Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 5 ΩΡΩΝ... ΠΑΡΩΔΙΑ! (2)

Αυτή ήταν η εικόνα του Δ. Σ, όταν ο δήμαρχος ζητούσε να συνεχιστεί χωρίς απαρτία!
Χθες βράδυ, σε ένα δημοτικό συμβούλιο που ήταν η συνέχεια αυτού της περασμένης Δευτέρας, έπεσαν τα προσχήματα μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης και ο καθένας ήρθε η ώρα να μετρήσει τις ευθύνες του απέναντι στον τόπο και τους συμπολίτες του.
Ήταν η ώρα, που ένας ανημέρωτος δήμαρχος καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, έφερε να ψηφίσουν εισηγήσεις σε σοβαρά θέματα, όπως αυτό της συγχώνευσης των νομικών προσώπων του δήμου και της σύστασης του νέου νομικού προσώπου για όλο το δήμο, όπως και αυτό της τροποποίησης της συστατικής πράξης της κοινωφελούς επιχείρησης, που από τη στιγμή που οι δημοτικοί σύμβουλοι τις πήραν στα χέρια τους και μέχρι αυτές να διαβαστούν από το εισηγητή, άλλαξαν σε βασικά σημεία, με αποτέλεσμα να γίνουν μη συζητήσιμες! Το ό,τι τελικά συζητήθηκαν, ήταν, γιατί το σύνολο της αντιπολίτευσης συνηγόρησε και άκουσε τις εκ των υστέρων αλλαγές, ως δείγμα καλής θέλησης για να προχωρήσει ο δήμος.
Ακόμη και στο θέμα της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, η αντιπολίτευση έκανε «τα στραβά μάτια» και δέχθηκε να συζητήσει ένα θεσμικό θέμα, παρ’ όλο που η δημοτική αρχή το είχε... ξεχάσει μέχρι την τελευταία μέρα της υποχρέωσης της σύστασής της! Κάθισαν όμως -με την συναίνεση της αντιπολίτευσης την περασμένη Δευτέρα- και δημιούργησαν μια επιτροπή που έχει πενήντα δημότες, αλλά και αυτή, αν εγκριθεί από την κεντρική διοίκηση, έχει ξεφύγει από τους πραγματικούς λόγους της φιλοσοφίας της. Ακόμη και στο τυπικό της μέρος, συστάθηκε χωρίς να έχει εισηγηθεί η εκτελεστική επιτροπή του δήμου το σχέδιο του κανονισμού της στο δημοτικό συμβούλιο (άρθρο 63 παρ. η’ του Ν. 3852/2010), για να εγκριθεί απ’ αυτό. Η επιτροπή όμως συστάθηκε!
Η δημοτική αρχή πέρασε όμως κάθε φραγμό, όταν θέλησε να φέρει ως έκτακτο θέμα, με άλλη πρόσκληση που δόθηκε κατά τη διάρκεια του χθεσινού συμβουλίου και θέμα προσλήψεων με σύμβαση, εποχικού προσωπικού. Ήταν ΑΛΛΟ δημοτικό συμβούλιο και το έφερε τελευταίο, όταν ήδη είχαν αποχωρήσει 10 δικοί της σύμβουλοι, μεταξύ αυτών και αντιδήμαρχοι και όλη σχεδόν η αντιπολίτευση. Από τους 41 συμβούλους, είχαν μείνει μόνο οι 16, γεγονός που σημαίνει πως δεν υπήρχε απαρτία για να γίνει συνεδρίαση! Παρ’ όλα αυτά, ο δήμαρχος συνέχισε με τη διαδικασία της ανάγνωσης της εισήγησης, λέγοντας... «επί της ψηφοφορίας»! Μάταια ο Κώστας Λίτσας και η Ιωάννα Στεργίου, που είχαν παραμείνει, προσπάθησαν να τον επαναφέρουν στη νομιμότητα βάση του ΦΕΚ του «Καλλικράτη», σημειώνοντας πως ό,τι γίνεται στη συνέχεια είναι παράνομο! Μάλιστα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου φτάνοντας στα άκρα, έπεσε σε δυο ιδιαίτερα σοβαρά σφάλματα! Το ένα λέγοντας πως... θα καταγραφεί ότι οι σύμβουλοι αποχώρησαν μετά την εκφώνηση του θέματος, κάτι που δεν συνέβει και το άλλο, όταν αναφέρθηκε πως αυτοί που αποχώρησαν, πήγαν σε συγκέντρωση σε ένα πολύ σεβαστό πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας, που δυστυχώς σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή. Και αυτή η ασέβεια, πρέπει να χρεωθεί και στον δήμαρχο Γιάννη Οικονομάκο, που δεν παρατήρησε άμεσα τον συνεργάτη του.
Λεπτομέρειες για τη συνεδρίαση του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου, σε νεότερη ανάρτησή μας.

1 σχόλιο:

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.