Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Δωρεά Οργάνων - μεταμοσχεύσεις

Ουραγός στη δωρεά και στις μεταμοσχεύσεις οργάνων παραμένει η χώρα μας, καθώς πολύτιμα μοσχεύματα χάνονται ή δεν αξιοποιούνται, από την άρνηση των συγγενών και από την μη έγκαιρη διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου στις ΜΕΘ.
Η χαμηλή διαθεσιμότητα των μοσχευμάτων στη Ελλάδα απεικονίζεται και στην επίσημη καταγραφή, σύμφωνα με την οποία αντιστοιχούν 6,3 μοσχεύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, την ώρα που σε άλλες χώρες ,όπως η πρωταθλήτρια στις μεταμοσχεύσεις Ισπανία εμφανίζουν τουλάχιστον διαθεσιμότητα 30 μοσχευμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Μόλις 0,9% του πληθυσμού εντός των συνόρων έχει κάρτα δωρητή σώματος.
Η μη αξιοποίηση των μοσχευμάτων, που προσκρούει συνήθως στην άρνηση των συγγενών οι οποίοι σε ποσοστό 45% δεν έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα, αναγκάζει την Ελλάδα να προμηθεύεται μοσχεύματα από το εξωτερικό, ενώ προκαλεί και διαρροή πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία σε πολύ πιο ακριβές επεμβάσεις μεταμόσχευσης εκτός συνόρων. Στη 6ετία από το 2004 έως το 2010 έχουν εισαχθεί στην χώρα 167 μοσχεύματα από την Γερμανία , 60 από τις ΗΠΑ, 31 από την Ιταλία και 29 από την Κύπρο. Την ίδια ώρα τα μη αξιοποιηθέντα μοσχεύματα που μένουν στα ψυγεία, στέλνονται στο εξωτερικό για να μην αλλοιωθούν αφού καθυστερούν να γίνουν επεμβάσεις μεταμόσχευσης και κάποιοι Έλληνες ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής για την λήψη οργάνου χάνουν τη μάχη για την ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.