Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Έξαρση εγκληματικότητας - Συγχωνεύσεις σχολείων


Τη Δευτέρα 4 Απριλίου συζητήθηκε στη Βουλή η με αρ. πρωτ. 668/14-03-11 επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός Θανάσης Μπούρας προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα την έξαρση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Αττικής. Ξεκινώντας η συζήτηση, το λόγο πήρε ο κ. Μπούρας αναφέροντας:
«Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι που έθετα τον προβληματισμό μου σχετικά με τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα στην Περιφέρεια Αττικής η εγκληματικότητα με ιδιαίτερη έξαρση σε κάποιους δήμους, όπως στους Δήμους Αχαρνών, Ζεφυρίου, Φυλής, Άνω Λιοσίων, Ασπροπύργου και ήρθε το νέο φονικό περιστατικό, που ξεκίνησε και αυτό από το Δήμο Αχαρνών, από το Μενίδι, όπου αδίστακτοι ληστές άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, που τους καταδίωκαν, με τραγικό απολογισμό το θάνατο δύο νεαρών αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων δύο.
Λίγες ημέρες πριν από αυτό το περιστατικό ένας άλλος συμπολίτης μας, σαράντα πέντε ετών, βιοπαλαιστής, περιπτεράς, από την περιοχή των Άνω Λιοσίων, βρήκε τραγικό θάνατο στο περίπτερο του κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας. Σήμερα, το νέο φονικό περιστατικό ξεκίνησε, όπως σας είπα, και αυτό από αυτήν τη περιοχή.
Τα αιματηρά αυτά περιστατικά αποδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την έξαρση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Αττικής ιδιαίτερα, η οποία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Η λήψη άμεσων μέτρων κρίνεται απαραίτητη, γιατί η εγκληματικότητα σε όλους τους τομείς καθημερινά αυξάνεται.
Με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό -και όχι μόνο- τίθεται για μια ακόμα φορά ζήτημα ελλιπούς εκπαίδευσης των ανδρών της ΕΛΑΣ, ελλείψεων όσον αφορά τον εξοπλισμό, τις υποδομές και τη στελέχωση του Σώματος.
Η αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας πρέπει να είναι μια καθημερινή μάχη. Το δικαίωμα των πολιτών για ασφάλεια είναι θεμελιώδες και η ευθύνη της πολιτείας μεγάλη.
Μετά από όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω:
Τι μέτρα θα πάρετε προκειμένου να μειωθεί η εγκληματικότητα στην Περιφέρεια Αττικής και όχι μόνο;
Πρόκειται να προχωρήσετε σε επαρκή εκπαίδευση, σε κάλυψη των ελλείψεων στα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τέτοια περιστατικά;
Προτίθεστε να καθιερώσετε συχνές περιπολίες αστυνομικών σε αυτές τις περιοχές;»

Συνεχίζοντας στη δευτερολογία του ο κ. Μπούρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και για το μείζον θέμα των ημερών, την κατάσταση που επικρατεί στην Κερατέα. Χαρακτηριστικά είπε: 
«Στην Περιφέρεια Αττικής, κύριε Υπουργέ, και όχι μόνο, οι πολίτες είναι ανήσυχοι. Θα περίμενε κανείς από την πλευρά της Κυβέρνησης περισσότερη προσπάθεια. Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Αντί αυτού, όμως, κύριε Υπουργέ, αντί να εξαγγελθούν μέτρα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να απασχολεί τριακόσιους με τετρακόσιους αστυνομικούς την ημέρα, για να φρουρούν την Κερατέα και να έρχονται σε καθημερινή συμπλοκή με τους πολίτες της Κερατέας, ενώ τα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα ασφαλείας είναι επικύνδυνα υποστελεχωμένα. Η Κυβέρνηση αρνείται το διάλογο με τις τοπικές αρχές, με τους πολίτες, αλλά και με εμάς τους Βουλευτές. Βεβαίως, δεν είναι δικό σας θέμα αυτό, αλλά σε εσάς ξεσπά.
Αξίζει εδώ να σχολιάσω ότι η Περιφέρεια Αττικής θεωρείται ίσως η πίσω αυλή της Αθήνας. Ό,τι καλό αλλού, ό,τι κακό στην Περιφέρεια Αττικής. Εκεί οι βαριές βιομηχανίες, εκεί η ρύπανση, εκεί τα σκουπίδια, εκεί οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Αξίζει να σχολιάσω στο σημείο αυτό ότι το μεγάλο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στην Κερατέα, η έκταση στην οποία προγραμματίζετε να εγκατασταθεί ΧΥΤΑ και όχι ΧΥΤΥ –έτσι είναι η προκήρυξη- βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Λαυρεωτικής, ενός προστατευόμενου αρχαιολογικού χώρου, του Οβριοκάστρου Κερατέας. Εδώ και τέσσερις μήνες, κύριε Υπουργέ, έχετε αποκλείσει την περιοχή με τα ΜΑΤ, με τέσσερις βάρδιες και αρκετές διμοιρίες την ημέρα. Πάνω από τετρακόσιοι αστυνομικοί απασχολούνται εκεί ημερησίως και έχουν επιδοθεί σε κάθε είδους βιαιότητα απέναντι στους κατοίκους της Κερατέας. Παρακαλώ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, μέσω υμών, επιτέλους η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών να κάνει ένα διάλογο με την τοπική κοινωνία, με τους τοπικούς άρχοντες, με εμάς τους Βουλευτές όλων των κομμάτων, για να βρεθεί μία λύση που θα είναι στην κατεύθυνση και της προστασίας του περιβάλλοντος και της φιλήσυχης ζωής των κατοίκων, αλλά και γενικότερα του τόπου.» 
Ο Υπουργός κ. Παπουτσής προσπαθώντας να δικαιολογήσει την κατάσταση αναφορικά με το θέμα της Κερατέας, επεσήμανε ότι δεν είναι θέμα της αστυνομίας ούτε ευθύνεται η ΕΛ.ΑΣ. γι’ αυτή την κατάσταση. Αντίθετα, τόνισε, ότι πρέπει να εξαντληθεί ο διάλογος. Σ’ αυτό το σημείο παρενέβη ο κ. Μπούρας να του υπενθυμίσει πως και η Νέα Δημοκρατία και οι ίδιοι οι κάτοικοι με τους τοπικούς παράγοντες ζητούν διάλογο και προτείνουν λύσεις, έχουν πρόταση για τη σωστή επίλυση του θέματος, αλλά κανείς από την Κυβέρνηση δεν τους ακούει.

Για τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής

Επίσης ο βουλευτής κ. Θανάσης Μπούρας είχε καταθέσει ερώτηση και αναφορές προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχετικά με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής.
Από το Υπουργείο απάντησε η αρμόδια υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου, η οποία αναφέρει πως:
«Η έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν στην ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση σχολικών μονάδων γίνεται μετά από πλήρη και επαρκώς εμπεριστατωμένη εισήγηση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης καθώς και γνωμοδότηση του αρμόδιου οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση των σχολείων γίνεται αυστηρά με Παιδαγωγικά Κριτήρια υπηρετώντας τον μαθητή και την εκπαιδευτική κοινότητα»
Η απάντηση αυτή είναι στερεότυπη και επαναλαμβανόμενη. Οι όποιες παρεμβάσεις στην Παιδεία δεν πρέπει να γίνονται με όρους μνημονίου. Αντίθετα, η Παιδεία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως η μεγαλύτερη επένδυση που αφορά την προοπτική και το μέλλον της χώρας μας. Οι διαδικασίες αυτές που προωθεί το Υπουργείο όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τίποτα, αλλά δημιουργούν προβλήματα στην εκπαίδευση. Η σύμπτυξη σχολείων και η κατάργηση σχολικών μονάδων σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής με τη ραγδαία πληθυσμιακή έκρηξη, θα υποβαθμίσει την παρεχόμενη γνώση και θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.