Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Με 92 ψήφους διαφορά ο Γιάννης Οικονομάκος Δήμαρχος Ωρωπού

Ο νέος δήμος Ωρωπού, τη δεύτερη Κυριακή, ψήφισε «βλέποντας» τελικά τις «επιθυμίες» της πλειοψηφίας των πολιτικών του, για το... 2014! 
Παρέβλεψε τα 3,5 χρόνια που κατά πάσα πιθανότητα θα χαθούν για τον τόπο και για όλη τη Βόρεια Αττική και ικανοποίησε προσωπικούς στόχους και πολιτικές ανθρώπων, που έδειξαν να αποχωρίζονται τον ορθό πολιτικό τους λόγο, αλλά και όλα εκείνα που τους οδήγησαν στο να δημιουργήσουν τους
δικούς τους δημοτικούς Συνδυασμούς, για να καταθέσουν τις δικές τους πολιτικές προτάσεις.
Το τελικό αποτέλεσμα που έδωσε τον «Καλλικράτειο» Ωρωπό στον γιατρό Γιάννη Οικονομικό με το «Όραμα Δημιουργίας», ήταν 50,32% για τον ίδιο και 49,68% για τον Κώστα Λίτσα και την «Αυτοδιοικητική Συνεργασία».
92 ψηφοδέλτια ήταν η διαφορά που έδωσε τον νικητή, αφού το «Όραμα» το επέλεξαν 7.253 δημότες και τη «Συνεργασία» 7.163. Ένα αποτέλεσμα που ήδη εξετάζεται με όσα ορίζει ο νόμος, αλλά που είναι όμως απίθανο να ανατραπεί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και πως δεν μπορεί και να αμφισβητηθεί, αφού ήταν φανερό σε όλους, πως έγινε μια τιτάνια προσπάθεια να εκλεγεί δήμαρχος ο κ. Γιάννης Οικονομικός, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν όλα τα «μέσα», ηθικά ή όχι, με πολιτική δεοντολογία ή όχι, τα οποία σημάδεψαν τις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές, του συνενωμένου Ωρωπού.
Ήταν μια εκλογική αναμέτρηση, που ενώ την πρώτη Κυριακή σημείωσε μια αποχή της τάξεως του 21,33% και τη δεύτερη Κυριακή του 33,40%, -δηλαδή ψήφισαν 12,07% λιγότεροι δημότες-, έχει να παρουσιάσει επιπλέον και 137 περισσότερους εγγεγραμμένους την δεύτερη Κυριακή!!!
Τα άκυρα ψηφοδέλτια της τελικής κατάταξης που ήταν 358, αναλογικά, είναι πολύ περισσότερα από αυτά της πρώτης Κυριακής (443), αν υπολογίσουμε πως τη δεύτερη Κυριακή ψήφισαν 15.113 δημότες, έναντι των 17.745 της πρώτης Κυριακής. Δηλαδή 2.632 λιγότεροι, όπως επίσης και ότι τα λευκά ήταν κατά 197 περισσότερα από την πρώτη Κυριακή!!!
Όλα αυτά τα στοιχεία που γεννούν και ερωτήματα που ήδη περιμένουν απαντήσεις, είναι πλέον για την ιστορία και για χρήση των στατιστικολόγων. Τα πραγματικά γεγονότα όμως αυτής της εκλογής, είναι σίγουρο πως θα σημαδέψουν και τις πολιτικές εξελίξεις στη συνέχεια, αφού δεν είναι λίγοι οι διαφωνούντες από όσους συμμετείχαν σε Συνδυασμούς, με τα όσα προηγήθηκαν της τελικής επιλογής.
Όπως και να το κάνουμε όμως, οι νικητές είναι νικητές και οι ηττημένοι... ηττημένοι, αλλά ηττημένη είναι και η δύναμη που κρύβει η ψήφος του κάθε πολίτη-δημότη, που πολλές φορές δεν αποδίδει ούτε τα δίκαια, ούτε τα αναγκαία για την πόλη, αλλά επιβραβεύει αυτούς που ακριβώς... τα μάχονται!
Πώς έγινε αυτή η ανατροπή
Στο συνενωμένο νέο Δήμο Ωρωπού, είχαμε ως γνωστόν επτά(7) υποψηφιότητες. Είχαμε δηλαδή επτά δημοτικές προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές, που λίγο-πολύ είχαν τους ίδιους στόχους, αλλά διαφορετικές προσεγγίσεις, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έγινε μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν κάτω από την ίδια πολιτική στέγη.
Οι προσπάθειες απέτυχαν και τελικά οι υπεύθυνοι των Συνδυασμών που συζητούσαν, ζήτησαν, ο καθένας για λογαριασμό του, την εμπιστοσύνη των δημοτών.
Τότε είχαμε το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα που άφηνε στην τελική επιλογή των δημοτών την «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» του Κώστα Λίτσα και το «Όραμα Δημιουργίας» του Γιάννη Οικονομάκου.
Από τους Συνδυασμούς που παρέμειναν εκτός δεύτερης Κυριακής, ο τρίτος, «Δυναμική Πολιτεία» του Γιώργου Γιασημάκη, την Τρίτη μετά τις πρώτες εκλογές ζήτησε ψήφο «κατά συνείδηση» και το ανακοίνωσε την... Παρασκευή το βράδυ, όταν ήταν πλέον περιορισμένα τα μέσα για ενημέρωση των δημοτών! Αλλά και τότε ακόμη, για ποια ουδετερότητα θα μπορούσαμε να μιλάμε, όταν το εκλογικό κέντρο του Συνδυασμού, είχε μετατραπεί από υποψήφιούς του, σε κέντρο του Συνδυασμού του Γιάννη Οικονομάκου!
Ο τέταρτος Συνδυασμός της «Δημοτικής Συνεννόησης για τον Ωρωπό» του Βασίλη Οικονόμου, ήταν ξεκάθαρος στην επιλογή της επόμενης μέρας. Στήριξε ανοιχτά Γιάννη Οικονομάκο, με την παρακάτω ανακοίνωση:
«Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής και υποψήφιος Δήμαρχος Ωρωπού, Βασίλης Οικονόμου, καθώς και όλα τα μέλη του Συνδυασμού «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους κατοίκους του νέου Δήμου Ωρωπού, που πίστεψαν στο όραμα και το πρόγραμμά μας αποδεικνύοντας ότι είναι μεγάλο το ποσοστό αυτών που μπορούν και αντιστέκονται στις σκληρές κομματικές πιέσεις και στα ψευτοδιλήμματα που προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από το πραγματικό διακύβευμα αυτών των εκλογών.
Με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μας δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας χωρίς μεμψιμοιρίες και χωρίς να μειώνεται η αγωνιστική μας διάθεση μέσα από την Βουλή και μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Ωρωπού, για μια αυτοδιοίκηση χωρίς συμμετοχή στο Μωλόχ του Μνημονίου, η οποία θα διατηρήσει και θα ενισχύσει το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου διατηρώντας διττό προσανατολισμό στις κοινωνικές δομές και στην ανάπτυξη από την οποία μπορεί και πρέπει να παραχθεί νέος πλούτος.
Στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου θα στηρίξουμε την ανεξάρτητη δημοκρατική κίνηση που συμμετείχε με ευπρέπεια στον προεκλογικό αγώνα τηρώντας και τιμώντας τους κώδικες πολιτικής συμπεριφοράς που αρμόζουν στο ήθος του τόπου μας και οι οποίες αυτή την στιγμή κινούνται με τρόπο πολιτικά και αυτοδιοικητικά ορθό.
Η «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό», όπως δεσμεύτηκε και προεκλογικά, τις κρίσιμες αποφάσεις για τον τόπο μας θα τις παίρνει δημοκρατικά, μέσα από συνελεύσεις των στελεχών και των μελών της.
Η συνέλευση αυτή εκτιμώντας όλα τα παραπάνω αποφάσισε να υποστηρίξει τον Συνδυασμό «Όραμα Δημιουργίας» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Οικονομάκο, καθώς ο ευπρεπής και κοινωνικά αποδεκτός τρόπος με τον οποίο κινήθηκε στην προεκλογική περίοδο δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για την συνεργασία όλων όσων θέλουν να προσφέρουν στο νέο Δήμο του Ωρωπού».
Ο πέμπτος Συνδυασμός του υποψηφίου Δημάρχου Ωρωπού κ. Ανδρέα Τσάκωνα, «Νέος Δήμος Νέα Αρχή», πήρε θέση με ανακοίνωση του αρχηγού του, η οποία ναι μεν δεν κατονόμαζε επιλογή, αλλά άφηνε να εννοηθεί! Ο Ανδρέας Τσάκωνας δήλωσε:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συμπολίτες μας που στήριξαν το συνδυασμό Νέος Δήμος Νέα Αρχή και εμένα προσωπικά, βλέποντας στο πρόσωπό μας την Ελπίδα για μια πραγματική Αλλαγή. Υπηρετώ τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης πολλά χρόνια, δίνοντας μάχη για τα κοινά μας προβλήματα καθημερινά, όχι μόνος μου, αλλά μαζί με ανθρώπους που πρεσβεύουμε τις ίδιες αρχές και αξίες, έχοντας τα ίδια ιδανικά για την έμπρακτη στήριξη και το σεβασμό της κοινωνίας, όπως αποδείξαμε και κατά την προεκλογική περίοδο.
Είμαι σίγουρος πως οι πολίτες του νέου Δήμου Ωρωπού, θα κάνουν το καθήκον τους αυτήν την Κυριακή και θα εκλέξουν Δήμαρχο «καθαρό», μη εξαρτημένο από συμφέροντα και μικροπολιτικές μεθοδεύσεις, ικανό να διοικήσει την επόμενη μέρα, διαμορφώνοντας ένα ισορροπημένα αναπτυξιακό Αύριο για όλες τις περιοχές.
Στηρίζω ανεπιφύλακτα για Δήμαρχο Ωρωπού εκείνον που έχει το φρόνημα και μπορεί να αντισταθεί στα «κακώς» κείμενα του μνημονίου και στους υπαρκτούς κινδύνους που εγκυμονούν την επόμενη μέρα για τα χωριά μας. Η κοινωνία θέλει Δήμαρχο που είναι πρόθυμος να πολεμήσει τα «λαμόγια» που παραμονεύουν στη γωνία του Καλλικρατικού μας Δήμου. Δε θα μπορούσα ποτέ να δεχθώ, ότι για τα επόμενα κρίσιμα, τρεισήμισι χρόνια ο Δήμος Ωρωπού θα διοικηθεί από ανθρώπους που το μόνο που τους απασχολεί είναι το προσωπικό κέρδος και όχι το γενικό καλό. Η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί συλλογικό πνεύμα και καθαρές κουβέντες.
Καλώ λοιπόν με υπευθυνότητα, όλες τις υγιείς δυνάμεις των χωριών μας, να γίνουμε μια ισχυρή φωνή που θα καταπνίξει τα φιλόδοξα σχέδια όσων επιβουλεύονται οικονομικές και πολιτικές αλχημείες, μετά τις 15 Νοεμβρίου. Έχουμε ύψιστο χρέος την Κυριακή να ψηφίσουμε όλοι τον Δήμαρχο που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας.
Τα χωριά μας έχουν μέλλον και αυτό εξαρτάται από μας».

Οφείλουμε όμως να σταθούμε στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης του κ. Τσάκωνα, ο οποίος φυσικά, δεν πρέπει να γνώριζε όταν έγραφε: «να ψηφίσουμε όλοι τον Δήμαρχο που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Τα χωριά μας έχουν μέλλον και αυτό εξαρτάται από μας», πως ο Ωρωπός ΔΕΝ έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν χάσει κάθε έννοια σεβασμού της προσωπικής ζωής του συμπολίτη τους και χωρίς κανένα δισταγμό μεταχειρίστηκαν κάθε μέσον για να πετύχουν το αποτέλεσμα! Ούτε φυσικά και ο Βασίλης Οικονόμου θα γνώριζε όταν έλεγε, πως αποφάσισε να υποστηρίξει τον Συνδυασμό «Όραμα Δημιουργίας» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Οικονομάκο, «καθώς ο ευπρεπής και κοινωνικά αποδεκτός τρόπος με τον οποίο κινήθηκε στην προεκλογική περίοδο δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για την συνεργασία όλων όσων θέλουν να προσφέρουν στο νέο Δήμο του Ωρωπού», πως χρησιμοποιήθηκαν κατάπτυστες μέθοδοι (χαρτάκια πόρτα-πόρτα με χυδαίο υβριστικό περιεχόμενο για υποψήφιους του αντίπαλου Συνδυασμού, απειλές και ηθικοί εκβιασμοί), για να ΜΗΝ τον επιβεβαιώσουν!
Ο έκτος Συνδυασμός, «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ η ...άλλη πρόταση» της Ιωάννας Στεργίου, πήρε θέση από την αρχή για ψήφο «κατά συνείδηση» και τουλάχιστον δεν φάνηκε σε καμιά περίπτωση να μην την στηρίζει.

Για το τι πράγματι συνέβη σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πριν την δεύτερη Κυριακή, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά! Στο ερώτημα όμως γιατί αυτά συνέβησαν και βρέθηκε ένας Συνδυασμός εναντίον όλων των άλλων, μία είναι η απάντηση: Γιατί πιθανόν όλοι θα ήθελαν στις εκλογές του 2014, που θα συναντήσουν τον 5ετή «Καλλικράτειο» Δήμο, να μη βρουν μπροστά τους μια δυνατή Δημοτική Αρχή που θα τους κόψει το δρόμο, αλλά μια αδύνατη Δημοτική Αρχή που θα έχει «καεί» και από τον άγνωστο «Καλλικράτη» και από τα καυτά προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει στα τρισίμησι χρόνια της διοίκησής της. Δεν εξηγείται διαφορετικά, γιατί τόσο «κλάμα» και «σπαραγμός» στην υπόθεση και μόνο, να πάρει το Δήμο η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» του Κώστα Λίτσα, που την πρώτη Κυριακή έκανε τη μεγάλη διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.