Τρίτη 12 Απριλίου 2011

2 χρόνια έργων και προσφοράς στον πολίτη, από τη Λιμενική Επιτροπή (Μάρτιος 2009 - Μάρτιος 2011


ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΜΑΡΤΙΟΣ 2009-ΜΑΡΤΙΟΣ 2011

Με την συμπλήρωση δύο ετών από την ανάληψη της ευθύνης της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σκάλας Ωρωπού, αισθανόμαστε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε για το έργο που επιτελέστηκε αυτά τα χρόνια, με πλήρη συνεργασία του Προέδρου και των μελών της Λιμενικής Επιτροπής και διευκρινίζουμε ότι τα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου, διετέθησαν αποκλειστικά και κατά προτεραιότητα, για τις ανάγκες του λιμένα και της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης, για συντήρηση - επισκευή των υπαρχουσών υποδομών, βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στους επιβάτες και στην προσπάθεια να συμβάλει με κάθε τρόπο στον εξωραϊσμό και την ανάπτυξη της περιοχής. Η προσπάθειά της αυτή, είναι συγκεκριμένη μέσα στο χώρο ευθύνης της, τόσο στα Νέα Παλάτια και Σκάλα Ωρωπού, όσο και στο Χαλκούτσι. Και αυτήν την πορεία θα συνεχίσει, όσο θα έχει την εντολή της διοίκησης του εν λόγω Λιμενικού Ταμείου.
Εκθέτουμε περιληπτικά τις σημαντικότερες αποφάσεις μας που έχουν γίνει πράξη ή έχουν δρομολογηθεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας και έχουν ως εξής:
- Αντικατάσταση όλων των οργάνων της παιδικής χαράς Ν. Παλατίων.
- Τοποθέτηση μαντεμένιων φωτιστικών με διπλή εστία φωτισμού στην παιδική χαρά Ν. Παλατίων.
- Επαναλειτουργία του σιντριβανιού Σκάλας Ωρωπού.
- Τοποθέτηση πόρτας με τηλεχειριστήριο, στο αλιευτικό καταφύγιο Ν. Παλατίων.
- Τοποθέτηση νέα παγκάκια στους μόλους Νέων Παλατίων, Σκάλας και Χαλκουτσίου.
- Τοποθέτηση νέων κάδων απορριμμάτων, σε όλη την Λιμενική Ζώνη.
- Βελτίωση του χώρου από την προβλήτα μέχρι τον μόλο Σκάλας, με επίστρωση μπετόν-αρμέ.
- Διαμόρφωση και συντήρηση του πρασίνου, Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης.
- Βελτίωση καθαριότητας Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης.
- Τοποθέτηση συστήματος ασφαλείας με συναγερμό, στο γραφείο του Λιμενικού Ταμείου.
- Τοποθέτηση ειδικού κλειστού κυκλώματος ασφαλείας με συναγερμό στο Λιμεναρχείο.
- Δημιουργία νέας παιδικής χαράς στο Χαλκούτσι, με νέα όργανα και μεταφορά των παλαιών σε νέα θέση.
- Επαναλειτουργία έκθεσης βιβλίου, υπό την αιγίδα του Λιμενικού Ταμείου.
- Δενδροφύτευση στη Λιμενική Ζώνη Χαλκουτσίου.
- Τοποθέτηση πινακίδων, προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας γύρω από το λιμάνι.
- Τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών με τεντόπανο, για χρήση ομπρέλας στη παραλία Χαλκουτσίου.
- Διαγραμμίσεις κυκλοφορίας στη Χερσαία Λιμενική Ζώνη.
- Άμεση αποκατάσταση ζημιών και καθαρισμός αλιευτικού καταφυγίου Ν. Παλατίων και Χαλκουτσίου, από τη θεομηνία που έπληξε τον Ωρωπό τον Σεπτέμβριο 2009.
- Εξασφάλιση οδικής πρόσβασης (είσοδος) για το αλιευτικό καταφύγιο Ν. Παλατίων, με τοποθέτηση πλαστικών στηθαίων, ανάγκη που εκκρεμούσε από 2003.
- Καθαρισμός λιμένα Χαλκουτσίου από φύκια και φερτά υλικά.
- Εξασφάλιση υπολογιστή και εκτυπωτή, για το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Ωρωπού.
- Εκπόνηση μελέτης, που αφορά προμήθεια και τοποθέτηση πλωτής προβλήτας στο αλιευτικό Καταφύγιο Ν. Παλατίων, για χρήση από τους ερασιτέχνες Αλιείς, λόγω της προβληματικής, μέχρι σήμερα, πρόσβασής τους στα σκάφη τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
- Ολοκλήρωση μελέτης τοπογραφικών, που αφορούν την εξομοίωση του λιμένα Αγ. Αποστόλων.
- Ολοκλήρωση μελέτης τοπογραφικών, που αφορούν την εξομοίωση περιοχής παλαιού μώλου Σκάλας έως Φυλακές Ωρωπού.

Προβλήτα Σκάλας Ωρωπού

Το μεγάλο έργο της επισκευής της προβλήτας της Σκάλας Ωρωπού, ήρθε για να επιβεβαιώσει την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την αποστολή μας απέναντι στον πολίτη, κατορθώνοντας να εξασφαλίσουμε τη σχετική πίστωση από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία και δημοπράτησε το έργο τον Σεπτέμβριο 2009 και το Δεκέμβριο 2009 υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία. Είναι ένα μεγάλο έργο πνοής για τον Ωρωπό και ιδιαίτερα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, μεταξύ Ωρωπού και Ερέτριας. 
Η νέα ανακατασκευασμένη προβλήτα στη Σκάλα, ήδη από την παράδοσή της συμβάλει και στην οδική αποσυμφόρηση της παραλιακής οδού, ένεκα του ότι βοηθά στη γρήγορη επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών στα πλοία της γραμμής.
Συνοδευτική παρέμβαση που κάναμε στο σημαντικό αυτό έργο, ήταν, η αντικατάσταση της αίθουσας αναμονής των επιβατών και η δημιουργία απαραίτητου αποθηκευτικού χώρου για το Λιμενικό Ταμείο, σε συγκεκριμένο υπάρχον σημείο της προβλήτας.
Επίσης, επαναφέραμε τάχιστα στην προτέρα κατάσταση, το σημείο που είχε χρησιμοποιηθεί για προσωρινή προβλήτα των πλοίων της γραμμής, έργο που είχαμε κάνει για να εξυπηρετήσουμε την θαλάσσια κυκλοφορία.

Master plan για την Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ωρωπού και Χαλκουτσίου

Αποφασίσαμε και στοχεύουμε στην εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης, θέλοντας να υλοποιήσουμε στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης Χ.Ζ.Λ. Ωρωπού και Χαλκουτσίου (Master plan), σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία. Η μελέτη αφορά σχέδιο χρήσεως τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων, όπως επίσης, πρόβλεψη χώρου για γραφείο στους επαγγελματίες αλιείς, γραφείο Λιμενικού Ταμείου κ.λ.π. και γραφείο στους ερασιτέχνες αλιείς, που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Λιμενικού Ταμείου. Η εισήγηση για το έργο αυτό έγινε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, εγκρίθηκε ομόφωνα και είναι η παρακάτω:

«Σας είναι γνωστό, τόσο από συζητήσεις ενώπιον της Λιμενικής Επιτροπής, όσο και από έγγραφα που έχουν τεθεί υπ’ όψιν σας, ότι τόσο το Λιμεναρχείο Χαλκίδας, όσο και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, έχουν προβεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, σε επιβολή Διοικητικών μέτρων (πρόστιμα) μηνύσεις κ.λπ., κατά των καταστηματαρχών Χερσαίας Ζώνης, αρμοδιότητας του Λιμενικού μας Ταμείου και σε καταγραφή και χαρακτηρισμό ως (αυθαίρετα), των υφισταμένων κατασκευών από τους εμπλεκόμενους καταστηματάρχες.
Έτσι, έχει μπει σε διαδικασία η αποσαφήνιση μιας κατάστασης, η οποία ευημερεί επί δεκαετίες, επειδή το Λιμενικό Ταμείο πρέπει να είναι έτοιμο, όταν διευκρινισθεί πλήρως η κατάσταση, να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο τοποθέτησης και χρήσης τραπεζοκαθισμάτων, στη χερσαία ζώνη αρμοδιότητας του Λιμενικού μας Ταμείου και σύμφωνα με το νόμο.
Επειδή ήδη έχει δοθεί η έγκρισης από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών & Περιφέρειας Αττικής, Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τμήμα ΝΠΔΔ, για την εκπόνηση σχεδίου από τοπογράφο μηχανικό, το οποίο θα είναι εναρμονισμένο, τόσο χωροταξικά, όσο και χρηστικά, με την κείμενη νομοθεσία και στη βάσει αυτού, να χορηγούνται στο μέλλον οι άδειες χρήσης για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στη Χερσαία Ζώνη Λιμένων της αρμοδιότητάς μας.
Προτείνω λοιπόν, να αποφασίσουμε για την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης χρήσεων γης - όρων δόμησης και πρότυπων αρχιτεκτονικών διαμορφώσεων χερσαίας ζώνης Λιμένα Ωρωπού και Χαλκουτσίου (Master plan), που αφορά τη χρήση και εκμετάλλευση χώρων προς παραχώρηση, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και πρόβλεψη χώρου για γραφείο Επαγγελματιών Αλιέων, γραφείο Λιμενικού Ταμείου και γραφείο Ερασιτεχνών Αλιέων. Το ποσό του μειοδοτικού διαγωνισμού για την παραπάνω μελέτη, θα βαρύνει το Λιμενικό μας Ταμείο».
Θαλάσσια ρύπανση

Έχουμε προχωρήσει στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 11/2002, που αφορά το νέο Εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης και περιλαμβάνει εκπόνηση νέων σχεδίων έκτακτης ανάγκης για θαλάσσια ρύπανση, όλων των υπόχρεων εγκαταστάσεων των λιμένων. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ολοκληρωθεί και έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές και είναι στη διάθεση του Λιμενικού Ταμείου. Η ως άνω μελέτη έχει επιβαρύνει το Λιμενικό Ταμείο.
Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, θα συσταθεί Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνικών Έργων στην Χ.Λ.Ζ. Ωρωπού και Χαλκουτσίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ωρωπού, η οποία θα ορίσει ως μέλος - Πρόεδρο της Επιτροπής ένα εκ των μηχανικών του δήμου, του οποίου η θητεία θα είναι για ένα έτος.
Εκπόνηση μελέτης που αφορά την επισκευή καναλιού αποδοχής όμβριων υδάτων, εντός Χ.Ζ.Λ. Χαλκουτσίου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΑΖΒΙΝΙΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.