Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΟΥ 7-7-2011: «Έλαμψε» το... αυτοδιοίκητο! (2)

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κώστας Κιούσης, είχε χθες δυο αποστολές. Η μια να κρατήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες μιας συνεδρίασης σε κάποιο επίπεδο και η άλλη να αντιδράσει ψύχραιμα στις επιθέσεις που δεχόταν συνεχώς, από τη σύμβουλο της συμπολίτευσης Ελένη Μίχα-Κιούση. Στην πρώτη περίπτωση ήταν ίσως περισσότερο δημοκρατικός απ’ όσο απαιτεί ένα συμβούλιο τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη δεύτερη, ήταν αυτό ακριβώς που απαιτεί η θέση του. Εξαιρετικά ψύχραιμος!
Και αυτό ήταν ίσως που ώθησε τη συμμαχήτριά του να ξεδιπλώσει τις διαφορετικές τάσεις και πολιτικές πρακτικές που υπάρχουν μέσα στη δημοτική ομάδα του δημάρχου Γιάννη Οικονομάκου! Γιατί, δεν είναι λίγοι αυτοί που υπέγραψαν στο «όραμα δημιουργίας» χωρίς να γνωρίζουν πως το «καράβι» θα ήταν ακυβέρνητο!
Η κα Ελένη Κιούση λοιπόν, δεν έχει αντιληφθεί πως ο κάθε τόπος και οι ευκαιρίες του, είναι αυτές που μετρούν περισσότερο, όπως και ο σεβασμός σε έναν «αρχηγό», ανεξάρτητα αν δεν συμφωνεί με τη φιλοσοφία του. Αλλά χθες φάνηκε πεντακάθαρα, γιατί ο Κάλαμος είναι ένα μεγάλο «αγκάθι», μέσα στα τόσα άλλα που έχει η νυν δημοτική αρχή. Και το αξιοσημείωτο ήταν, πως οι αιτιάσεις των επιθέσεων, ήταν περισσότερο... «σεναρίου», παρά υπαρκτές! Ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ο τρόπος που πήγε αρχικά να αιτιολογήσει το κορυφαίο «όχι» της, όταν θέλησε να το στηρίξει σε μια αμέλεια του Δημήτρη Χορμοβίτη, ο οποίος όμως και την αποκατέστησε με τον καλύτερο τρόπο και οδήγησε την κα Μίχα στο να εκτεθεί. Το γιατί, το ξέρει η διοίκηση της κοινότητας, που όπως φάνηκε, δεν συμμετέχει σ’ αυτήν ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, αλλά και ολόκληρο το συμβούλιο! Μεταξύ τους, υπάρχει... ένας όροφος που «απομακρύνει» δημότες, συμβούλους, ανάγκες της πόλης και... ευαισθησίες! Για κάθε ενέργεια μιας Αρχής, υπάρχουν μελέτες και αποφάσεις... Στον Κάλαμο, δυστυχώς, ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος έχει επιτρέψει το... αυτοδιοίκητο και μάλιστα από μη έχοντες λαϊκή εντολή! Αυτή δε η... αλλαγή ορόφου «διοίκησης», «έγραψε ιστορία» με την αιτιολογία της άρνησης της Ελένης Μίχα, η οποία εκθέτει αυτήν ακριβώς τη «διοίκηση» στα μάτια των συμπολιτών της. Γιατί, η κάθε διοίκηση, οφείλει να υπηρετεί τον πολίτη και όχι τον έμμισθο «υπηρέτη» της!
Υπήρξε απόφαση λοιπόν με ψήφους τρεις υπέρ, ένα «παρών» και έναν «όχι» για θα κατέβουν οι υπηρεσίες (ταμειακή και ΟΓΑ) της κοινότητας Καλάμου στο ισόγειο, για να εξυπηρετούνται οι πολίτες και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν ανάγκη και αδυνατούν να ανεβαίνουν σκάλες. Με ποια απόφαση τους υποχρέωναν τόσους μήνες να τις ανεβαίνουν;
Ένα άλλο θέμα που σημάδεψε τη χθεσινή συνεδρίαση, ήταν η άσχημη εντύπωση που προκάλεσε η δήλωση του «αρχηγού» της δημοτικής αστυνομίας -πέρα από τις παρεμβάσεις υπαλλήλου στο συμβούλιο-, πως ο Ωρωπός τα Σαββατοκύριακα στερείται των υπηρεσιών της! Τότε δηλαδή που ο δήμος, λόγω των διακοπών δέχεται την μεγαλύτερη πίεση από επισκέπτες και αυτοκίνητα! Βέβαια αυτή δεν είναι απόφαση του συγκεκριμένου υπαλλήλου, αλλά δείχνει περίτρανα την έλλειψη σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης από τη δημοτική αρχή, που συνεχώς εκτίθεται. Όπως για παράδειγμα, τα «δώρα» σε κάδους ανακύκλωσης του Καλάμου, προς την κοινότητα Καπανδριτίου, εν αγνοία του τοπικού συμβουλίου και ιδιαίτερα του αρμόδιου αντιδημάρχου καθαριότητας όλου του δήμου, Γιάννη Γιαννά! Ναι μεν μια τέτοια μετακίνηση μπορεί να γίνει εντός των ορίων του δήμου, αλλά, αρμοδίως και βάσει σχεδιασμού. Χθες φάνηκε αυθαιρεσία! Όπως αυθαιρεσία ήταν και η δήλωση του αντι-δημάρχου... πολεοδομίας Βαγγέλη Ηλιάσκου, να εμπλέξει στο δικό του «σχεδιασμό» για το Γ.Π.Σ. Καλάμου, το τοπικό συμβούλιο, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του μελετητικού γραφείου, που «ταξίδεψε» σε πολλές υπηρεσίες ντόπιες και «ξένες»! Φυσικά μάλιστα πρέπει να γνωρίζει πως το τοπικό συμβούλιο σε τέτοια θέματα συμμετέχει με γνώμη μόνο και όχι με αποφάσεις. Και αν αυτό που γράφεται πως δηλώνει είναι ψέμα, όπως άφησαν να εννοηθεί μέλη του συμβουλίου, οφείλει να υποχρεώσει τον μελετητή να επανορθώσει δημοσίως. Τότε έχει αξία και η άρνησή του.
Πολλά άλλα συνέβησαν σ’ αυτή τη συνεδρίαση και αρκετοί από τους επισκέπτες της, είχαν θέσεις και άποψη, αλλά μερικές φορές έχασαν το μέτρο. Φυσικά, με αυτά που φάνηκε να συμβαίνουν στον Κάλαμο από πλευράς διοίκησης, μπορεί να έχει έρθει και η απόγνωση!
Για τον πρόεδρο αναφερθήκαμε παραπάνω. Η αντιπρόεδρος Βάσω Βασιλάκου-Πουκαμισά, είχε καλό λόγο και παρουσία, με ενδιαφέρον για την πόλη της, όπως και οι δυο Δημήτρηδες. Ο Μαργέτας και ο Χορμοβίτης, χωρίς ο πρώτος όμως να ακολουθήσει την ψυχραιμία του προέδρου του και να πέσει σε λάθη, ενώ ο δεύτερος, έδειξε πως γνωρίζει να ελίσσεται και να αποδέχεται πολιτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.