατασκηνώσεις με ή χωρίς οικίσκους.

Α.6.4.10 Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ)

Ως Περιοχές Ειδικής Προστασίας ορίζονται:

ΠΕΠ1 Η παραθαλάσσια περιοχή του Υγροβιότοπου, η οποία εκτείνεται στο παραλιακό μέτωπο από τον οικισμό του Αγ. Κωνσταντίνου μέχρι τη Σκάλα Ωρωπού.
Στην περιοχή αυτή επιτρέπονται οι χρήσεις: Κέντρο ενημέρωσης, ξύλινα Παρατηρητήρια για πουλιά, μετά από Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

ΠΕΠ2 α) Οι περιοχές εκατέρωθεν του ποταμού Ασωπού και οι εκβολές του. Κατά μήκος του Ασωπού ποταμού και στις περιοχές που παραμένουν «εκτός σχεδίου» απαγορεύεται η δόμηση σε απόσταση 60μ. από την οριογραμμή, ενώ στις περιοχές που προτείνεται να πολεοδομηθούν η απόσταση αυτή ορίζεται μέχρι 20μ. συμπεριλαμβανομένων και των πεζοδρόμων και διαμορφώνεται σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. Όσον αφορά στις εκβολές του ποταμού η περιοχή προστασίας διευρύνεται, όπως φαίνεται στον χάρτη Π1.

β) Οι περιοχές εκατέρωθεν του ρέματος Σαραντάρι και άλλων μικρότερων ρεμάτων. Στις «εκτός σχεδίου» περιοχές εφαρμόζεται ο Κτηριοδομικός Κανονισμός, ενώ στις περιοχές που προτείνεται να πολεοδομηθούν η απόσταση αυτή ορίζεται μέχρι 15μ., συμπεριλαμβανομένων και των πεζοδρόμων και των Κοινόχρηστων Χώρων πρασίνου.

ΠΕΠ3 Πρόκειται για περιοχές δασών και δασικών εκτάσεων που βρίσκονται στην ημιορεινή ζώνη νότια των οικισμών του Συκαμίνου και του Ωρωπού.
Στις μη δασικές εκτάσεις των περιοχών αυτών επιτρέπονται οι χρήσεις: υπαίθριες εγκαταστάσεις Αθλητισμού και Πολιτιστικών εκδηλώσεων μικρής κλίμακας με τους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους, ισόγεια Αναψυκτήρια μέχρι 120 τ.μ. και μέγιστο ύψος μέχρι 5,0μ. συμπεριλαμβανομένης της στέγης,.
Για την αξιοποίηση και ανάδειξη του δασικού πλούτου της περιοχής προτείνεται η διαμόρφωση ορεινών διαδρομών-μονοπατιών σε υφιστάμενα ίχνη παλαιών διαδρομών με τις κατάλληλες διαμορφώσεις, μετά από σχετικές μελέτες.
Επιπλέον, στο σύνολο της ΠΕΠ3 επιτρέπονται εγκαταστάσεις Αιολικής Ενέργειας και Μετεωρολογικοί και Γεωδυναμικοί σταθμοί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Α.6.5 Αναγκαία έργα και μελέτες
 

Με κριτήριο τις ανάγκες της περιοχής μελέτης και τις δυνατότητες εφαρμογής του παρόντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου καταγράφονται τα βασικά αναγκαία έργα και μελέτες κατά τομείς που είναι:

Ι. ΤΟΜΕΑΣ (Ι) – ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤ’ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ
Γ.Π.Σ.

1) Πολεοδομική Μελέτη επέκτασης –αναθεώρησης οικισμού Σκάλας Ωρωπού- Ν.Παλατίων ( ΠΕ1, ΠΕ2) και πράξη εφαρμογής
2) Πολεοδομική Μελέτη επέκτασης –αναθεώρησης περιοχής Β κατοικίας Αγ. Κωνσταντίνου-Αγ. Παρασκευής ( ΠΕ3, ΠΕ4) και πράξη εφαρμογής
3) Πολεοδομική Μελέτη επανένταξης στο σχέδιο περιοχής Α & Β Κατοικίας Χαλκουτσίου (ΠΕ5, ΠΕ6) και πράξη εφαρμογής
4) Πολεοδομική Μελέτη ένταξης στο σχέδιο περιοχής Α Κατοικίας Ν. Εκάλης - Πευκιά (ΠΕ7) και πράξη εφαρμογής
5) Πολεοδομική Μελέτη επέκτασης περιοχής Β Κατοικίας Αγριλέζας (ΠΕ8) και πράξη εφαρμογής 6) Πολεοδομική Μελέτη επέκτασης –αναθεώρησης οικισμού Ν. Πολιτείας( ΠΕ9) και πράξη εφαρμογής
7) Πολεοδομική Μελέτη επέκτασης –ανθεώρησης οικισμού Ωρωπού (ΠΕ10) και πράξη εφαρμογής
8) Πολεοδομική Μελέτη επέκτασης –αναθεώρησης οικισμού Συκαμίνου( ΠΕ11) και πράξη εφαρμογής
9) Μελέτη ανάπτυξης Τουριστικών ζωνών
10) Μελέτη πολεοδόμησης και ανάπτυξης περιοχών χαμηλής όχλησης Βιοτεχνίας- Βιομηχανίας

ΙΙ. ΤΟΜΕΑΣ (ΙΙ) – ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

1) Μελέτη – κατασκευή περιφερειακού άξονα Μαρκόπουλου Ωρωπού-Δήλεσι
2) Ιεράρχηση -οργάνωση και αναβάθμιση του εκτός σχεδίου οδικού δικτύου
3) Μελέτη – κατασκευή προτεινομένων γεφυρών
4) Διάνοιξη – αναβάθμιση οδικού δικτύου σε περιοχές επεκτάσεων
5) Μελέτη – κατασκευή βασικού δικτύου αποχέτευσης στο σύνολο της περιοχής μελέτης
6) Μελέτη – κατασκευή βασικών δικτύων υποδομής στις περιοχές Τουρισμού και Αναψυχής καθώς και στις περιοχές Βιοτεχνίας- Βιομηχανίας χαμηλής όχλησης
7) Μελέτη οριοθέτησης συνόλου ρεμάτων
8) Ολοκλήρωση μελέτης και κατασκευή ΕΕΛ

ΙΙΙ. ΤΟΜΕΑΣ (ΙΙΙ) – ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ

1) Μελέτη Προστασίας και ανάδειξης Υδροβιότοπου Σκάλας Ωρωπού.
2) Παρεμβάσεις κατά μήκος της παραλίας και εκβολών Ασωπού για ανάδειξη του οικοσυστήματος
3) Διαμόρφωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων κολύμβησης με ήπιες παρεμβάσεις στην παραλιακή ζώνη Σκάλας Ωρωπόύ –Χαλκουτσίου- Αγριλέζας
4) Μελέτη και κατασκευή πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων στην παραλιακή ζώνη Αγ. Κωνσταντίνου-Βαρικού -Χαλκουτσίου
5) Διαμόρφωση βασικών κοινόχρηστων χώρων στις περιοχές επέκτασης
6) Μελέτη και διαμόρφωση περιπατητικών διαδρομών στις ημιορεινές περιοχές Ωρωπού και Συκαμίνου, σε συνδιασμό και με φυσιολατρικούς και θρησκευτικούς προορισμούς

IV. ΤΟΜΕΑΣ (IV) ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

1) Σταδιακή κατασκευή των προβλεπόμενων και προτεινόμενων εκπαιδευτικών μονάδων και παιδικών σταθμών
2) Διαμόρφωση προβλεπόμενων αθλητικών και κοινόχρηστων χώρων στις περιοχές των οικισμών και επεκτάσεων
3) Κατασκευή του Νοσοκομείου ΙΚΑ στη Ν. Πολιτεία
4) Μελέτη ανάπλασης χώρου Παλαιών Φυλακών και μετατροπής του σε Μουσείο και Πολιτιστικό Κέντρο.
5) Μελέτες διαμόρφωσης, προστασίας και ανάδειξης Αρχαιολογικών χώρων Σκάλας Ωρωπού
6) Μελέτες διαμόρφωσης, προστασίας και ανάδειξης Βυζαντινών μνημείων Ωρωπού και Συκαμίνου σε συνδιασμό με έργα ανάπλασης- πεζοδρόμησης του κεντρικού πυρήνα των οικισμών.


Ο πιο κρίσιμος τομέας που έχει πολύ μεγάλη προτεραιότητα για τον Δήμο είναι αυτός που αφορά στις Πολεοδομικές Μελέτες τόσο αυτές της αναθεώρησης και επέκτασης όσο και αυτές της επανένταξης που θα καλύψουν τις ανάγκες των οικισμών Σκάλας Ωρωπόύ, Νέων Παλατίων και Χαλκουτσίου που σήμερα παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό κορεσμού και θα εξασφαλίσουν την ένταξη των περιοχών Β Κατοικίας Χαλκουτσίου και Αγριλέζας που βρίσκονται σε νομοθετική εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες αυξάνοντας τη διατήρηση και διάχυση της αυθαίρετης δόμησης.

 Επίσης, οι παραγωγικές δραστηριότητες Βιομηχανίας-Βιοτεχνίας χαμηλής όχλησης και Τουρισμού για τις οποίες έχουν προβλεφθεί σημαντικές εκτάσεις στο Γ.Π.Σ., απαιτούν, για την ορθή ανάπτυξή τους, ειδικές μελέτες που πρέπει να προηγηθούν της οποιασδήποτε οικοδομικής δραστηριότητας ώστε να διασφαλισθεί η καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των χώρων αυτών με παράλληλη διαφύλαξη του ευαίσθητου φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου της κοιλάδας του Ωρωπού.

 Καθοριστικό ρόλο για την οργάνωση των οικιστικών εκτάσεων και του υπόλοιπου εξωαστικού και παραγωγικού χώρου της περιοχής μελέτης έχουν τα δίκτυα υποδομής και κύρια το οδικό δίκτυο.
Σημαντικός είναι ο προτεινόμενος περιφερειακός άξονας Μαρκόπουλου Ωρωπού –
Δήλεσι που περικλείει όλη την παραλιακή ζώνη εξασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση της διαμπερούς κυκλοφορίας που σήμερα φορτίζει την παραλιακή αρτηρία και διασπά τη συνέχεια και επικοινωνία των οικισμών μεταξύ τους και με την ζώνη της παραλίας.
Επίσης, αναγκαία είναι η διαδοχική κατασκευή των προτεινόμενων γεφυρών στον Ασωπό που θα επιτρέψουν την καλή πρόσβαση προς τους οικισμούς της ενδοχώρας και την παραλιακή ζώνη.
 Τέλος, η ανάπτυξη και δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και ελεύθερων χώρων σε συνδυασμό με την κατασκευή των προβλεπόμενων ήπιων παρεμβάσεων κατά μήκος του Ασωπού ποταμού και η επέκτασή τους σ’ όλο το παραλιακό μέτωπο θα βοηθήσουν σημαντικά στην πολεοδομική και περιβαλλοντική ανάδειξη της περιοχής μελέτης προς όφελος των κατοίκων και του ευρύτερου κοινού.

Όσον αφορά στα έργα κοινωνικής υποδομής πρέπει να τονίσουμε ότι και οι δύο ΟΤΑ της περιοχής μελέτης βρίσκονται σε σχετικά καλή θέση από άποψη εξασφάλισης των απαιτούμενων υποδομών και υπάρχει μια συνεχής δραστηριότητα βελτίωσής τους. Παρόλα αυτά καλύπτουν αυστηρά τις ανάγκες του σημερινού πληθυσμού όχι όμως και του κατά πολύ μεγαλύτερου που προβλέπεται για το 2025 για την εξυπηρέτηση του οποίου προτείνονται πολλά νέα έργα που χρειάζεται σταδιακά να υλοποιηθούν από ΟΤΑ και ΟΣΚ.

Όσον αφορά στις υποδομές διοίκησης (Νέο Δημαρχείο Ωρωπού κλπ.) θα πρέπει να επανεξετασθούν στα πλαίσια του νέου διοικητικού σχήματος που θα προκύψει από το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

1 σχόλιο:

  1. Θετική η μελέτη αν και δεν είναι πλήρης.

    Αλλά μάλλον μελέτη θα μείνει, λόγω της οικονομικής κρίσης και αφού τόσα χρόνια
    κανένας τέως δήμαρχος αν και προσπάθησε
    δεν μπόρεσε ένα από αυτά να υλοποιήσει.

    Πολλά από αυτά μπορούμε μόνοι μας οι κάτοικοι
    να τα πραγματοποιήσουμε, με εθελοντική εργασία.

    Μας αρκεί η έγκριση από το Δ.Σ. του δήμου μας.

    Αγαπάς τον Ωρωπό απόδειξέ το !!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.