Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Στο 1.40 ευρώ τα διόδια στις Αφίδναις, πιθανόν και από το τέλος Απριλίου

Πρόταση για μείωση της τιμής των διοδίων κατά 30% προτείνει το υπουργείο Υποδομών στη «ΝΕΑ ΟΔΟ», για τον σταθμό Αφιδνών και κατ’ ακολουθία και για τους άλλους σταθμούς που βρίσκονται στα όρια του δήμου Ωρωπού. Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, τότε το αντίτιμο των διοδίων από 2.05 ευρώ, θα πέσει στο 1.40.

Είναι μια μεγάλη, κατ’ αρχάς, επιτυχία του κινήματος «Δεν Πληρώνω», που ανάγκασε κυβέρνηση και εταιρείες να ανασκουμπωθούν και να υποχωρήσουν στις παράλογες απαιτήσεις τους.

Συνολικά η πρόταση προς τις κατασκευάστριες κοινοπραξίες των πέντε αυτοκινητοδρόμων, μιλά για μείωση της τιμής όλων των διοδίων κατά 25% - 30% για τρία χρόνια, αλλά και μείωση στα υπό κατασκευή τμήματα κατά 50%. Επίσης μία ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, για μία περίοδο έως τον Οκτώβριο, ή και έως το τέλος του 2011 και αυτό, επειδή τα προβλήματα, που πρέπει να επιλυθούν, είναι πολλά και η συνολική λύση απαιτεί χρόνο. Η ενδιάμεση αυτή συμφωνία θα έχει τη μορφή ενός μνημονίου, που αν συμφωνήσουν οι κοινοπραξίες, θα υπογραφεί και θα πάρει τη μορφή νόμου, που θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Στη συνέχεια, θα γίνουν νέες συζητήσεις για μία μακροχρόνια συμφωνία στο πνεύμα των υφισταμένων συμβάσεων παραχώρησης.

Για τους διερχόμενους τα διόδια των Αφιδνών, σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, η μείωση μπορεί να γίνει και έως το τέλος Απριλίου, αν συμφωνήσουν οι κοινοπραξίες και θα την επιβαρυνθεί το δημόσιο έναντι των μελλοντικών του εσόδων.

Η πρόταση επίσης καλεί τις εταιρείες να προβούν σε αναλογικές χρεώσεις, μέσω ηλεκτρονικών διοδίων, και στην καθιέρωση εκπτωτικών πολιτικών. Παράλληλα, ζητά, να ολοκληρωθεί η κατασκευή του παράπλευρου δικτύου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των γειτονικών περιοχών.

Τέλος να σημειώσουμε, πως σύμφωνα με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν το 2007, θα έπρεπε τον Μάρτιο να υπάρξει αύξηση κατά 20% στην Βορειοανατολική Αττική και κατά 30%, το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.