Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΩΡΩΠΟΣ Δ.Σ. 8/3/2011: Με καταγγελίες του Β. Οικονόμου για πολιτική ανηθικότητα και τοποθέτηση στο Δ.Σ. του Νομικού προσώπου, της συζύγου του δημαρχου Άννας Φαρμακίδου

Με ψηφοφορίες που τον πρώτο λόγο είχαν τα μέλη της συμπολίτευσης, τα οποία και καθόρισαν το αποτέλεσμα στην επιλογή και συμμετοχή των συμβούλων της αντιπολίτευσης που ορίζει ο νόμος, ορίστηκαν τα διοικητικά συμβούλια του Νομικού προσώπου του δήμου, της Κοινωφελούς Επιχείρησης, καθώς και οι εκπρόσωποι του δήμου στο Σύνδεσμο Πάρνηθας.
Μια καθαρή υπόθεση που απαιτούσε και καθαρή επιλογή, μόνο μεταξύ των μελών της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, για το ποιοι θα συμμετέχουν στα παραπάνω Δ.Σ., «καπελώθηκε» από τους «23» ψήφους που διαθέτει η πλειοψηφούσα δημοτική αρχή και απέναντι στους «17» που διαθέτει η μειοψηφία και μάλιστα «διασπασμένους», δεν υπήρχε η δυνατότητα για απρόσβλητο αποτέλεσμα.

Αυτή η πρακτική, που αφήνει τη σκιά «κατευθυνόμενης» επιλογής, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για μια «διαφανή» διαδικασία.

«Θα μπούμε στη διαδικασία να ψηφίσουμε τα έξη άτομα για τον εκπρόσωπο στο Σύνδεσμο της Πάρνηθας» είπε ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος, όταν η μειοψηφία ήθελε -γιατί έπρεπε- να εκλέξει ένα δικό της μέλος. Και αντί να το κάνουν αυτό, οι «6» παρατάξεις της με ψηφοφορία μεταξύ των μελών τους, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανακοίνωσε τα ονόματα που θα ψηφίζονταν από όλο το Σώμα και τα οποία ήταν, οι Γιώργος Παπαγιάννης και Ανδρέας Λέκκας από τη συμπολίτευση (όσα ακριβώς θα συμμετέχουν απ’ αυτήν) και Σιδέρης Φίλιππος, Χασιώτης Μιχάλης, Καλύβας Ευάγγελος και Στεργίου Ιωάννα. Η κα Στεργίου ζήτησε να μπαίνει ένας-ένας σε ψηφοφορία και ο Γιώργος Γιασημάκης ζήτησε, ένας-ένας από τους δημοτικούς συμβούλους να λέει ποιον ψηφίζει. Τελικά, οι δυο που ορίστηκαν από την συμπολίτευση, δεν τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από τα 41 μέλη του συμβουλίου, κάτι το οποίο όμως είχε γίνει για τους «4» υποψήφιους της αντιπολίτευσης!

Αυτό έφερε και την αντίδραση του Βασίλη Οικονόμου, όταν όλοι οι παρευρισκόμενοι είδαν το αντιδεοντολογικό της διαδικασίας και αποχωρώντας από το δημοτικό συμβούλιο δήλωσε:.

«Δηλαδή κύριε Οικονομάκο εσείς θα βγάλετε τον αντιπρόσωπο της αντιπολιτεύσεως; Εσείς θα βγάλετε τον αντιπρόσωπο της αντιπολιτεύσεως; Λοιπόν εγώ απέχω απ’ αυτήν την αθλιότητα, ότι εσείς θα βγάλετε τον αντιπρόσωπο της αντιπολιτεύσεως κύριε Οικονομάκο. Ψηφίστε και κάντε αυτά που θέλετε να κάνετε κύριε Οικονομάκο! Όχι μαθήματα σε μένα κύριε Οικονομάκο. Εγώ κύριε πρόεδρε δεν ψηφίζω... Λοιπόν, για να μη γίνονται παρερμηνείες, τον κύριο Καλύβα τον εκτιμώ σαφέστατα και μπορεί να είναι πολύ καλός αντιπρόσωπος στον Σύνδεσμο. Όμως, είναι αντιδεοντολογικό αυτό που κάνει ο κύριος Οικονομάκος και η ομάδα του, να παρεμβαίνουν στην εκλογή του αντιπροσώπου της αντιπολιτεύσεως. Αυτό λέω, σημειώστε το και θα το βρούμε μπροστά μας. Αυτό που κάνετε όμως είναι αντιδεοντολογικό σε σχέση με ποιό θέμα... Παρεμβαίνετε εις τους εκπροσώπους της αντιπολιτεύσεως. Αυτό κάνετε, είναι τραγικό αυτό που κάνετε, είναι αντιδεοντολογικό, είναι πολιτικά ανήθικο»!

Η Ιωάννα Στεργίου δήλωσε πως η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν κρίνει αντικειμενικά, αλλά μόνο με κριτήρια παραταξιακά!

Ήρθε και η απάντηση του δημάρχου Γιάννη Οικονομάκου, στην οποία η αμηχανία του στο τέλος, μπορεί να θεωρηθεί χαρακτηριστική ενός λάθους χειρισμού..: «Πιστεύω ότι προσωπικά με διακρίνει ηυξημένο αίσθημα πολιτικής ηθικής. Απ’ ό,τι καταλάβατε, μας αδικεί εδώ πέρα κάποιος με την κριτική του, όταν μιλάει για ηθική πολιτικής και σας δια βεβαιώ ότι απ’ ό,τι ακούσατε, η θέση μου ήτανε λευκό και άλλοι αποφάσισαν άλλο και κατηγορήθηκα για το άλλο που αποφάσισαν άλλοι, εγώ για πολιτική ηθική. Δεν είναι δυνατόν, δεν αποδέχομαι τέτοιο χαρακτηρισμό σε καμιά περίπτωση. Το αντίθετο χαρακτηρίζει και εμένα και το συνδυασμό μου αυτή η διαδικασία, ότι ψηφίζουμε κατά συνείδηση, ψηφίζουμε αυτό που βλέπουμε σωστό. συγχαρητήρια στους συμβούλους μου που δεν....».

Τελικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Νικολάου, ψηφίστηκαν ομόφωνα ο κ. Παπαγιάννης και Λέκκας, χωρίς γι’ αυτούς να έχει ψηφίσει η αντιπολίτευση με συνέπεια να μην στοιχειοθετείται η ομοφωνία που επικαλέστηκε και κατά πλειοψηφία ο κ. Καλύβας.

Κάτι ανάλογο έγινε και με τα δύο μέλη της μειοψηφίας που θα συμμετέχουν στο Δ.Σ. του νομικού προσώπου και τα οποία είναι, ο Γιώργος Αρμυριώτης και ο Δημήτρης Κιούσης.


Κατά τα άλλα, έκπληξη προκάλεσε ο ορισμός ως μέλους του νομικού προσώπου η σύζυγος του δημάρχου Άννα Φαρμακίδου. Η δημοτική σύμβουλος Ιωάννα Στεργίου, δήλωσε για την τοποθέτηση αυτή: «Ο ορισμός της κας Φαρμακίδου, επειδή είναι σύζυγος του κυρίου Δημάρχου είναι αντιδεοντολογικός. Το να βάζετε και τη σύζυγός σας κύριε δήμαρχε, όσο άξια και αν είναι, υπάρχουν πολλοί άξιοι στον Ωρωπό και σε όλο το δήμο να πάρετε. Και αφήνετε έξω την κυρία Βλάχου η οποία πραγματικά έχει σοβαρό έργο στον πολιτισμό». 
Η ίδια η Βασιλική Βλάχου, που έγινε αναφορά στο πρόσωπό της, δίνοντας την πραγματική διάσταση στο θέμα, δήλωσε: «Να πω τι έλεγε ο κ. Οικονομάκος πριν τις εκλογές; Αλλά μας αγνοεί πλήρως! Δεν πειράζει, ας είναι καλά! Δεν μας απασχολεί καθόλου. Κύριε πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου, αν δεν κάνω λάθος κάποια στιγμή κάτι μου είπατε. Φαίνεται έχουν αλλάξει οι θέσεις του κυρίου δημάρχου. Δεν πειράζει...». Όταν δε ο πρόεδρος φάνηκε απορημένος, η κα Βλάχου συνέχισε: «Σε κάποια συζήτηση μου είπατε κυρία Βλάχου είσαστε προτεινόμενη στα πολιτιστικά από το δήμαρχο. Η κυρία Βλάχου θα παραμείνει ένας εργάτης. Δεν με απασχολεί να πάρω θέση»!


Σοβαρό θέμα έθεσε και ο Δημήτρης Κιούσης, σχετικά με την πολιτική που ακολουθείται στην οικονομική επιτροπή και δήλωσε πως δεν ψηφίζει έγκριση δαπάνης και ψήφιση πίστωσης, που φέρνει η δημοτική αρχή στην επιτροπή. Θέλει να έχει άλλη φορά, ζήτησε, πλήρη τεχνική έκθεση για το τι ψηφίζει και που πάνε αυτά τα λεφτά, για να κρίνει ανάλογα. Καταλήγοντας στο αίτημά του αυτό, τόνισε: «...Εφ’ όσον θέλετε να έχουμε διαφάνεια και που πάνε τα λεφτά»! Τοποθετήθηκε επίσης και στο θέμα που είχε φέρει, σχετικά με την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τη δημοτική περιουσία και είπε: «Εγώ προσκλήθηκα από κάποιους πολίτες στο ΥΠΕΚΑ, δεν το οργάνωσα εγώ αυτή τη συνάντηση. Θεώρησα ότι ήταν σημαντικό για το δήμο. Καταθέσαμε με την κυρία Βαρνάβα, που επίσης ήταν εκεί, μια αίτηση, όποτε η τεχνική υπηρεσία κρίνει σωστό και όποτε είναι ενημερωμένος ο κύριος αντιδήμαρχος (Βαγγέλης Ηλιάσκος) και όποτε ο πρόεδρος το θεωρεί σωστό, να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. ΔΕΝ το θεωρούμε κατεπείγον, ΔΕΝ το θεωρούμε άμεσο!».


Στην αρχή της συνεδρίασης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, Κώστας Λίτσας, Γιώργος Γιασημάκης, Κώστας Δέδες και Δημήτρης Βελτανιώτης, έθεσαν στη δημοτική αρχή και στο δήμαρχο ορισμένα σημαντικά θέματα, με σοβαρότερο αυτό της λειτουργίας της χωματερής του Καλάμου. (βλέπε video). Για όλα τα θέματα αυτά, η απάντηση του δημάρχου Γιάννη Οικονομάκου ήταν: «Τέθηκαν δέκα μεγάλα θέματα, τουλάχιστον, σαν ανακοινώσεις, που πραγματικά θεωρώ με καλή την πίστη από όλους, που προσδιορίζουν και αυτοπροσδιορίζουν το μεγάλο του δήμου μας αυτά τα θέματα που θέσατε. Τα θέσατε με πολύ καλή οπτική γωνιά. Ν’άστε βέβαιοι ότι είτε προφορικά είτε γραπτά στο εύλογο χρονικό διάστημα και πάντως πολύ λιγότερο απ’ ότι μου επιτάσσει ο κώδικας θα πάρετε τις απαντήσεις σας»!

Ο Γιώργος Αρμυριώτης δε δέχθηκε την άποψη του Κώστα Δέδε, που καυτηρίασε την μη εκλογή «συμπαραστάτη του δημότη» από 41 συμβούλους, λέγοντας πως «δεν μπορεί τα μέλη των δύο μεγαλυτέρων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης που είχαν τον αριθμό να συμφωνήσουν, να ψηφίσουν και να βγάλουν «συμπαραστάτη», ζητούν ευθύνες από μένα», εννοώντας φυσικά την ομάδα του που είχε μόνο τρεις ψήφους.

6 σχόλια:

  1. ΩΡΩΠΟΚΡΑΤΙΑ;
    Γιαννάς; Αντιδήμαρχος
    Τσεκρεζής; Αντι. και μέλλον Αντιδήμαρχος
    Ηλιάσκος; Αντιδήμρχος
    Φοριάρης; Πρόεδρος ΚΕΔΩ
    Κοντογιάννη; Πρόεδρος νομικού προσώπου
    Η κ.Φαρμακίδου και ο κ.Τόλιας[αντιπρόεδρος μή αιρετός;] απλά περνούσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οικονόμου τα θελες και τα παθες, τον υποστήριξες με απίστευτο φανατισμό να βγεί δήμαρχος και στην συνέχεια όταν κινδύνευσε να χάσει την θέση του.
    Βούλωσε το λοιπόν, τώρα κατάλαβες με τί άνθρωπο έχεις να κάνεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΗΞΗΜΑΣ ΟΣΟ ΗΣΟΥΝ ΣΤΟ [ΡΑΣΟΚ].ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΠΕΙΟΥΣ ΥΠΟΣΤΙΡΙΖΕΣ ΚΡΙΦΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ti doyleia exei h yposthrhxh me thn antipolyteysh re magakia....oikonomoy etsi bravo deixtoys ti shmenh antipolyteush....akou pasok... akoy nea dhmokratia ...re den vtroposaste.... poy zeite...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 7:37 τον συμπαθούσα αλλά όταν έμαθα οτι όχι μόνο τον υποστήριξε τον Οικονομάκο αλλά ήταν ο καθοριστικός άνθρωπος που τον έβγαλε δήμαρχο βγάζω αφρούς μαζί του.
    Καμιά σχέση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μιλάμε για Οικονομάκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1o o oikonomoy me tropo hthiko kai dhmokratiko sthrixe ton oikonomako anoixta giati einai kalo paidi....apo ekei kai pera einai allo thema ta lathoi pou kanei o oiknomakos.....anthropos einai kai exei dikaioma na kanei lathoi....oi poloites tha krinoun otan erthei h wra....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.