Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ο Αγιασμός των υδάτων στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Ο Αγιασμός των υδάτων, Θεοφάνια ή Φώτα. Από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, στην οποία φανερώθηκε η τριαδικότητα του Θεού, η Αγία Τριάδα. Σήμερα η γιορτή αυτή τιμήθηκε σε όλο το νέο δήμο Ωρωπού και με μια ξεχωριστή ομορφιά και κατάνυξη, στο φυσικό περιβάλλον της Πάρνηθας, στη λίμνη Μπελέτσι της Ιπποκρατείου Πολιτείας.
Ο συνεταιρισμός της περιοχής είχε φροντίσει για όλα, χάρη στις άοκνες προσπάθειες των μελών του, με πρωτεργάτη τον σύμβουλο της τοπικής κοινότητας Αφιδνών, Δημήτρη Ψωμιάδη.
Μουσική μπάντα συνόδευσε το Σταυρό στη λίμνη όπου έγινε η καθιερωμένη λειτουργία και υπήρχαν και οι τολμηροί που έπεσαν στα παγωμένα νερά, για να «κερδίσουν» τη Θεία Χάρη
της ευλογίας του.
Η μέρα των Θεοφανίων για τις Αφίδνες, ξεκίνησε με τον εκκλησιασμό των κατοίκων και των επισκεπτών στην Παναγία Θεοτόκο, με την ακολουθία των «Μεγάλων Ωρών». 
Στη συνέχεια, ο Ιερέας και οι πιστοί κατευθύνθηκαν στη λίμνη, όπου έγινε η «κατάδυση του Σταυρού» και ακούστηκε το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε», ενώ λευκά περιστέρια ελευθερώθηκαν και πέταξαν στον ουρανό.
«Σήμερα τα φώτα κι ο φωτισμός,
η χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός.
Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό,
κάθετ’ η κυρά μας η Παναγιά.
Όργανο βαστάει, κερί κρατεί,
και τον Αϊ-Γιάννη παρακαλεί.
Αϊ-Γιάννη αφέντη και βαπτιστή,
βάπτισε κι εμένα Θεού παιδί...».

Τα Θεοφάνια στη λίμνη Μπελέτσι, ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, όπως ξεχωριστή είναι και η φροντίδα της φύσης, από τους ανθρώπους της Ιπποκρατείου Πολιτείας, οι οποίοι πρόσφεραν στο τέλος γλυκίσματα στους πιστούς, οι οποίοι πήραν και Αγιασμό από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.