Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: To ΥΠΕΞ ομολογεί το λάθος του...

- Δελτίο Τύπου-
To ΥΠΕΞ ομολογεί το λάθος του
Για τους ΓΧΣ που επιμένουν στην διαφάνεια και τον ανθρωπισμό μια ομολογία λάθους δεν είναι αρκετή 
Στην ομολογία του Υπουργείου Εξωτερικών περί «σφάλματος» στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής χρηματοδοτήσεων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) το οποίο οδήγησε στη “μη αποτύπωση της πραγματικής εκταμίευσης κονδυλίων”, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε αγανάκτηση τη στιγμή που μάταια αναζητούμε ανάμεσα στις γραμμές να εντοπίσουμε τη συγνώμη που θα αποκαταστήσει την ηθική βλάβη που υπέστη η οργάνωση μας.  
Συγνώμη διότι ενώ κατέθεσε την επίμαχη λίστα με τα ανακριβή στοιχεία στη Βουλή ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, επέτρεψε να περάσουν περισσότεροι από δύο μήνες μέχρι να παραδεχτεί το «σφάλμα», διάστημα στο οποίο οι διάφορες μορφές οργανωμένης κοινωνικής αλληλεγγύης όπως οι ΓΧΣ δέχονταν ακατάπαυστα επιθέσεις και λάσπη από μερίδα του Τύπου. Ακόμη και η σημερινή δήλωσή του ΥΠΕΞ ότι εξετάζει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια των δράσεων και των χρηματοδοτήσεων (κάτι που οι ΓΧΣ ζητάμε από καιρό), αποκαλύπτει ουσιαστικά το κενό δράσης και την αδυναμία ανάληψης των ευθυνών.
Οι ΓΧΣ στο όνομα της σχέσης εμπιστοσύνης με τους δωρητές μας προασπίζουμε τη διαφανή και ανεξάρτητη λειτουργία και δράση μας ξεκαθαρίζοντας οποιαδήποτε θολή και παραπλανητική εικόνα. Τα ποσά των 2.138.962 ευρώ για το οικονομικό έτος 2000 και του 1.103.227 ευρώ για το οικονομικό έτος 2001 που εμφανίζονται να έλαβαν οι ΓΧΣ δεν ισχύουν. Σύμφωνα με ελεγμένα από εξωτερικούς ορκωτούς λογιστές (external audit) οικονομικά στοιχεία της οργάνωσης, το οικονομικό έτος 2000 λάβαμε από θεσμικές χρηματοδοτήσεις 88! 0.411 ευρώ για τα προγράμματά μας σε Σερβία, Γάζα, Αρμενία και Αιθιοπία, ενώ το οικονομικό έτος 2001 λάβαμε 431.401 ευρώ για προγράμματά μας σε Μαλάουι, Αιθιοπία, Αρμενία, Ινδία και Λίβανο.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους υποστηρικτές μας έχουμε θεσπίσει αυστηρούς προϋπολογιστικούς, απολογιστικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς που εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα τη δράσης μας. Ο ετήσιος τακτικός έλεγχος από τους εξωτερικούς ορκωτούς λογιστές των οικονομικών μας στοιχείων, των προγραμμάτων και της διαχείρισης τους πραγματοποιείται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και οι ετήσιες εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και διεθνώς. Η Ετήσια Αναφορά Δράσης μας αποστέλλεται σε όλη τη βάση των δωρητών μας, σε κρατικούς και μη φορείς, και είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα μας όπως και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.
Σήμερα οι ΓΧΣ υποστηρίζουν 352 προγράμματα σε 68 χώρες παγκοσμίως. Μόνο το 2009 περιθάλψαμε 8.000.000 ασθενείς και εκατομμύρια θύματα επιδημιών και προσφέραμε περίθαλψη σε χιλιάδες θύματα βίας και εκτοπισμένους. Μέρος της τεράστιας αυτής προσπάθειας είναι και το Ελληνικό Τμήμα ως ένα από τα 19 τμήματα της οργάνωσης παγκοσμίως. Οι ΓΧΣ δρούμε ανεξάρτητα από κάθε πολιτική, στρατιωτική, θρησκευτική ή άλλη σκοπιμότητα. Κλειδί για την ανεξάρτητη δράση μας είναι η οικονομική ανεξαρτησία. Περισσότερο από το 80% των διε! θνών εσόδων της οργάνωσης προέρχεται από ιδιωτικές δωρεές και όχι κυβερνήσεις. Για το ελληνικό τμήμα των ΓΧΣ και για τη συγκεκριμένη περίοδο όπου αναφέρονται οι λίστες, δηλαδή μεταξύ 1997-2004, η θεσμική χρηματοδότηση δεν ξεπερνά το 12% των συνολικών μας εσόδων, ενώ για την περίοδο 2005-2010 αντιστοιχεί στο 1,1% με τα τελευταία τρία χρόνια να αγγίζει το 0%.
Η ανεξαρτησία και η αποτελεσματικότητα της δράσης μας στηρίζει και στηρίζεται στην πολύτιμη εμπιστοσύνη που μας δείχνουν για 40 ολόκληρα χρόνια πάνω από 3 εκατομμύρια δωρητές σε όλο τον κόσμο και πάνω από 180.000 δωρητές στην Ελλάδα από την ίδρυση του ελληνικού τμήματος (1990) μέχρι σήμερα. Στους ασθενείς μας και τους δωρητές μας λογοδοτούμε με διαφάνεια. Και στο όνομα αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τη διαφανή και ανεξάρτητη λειτουργία και δράση μας ξεκαθαρίζοντας οποιαδήποτε θολή και παραπλανητική εικόνα.
Αν οι υπεύθυνοι διαχείρισης δημόσιου χρήματος που προορίζεται σύμφωνα και με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης ευάλωτων πληθυσμών και τη συμβολή στους Στόχους της Χιλιετίας συγχέουν τα ποσά που δηλώνουν με εκείνα που διαθέτουν, και μετά από μήνες το μόνο που έχουν να σχολιάσουν είναι ένα «σφάλμα» στο ηλεκτρονικό σύστημα τους, τότε πραγματικά υπάρχει σοβαρός λόγος θλίψης, αν όχι ανησυχίας. 
Οι ΓΧΣ δεσμεύονται να συνεχίσουν να στηρίζουν τις όποιες προσπάθειες των αρμόδιων αρχών για διαφανή και αποτελεσματική διαχείριση και καλούν όλους τους φορείς και τις οργανώσεις να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια, με γνώμονα τις αξίες της εθελοντικής προσφοράς και της αλληλεγγύης που η ελληνική κοινωνία προσφέρει αδιάλειπτα σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη εντός και εκτός συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.