Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 5 ΩΡΩΝ... ΠΑΡΩΔΙΑ! 3/3/2011

Συνέχεια του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας είχε ο δήμος χθες, το οποίο, άνευ ουσιαστικά σοβαρού λόγου και αιτίας, τελείωσε μέσα σε αντεγκλήσεις τα μεσάνυχτα! Τα θέματα ήταν τα δύο που είχαν μείνει από το προηγούμενο και ένα τρίτο, αυτό της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, που με «συμφωνία κυρίων», ήρθε να συζητηθεί για πρώτη φορά, αφού βεβαίως έχει περάσει η καταληκτική ημερομηνία σύστασής της.
Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Γιώργος Γιασημάκης, έφερε πρόταση για επανασύνταξη του κανονισμού λειτουργίας του συμβουλίου, ώστε να τηρηθεί μια τάξη. Δεν ήταν όμως μια πρόταση που δεν δυσανασχέτησε τον πρόεδρο κ. Νικολάου και τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Ηλιάσκο. Η απάντηση ήταν, πως αναμένουν από το υπουργείο μια γενική φόρμα! 
Η Ιωάννα Στεργίου, επικαλέστηκε τη δημοκρατική ευαισθησία και ζήτησε τα εκτός ημερησίας θέματα να θέτονται σε ονομαστική ψηφοφορία. Παρατήρησε τη δημοτική αρχή επίσης, πως για τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, δεν έχει ενημερώσει τους πολίτες.
Στη συνέχεια σειρά πήραν τα δύο εξ αναβολής θέματα, σχετικά με την συγχώνευση των νομικών προσώπων του δήμου και τη σύσταση του νέου νομικού προσώπου για όλο το δήμο, όπως και της τροποποίησης της συστατικής πράξης της κοινωφελούς επιχείρησης.
Ο διευθυντής του δήμου Γιάννης Κανελλόπουλος, διάβασε τις εισηγήσεις, οι οποίες όμως είχαν αρκετές αλλαγές σε βασικά τους σημεία από την πολιτική διοίκηση του δήμου, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι και δεν μπορούσαν να τον παρακολουθήσουν.
Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που συγχωνεύονται σε ένα νέο νομικό πρόσωπο, είναι: Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Ωρωπίων, Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Ωρωπού, Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ωρωπίων, Κοιμητήρια Δήμου Ωρωπίων, ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων Δήμου Ωρωπίων, ΚΑΠΗ οικισμού Χαλκουτσίου Δήμου Ωρωπίων, ΚΑΠΗ τοπικού διαμερίσματος Ωρωπού Δήμου Ωρωπίων, Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δήμου Αυλώνα, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αυλώνα, Δημοτικό Στάδιο Δήμου Αυλώνα, ΚΑΠΗ Δήμου Καλάμου, Παιδικός Σταθμός Καπανδριτίου, Πνευματικό Κέντρο Καπανδριτίου και Λέσχη Ηλικιωμένων Καπανδριτίου. Την αρμοδιότητα των Κοιμητηρίων, την αναλαμβάνει ο δήμος. Η Λέσχη Ηλικιωμένων Αυλώνα, ήταν και παραμένει δημοτική υπηρεσία. Οι αρμοδιότητες του νέου νομικού προσώπου, σε συνδυασμό με αυτές που θα δοθούν στην υπό ίδρυση Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου, είναι ο Πολιτισμός, το Περιβάλλον, οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και διοικείται από 15 μέλη και θα επιχορηγείται από το δήμο με 400.000 ευρώ ετησίως, ενώ -αν το μπορέσει- θα έχει έσοδα και από άλλες πηγές. Η κοινωφελής επιχείρηση θα θα έχει 11 μέλη.
Επί της εισηγήσεως, υπήρξαν παρατηρήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Λίτσας, ανέφερε πως μαζί με τους παιδικούς σταθμούς και τον πολιτισμό, θα έπρεπε να βρίσκεται και η παιδεία. Επίσης, ζήτησε περισσότερα μέλη στη διοίκησή του από εκλεγμένους συμβούλους, περισσότερες δραστηριότητες στις αρμοδιότητές του και την ίδια βαρύτητα των δραστηριοτήτων σε όλες τις περιοχές του δήμου. Η Ιωάννα Στεργίου είχε αντιρρήσεις επειδή προβλέπεται τα ΚΑΠΗ να βρίσκονται στο νομικό πρόσωπο και η φροντίδα της τρίτης ηλικίας να την αναλαμβάνει η κοινωφελής επιχείρηση.
Ο Γιώργος Γιασημάκης συμφώνησε με την παρατήρηση του Κώστα Λίτσα πως τα τέσσερα μέλη από εκλεγμένους συμβούλους είναι λίγα στο σύνολο των 15 και έθεσε παράλληλα δυο ερωτήματα, τα οποία αφορούσαν τα χρήματα που διαχειρίζονταν τα νομικά πρόσωπα πριν τη συγχώνευση και μέχρι πότε θα υπάρχει η δημοτική επιχορήγηση.
Ο Μιχάλης Χασιώτης είχε αντίθετη θέση με τη συγχώνευση αυτή και αποχώρησε από το θέμα και την ψηφοφορία του, όπως επίσης και από τη σύσταση της κοινωφελούς επιχείρησης.
Ο Δημήτρης Βελτανιώτης παρατήρησε πως στα νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνει το νέο, δεν περιλαμβάνεται το Πνευματικό Κέντρο Πολυδενδρίου που έχει και μεγάλη δραστηριότητα. Επίσης πρότεινε η επιχορήγηση του δήμου να είναι το άθροισμα των μέχρι τώρα επιχορηγήσεων προς τα νομικά πρόσωπα αυτά. Η απάντηση της δημοτικής αρχής για το Πνευματικό Κέντρο Πολυδενδρίου ήταν, πως αυτό με απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου καταργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010.
Η Ιωάννα Στεργίου τοποθετήθηκε κατά του νέου νομικού προσώπου, λέγοντας πως οι δημότες του Ωρωπού θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, που είναι άλλωστε και ο στόχος του «Καλλικράτη» όπως χαρακτηριστικά είπε, ζήτησε πιο μεγάλη επιχορήγηση από το δήμο και τόνισε, πως ενώ προβλέπονται οι δράσεις στα ΚΑΠΗ, δεν προβλέπεται η λειτουργία τους! Διαφώνησε επίσης και με οποιαδήποτε μορφή οικονομική επιβάρυνση των δημοτών από υπηρεσίες του νομικού προσώπου.
Όταν έγινε ερώτηση για το χρέος της ΔΕΑΔΩ που καταργείται και αναφέρθηκε το ποσό από το δήμαρχο Γιάννη Οικονομάκο, προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, ο παρευρισκόμενος π. δήμαρχος Γιώργος Γαβριήλ, τοποθετήθηκε άμεσα και ανέφερε για ακόμη μια φορά, πως ουσιαστικά δεν υπάρχει χρέος από την επιχείρηση, αλλά είναι χρήματα που της χρωστά ο δήμος, για έργα που είχε κάνει αυτή επί δημοτικής αρχής Σπύρου Μέξη και δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατόν να πληρωθεί.
Στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, θα συμμετέχουν 17 μέλη που προτάθηκαν από τη δημοτική αρχή, 15 από την αντιπολίτευση και 18 δημότες με κλήρωση που έγινε από τους εκλογικούς καταλόγους, όλων των τοπικών διαμερισμάτων. Βέβαια, ο «Καλλικράτης» για μέλη της επιτροπής προβλέπει επίσης συλλόγους και φορείς (βλέπε άλλη ανάρτηση), αλλά αυτό από τη δημοτική αρχή δεν υλοποιήθηκε.
Για το θέμα που έφερε η δημοτική αρχή, για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού, ως έκτακτο θέμα άλλου συμβουλίου στη συνέχεια του πρώτου, δεν υπήρξε απαρτία για να συζητηθεί και κάνουμε αναφορά στην επόμενη ανάρτησή μας. Να σημειώσουμε όμως, πως η δημοτική αρχή την εντολή του υπουργείου για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού την είχε από της 24 Φεβρουαρίου, δεν την έφερε ως έκτακτο στο συμβούλιο στης 28 Φεβρουαρίου, ούτε ενδιάμεσα που θα μπορούσε και το έφερε χθες αργά το βράδυ!

Εμβόλιμο θέμα έφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τσεκρετζής, για οικονομική στήριξη της ομάδας ΠΑΣ Ωρωπός που αγωνίζεται στην Δ’ Εθνική και είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του αθλητισμού του δήμου. Προθυμοποιήθηκαν αρκετοί από τους συμβούλους να συνεισφέρουν, αλλά ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος διέκοψε την οποιαδήποτε συζήτηση για εξεύρεση άμεσης λύσης, λέγοντας πως «δεν είναι θέμα σημερινό».

2 σχόλια:

  1. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    http://opelasgos.blogspot.com/2011/03/blog-post_04.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριε Ξυλο τι ηταν αυτο που ειπε ο Οικονομου?

    ''Δεν μπορω να δεχτω τον διαχωρισμο μεταξυ εκλεγμενων και μη εκλεγμενων,ειναι απαραδεκτο''

    Δηλαδη με αυτη την λογικη εγω μπορω να παω στο δημοτικο συμβουλιο ,να κατσω στα εδρανα των συμβουλων και να τοποθετουμε μαζι με αυτους.
    Μπορω να παω στην βουλη να κατσω στην θεση του κυριου Οικονομου και να λεω οτι θελω,αφου δεν μπορει να καταλαβει τον διαχωρισμο εκλεγμενων και μη εκλεγμενων.

    Τι αλλο θα ακουσουμε απο τους εκπροσωπους μας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.