Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Τι σημαίνει «Ηλεκτρονική διακυβέρνηση»

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Εσωτερικών που έχει στόχο την απλούστευση των διαδικασιών, την αποτελεσματικότητα τη διαφάνεια, αλλά κυρίως το τέλος της αυτοπρόσωπης παρουσίας στις δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή την αποφυγή της ταλαιπωρίας, το χάσιμο χρόνου, ακόμη και τη διαφθορά που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στον υπάλληλο και τον πολίτη.
Μία ακόμη κρίσιμη παράμετρος των νομοθετικών προτάσεων, που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είναι η μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων πολιτών και επιχειρήσεων. Μελέτες που έχει διεξαχθεί πρόσφατα από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στην ΕΕ δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των διοικητικών βαρών οφείλεται στην ύπαρξη νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων που απαιτούν την αυτοπρόσωπη παρουσία στις δημόσιες αρχές για την ολοκλήρωση μιας διοικητικής διαδικασίας. Η θεσμική κατοχύρωση του ηλεκτρονικού τρόπου επικοινωνίας με τις δημόσιες αρχές υποστηρίζει την επίτευξη του στόχου μείωσης των διοικητικών βαρών κατά 25%.
Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από το δημόσιο σημαίνει ότι οι διοικητικές πράξεις εκδίδονται ηλεκτρονικά και εισάγεται η ηλεκτρονική σύνταξη, αρχειοθέτηση, διακίνηση, διαβίβαση, κοινοποίηση και ανακοίνωσή τους. Καθίσταται για πρώτη φορά υποχρεωτική η ηλεκτρονική υπογραφή των εγγράφων.
Ακόμη, ότι ο πολίτης απαλλάσσεται από την κλασική χρονοβόρα διαδικασία επικύρωσης καθώς ρυθμίζεται η αποδεικτική ισχύς/αποδοχή των ηλεκτρονικών αντιγράφων, ενώ καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας/ ηλεκτρονικών συναλλαγών και οι ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές/ πληρωμές με φορείς του δημοσίου.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα για συμμετοχή και κατάθεση προσφορών ακόμη και σε δημόσιους διαγωνισμούς. Οι πολίτες δεν επιβαρύνονται με την αναζήτηση εγγράφων από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Οι υπηρεσίες αναζητούν αυτεπαγγέλτως τα απαραίτητα δικαιολογητικά που τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή.
Όπως επισημαίνεται ο πολίτης αποφασίζει για τη χρήση και την έκταση της επεξεργασίας των προσωπικών του δεδομένων, ενώ αυτοματοποιείται η έκδοση ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και οι πολίτες ή τα ΝΠΙΔ μπορούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά τόσο για την πρωτοκόλληση και ιδίως για την πορεία υποθέσεών τους.
Ενισχύεται και διευρύνεται το δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα και τις πληροφορίες του δημόσιου τομέα, μέσω της δημιουργίας προϋποθέσεων για πρόσβαση με ηλεκτρονικό τρόπο.
Πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για όσους δηλώνουν ότι φοβούνται για τα προσωπικά δεδομένα καθώς εισάγεται η επιταγή για προστασία της ιδιωτικότητας κατά τον σχεδιασμό πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών για το σεβασμό των προσωπικών δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.