Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Εν όψη εκδίκασης της ένστασης της «Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας»

Πολλοί που ασχολούνται με τα κοινά του Ωρωπού, αλλά και άλλοι δημότες, που ακούν καθημερινά την πιθανότητα περί νέων εκλογών με βασική αιτία το λάθος της ποσόστωσης στο ψηφοδέλτιο «Όραμα Δημιουργίας», αναρωτιούνται, πως μπορεί, αφ’ ενός να έγινε και αφ’ ετέρου, γιατί κανείς των άλλων συνδυασμών, αν το γνώριζε, δεν έκανε ένσταση όταν ανακηρύχθηκαν οι συνδυασμοί από το Πρωτοδικείο.
Είναι εύλογα ερωτήματα, που ζητούν απαντήσεις. Μπορούμε όμως, να κάνουμε λογικές υποθέσεις.
Πρώτον, δεν μπορούμε να δεχτούμε έτσι απλά, ότι κανείς δεν γνώριζε και με την επιφοίτηση του «Αγίου Πνεύματος» έγιναν όλα!
Κατ’ αρχάς -και ας μη κρυβόμαστε-, όλοι οι αρχηγοί των συνδυασμών και οι «στρατηγοί» τους, πίστευαν πως θα είναι μέσα στη δυάδα της δεύτερης Κυριακής. Αυτό είναι και η βάση όλων. Αν λοιπόν έκαναν αυτοί την ένσταση και αποκλειόταν ο συνδυασμός του Γιάννη Οικονομάκου με το λάθος από την πρώτη Κυριακή, τότε, σχεδόν όλους τους ψηφοφόρους του θα τους έστελναν απέναντί τους! Δηλαδή, δεν θα είχαν καμιά πιθανότητα να πάρουν τις εκλογές και μαζί το δήμο. Ήταν μια σωστή σκέψη, όταν όλοι βέβαια και ο καθένας χωριστά, πίστευαν, ότι αν το «Όραμα Δημιουργίας» δεν έμπαινε στη δυάδα, θα είχαν λαμβάνειν τη δεύτερη Κυριακή.
Όμως, ο συνδυασμός του νυν δημάρχου μπήκε στη δυάδα και ήταν πλέον αργά να τον αποκλείσουν. Έβλεπαν όλο αυτό το διάστημα το «τυρί», αλλά έβλεπαν και τη «φάκα»!
Το «γήπεδο» μετά είχε στενέψει. Ή η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» είχε λόγο να παίξει «μπάλα» με την ποσόστωση, ή η «Δυναμική Πολιτεία». Με μια σημαντική διαφορά όμως. Η «Δυναμική Πολιτεία» του Γιώργου Γιασημάκη, υπολειπόταν 1886 ψηφοδέλτια της «Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας» του Κώστα Λίτσα. Ήταν πολύ δύσκολο να καλυφθεί η διαφορά με τον 1ο της Α’ Κυριακής και αυτό «μέτρησε» στις περαιτέρω ενέργειές τους. Το ίδιο βέβαια πρόβλημα είχαν και οι άλλοι συνδυασμοί (2.141 η ΔΗ.Σ.Ω., 2.153 η «Νέος Δήμος-Νέα Αρχή») σε περίπτωση μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, έστω και αν θα υπήρχαν οι δημότες-ψηφοφόροι του Όράματος Δημιουργίας, που ναι μεν θα μεγάλωναν το ποσοστό της αποχής, αλλά και θα πρόσθεταν ψήφους στους συνδυασμούς αυτούς.
«Ξεχνούν» λοιπόν το θέμα της ποσόστωσης στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Οικονομάκου και φανερά ή κρυφά, στηρίζουν τον «αδύνατο», γιατί σκέφτονται πλέον σοβαρά την εκλογική αναμέτρηση του 2.014! Δεν περιμένουν πως η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» θα κάνει τελικά ένσταση.
Η ένσταση όμως έγινε. Τη Δευτέρα εκδικάζεται και θέμα «εκπρόθεσμη» δεν υπάρχει! Το γιατί η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» την έκανε -με πολύ μεγάλο ρίσκο σε μια ενδεχόμενη νέα εκλογική ήττα-, μάλλον έχει απάντηση στα όσα ακολούθησαν το τελικό αποτέλεσμα. Η νέα δημοτική αρχή έδειξε μια αδικαιολόγητη αλαζονεία στον λόγο και την πράξη της και μια απαράδεκτη επιθετικότητα, προς την ομάδα του Κώστα Λίτσα -με τη στήριξη και των υπόλοιπων εκλεγμένων από τους τρεις προαναφερόμενους συνδυασμούς-, που οδήγησε πιστεύουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, πως ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας δεν αντιπροσωπεύεται και στις δυο Επιτροπές διοίκησης του δήμου, εξ αιτίας ουσιαστικά του «αποκλεισμού» που έκαναν οι «3» συνδυασμοί στα μέλη της «Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας». Ήταν μια κίνηση ουσιαστικά αψυχολόγητη, η οποία όμως υπογράμμιζε και τη δυναμική ενός συνδυασμού που έκανε τη διαφορά στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Από τη Δευτέρα λοιπόν, ίσως να έχουμε μια εικόνα για το αν μπούμε σε μια νέα προεκλογική περίοδο. Και τελικά συμβεί αυτό, με την απόφαση που θα βγει μέσα σε ένα εικοσαήμερο, ένα είναι σίγουρο. Όλα θα αρχίσουν από την αρχή. Από την ίδια αφετηρία και κανείς δεν μπορεί να θεωρείται εξ αρχής «χαμένος» ή «κερδισμένος». Οι τρεις μήνες που πέρασαν από το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου και τα πολλά ή λίγα που συνέβησαν στο διάστημα αυτό, έχουν διαφοροποιήσει τους συσχετισμούς των δυνάμεων. Οι πολίτες θα πάνε τώρα στις κάλπες, με άλλη γνώση και εικόνα. 
Μένει τώρα να δούμε, αν αυτή η δυναμική της «Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας», που πήρε στις πλάτες της την ένσταση και την πιθανότητα της επανάληψης των εκλογών, δείχνοντας πολιτικό «τσαγανό», έχει διατηρηθεί ή όχι.
Σπύρος Ξύλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.