Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΚΑΛΑΣ: Κόπηκε το... «πατρόν» για τον τρόπο διοίκησης των κοινοτήτων;


Την περασμένη Δευτέρα 11 Απριλίου, συνεδρίασε για πρώτη φορά επί της ουσίας, το τοπικό συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Σκάλας-Χαλκουτσίου, για θέματα της αρμοδιότητάς του. Στη συνεδρίαση αυτή παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος, όπως και ο αντι-δήμαρχος Βαγγέλης Ηλιάσκος. Παραπέμπουμε στο βίντεο της συνεδρίασης, για να ενημερωθούν οι δημότες , ενώ θα πρέπει παράλληλα, η δημοτική αρχή του κ. Οικονομάκου και τα όργανα του δήμου, να μάθουν να τηρούν τα νόμιμα προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι κατά τις πολιτικές τους κατευθυνόμενες(;) συμπάθειες ή αντιπάθειες!

Δεν μπορούμε δηλαδή να μιλάμε για καθαρισμό παραλιών, εξ αιτίας.... «ακραίων καιρικών φαινομένων τον Φεβρουάριο», για να καλύψουμε μια -έστω πολιτική- αυθαιρεσία, να φέρνουμε τιμολόγια από την προηγούμενη δημοτική αρχή, για να δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις, να μιλάμε για τα δικά μας τιμολόγια ελεγχόμενης πηγής και από την άλλη, οι ίδιες υπηρεσίες του δήμου, να απορρίπτουν άλλες δαπάνες που καλύπτονται και αυτές από τις διατάξεις, επειδή πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας δεν ανήκει στο συνδυασμό της συμπολίτευσης!



Στη συνεδρίαση αυτή ειπώθηκαν και ακούστηκαν πολλά που ασφαλώς δεν βοηθούν ένα κλίμα ομοψυχίας για το καλό ενός τόπου και ήταν, το λιγότερο εκ του πονηρού, τη επίκλησή της. Γι’ αυτό, ας θυμίσουμε στη δημοτική αρχή και στη δημοτική υπάλληλο -που όλα τα γνωρίζει όπως της τα υποδεικνύουν-, ότι:

Στην παρ.8 του άρθρου 266 του Ν.3852/2010, το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 286 του ίδιου νόμου έχει έναρξη ισχύος από 1.1.2011 ορίζεται ότι στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες οι οποίες συγκροτούνται σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.3852/2010 συνιστάται πάγια προκαταβολή σε βάρος του σχετικού κωδικού αριθμού του προϋπολογισμού του οικείου δήμου.
Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, καθορίζονται ανά δημοτική και τοπική κοινότητα, οι δαπάνες που καλύπτονται από την πάγια προκαταβολή, καθώς και το ύψος αυτής με βάση τον πληθυσμό. Υπόλογος για τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής είναι ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας ή ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.
Κατ' εξουσιοδότηση της παραπάνω διάταξης εκδόθηκε η υπ' αριθ. 74449/29.12.2010 (ΦΕΚ 2044/30.12.2010 τεύχος Β’) Απόφαση ΥΠ.ΕΣ.Α&Η.Δ. σύμφωνα με την οποία ορίζονται τα εξής:
"1.Στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες συνιστάται με απόφαση της οικονομικής επιτροπής πάγια προκαταβολή σε βάρος του σχετικού κωδικού αριθμού (ΚΑ 8251) του προϋπολογισμού εξόδων του Δήμου.
2.Το ύψος της πάγιας προκαταβολής για κάθε δημοτική ή τοπική κοινότητα, ανάλογα με τον πληθυσμό της, ανέρχεται στο ποσό των:
α) Χιλίων (1.000) ευρώ για τις τοπικές κοινότητες ανεξαρτήτως πληθυσμού.
β) Δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ για τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους.
3.Υπόλογος για τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής, στο όνομα του οποίου θα εκδοθεί το σχετικό χρηματικό ένταλμα και ο οποίος θα ενεργεί τις πληρωμές σε βάρος αυτής, είναι ο πρόεδρος του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας, όταν αυτή έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από τριακόσιους έναν (301) κατοίκους και ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας. Ο υπόλογος διενεργεί τις πληρωμές, χωρίς να απαιτούνται έγγραφες εντολές του Δημάρχου.
4.Από την πάγια προκαταβολή μπορεί να πληρώνεται οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις αρμοδιότητες που απονέμει ο νόμος 3852/2010 στις δημοτικές ή τοπικές κοινότητες ή μεταβιβάζει σε αυτές το δημοτικό συμβούλιο, όπως:
α) Η δαπάνη για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης (άρθρο 82 περίπτ. γ').
β) Η δαπάνη για την επείγουσα αποκατάσταση βλαβών στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού (άρθρο 82 περίπτ. δ').
γ) Η δαπάνη για επείγουσες εργασίες επισκευής των οργάνων και γενικά των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών, όταν πρόκειται για βλάβες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών (άρθρο 82 περίπτ. ε').
δ) Η δαπάνη για επείγουσες εργασίες καθαρισμού οδών, πλατειών, αλσών και κοινόχρηστων γενικά δημοτικών χώρων (άρθρο 83 παρ. 2 περίπτ. δ').

Να σημειώσουμε εδώ, πως για τον καθαρισμό της παραλίας, δεν υπήρχε καμιά έκτακτη ανάγκη όπως ανέφερε το μέλος Διονύσης Καμπιώτης. Ήταν άσκοπο λοιπόν που έστειλαν φωτογραφίες της στην Περιφέρεια για το «πράσινο» φως και δεν πήραν καμιά απάντηση. Την πραγματική αλήθεια είπε ο πρόεδρος του συμβουλίου Μελέτης Βρούβας: «Η παραλία δεν θα καθαρίσει μια φορά στον ένα μήνα. Θέλει συνέχεια καθάρισμα». Την ομοψυχία λοιπόν την ζητάς με πράξεις και όχι με απαξιώσεις και με προσπάθεια «κουκουλωμάτων»! Και αν εμείς κάνουμε λάθος, γιατί με την ίδια λογική αυτή, απέρριψε η δημοτική υπάλληλος την πληρωμή των εργασιών για τον καθαρισμό του μνημείου στο Συκάμινο; Μήπως επειδή ο πρόεδρος ήταν από τον συνδυασμό του κ. Λίτσα; Αυτή τη συναίνεση ζητά ο δήμαρχος;

5.Κατά τα λοιπά, για τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής, τη διαδικασία αποκατάστασης και απόδοσης (επιστροφής) του ποσού, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των υπολόγων (κυρία μου) εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 173 του Ν. 3463/2006 και 35 του Β.Δ. 17/5-15/06/1959 καθώς και οι διατάξεις των άρθρων 56 του Ν 2362/95 και 22-32 του Π.Δ. 774/1980." και όχι κατά το -κατευθυνόμενο- δοκούν!

Το τι πρέπει να γίνεται και το πως μπορεί να δουλέψουν πέντε άνθρωποι μαζί για το καλό ενός τόπου, είναι στο χέρι των υπευθύνων να το αποφασίσουν και εξαρτάται από την πολιτική βούληση των κυβερνώντων. Πολιτική βούληση δεν φάνηκε μέχρι σήμερα να υπάρχει και ό,τι ακούστηκε από δήμαρχο και συμπολίτευση στη συνεδρίαση αυτή, ήταν «κροκοδείλια δάκρυα». Ας αποδείξουν στους πολίτες-δημότες το αντίθετο.

4 σχόλια:

  1. Αγαπητε Κε Ξυλο
    Θα ηθελα να απαντησω στο σχολειο σας
    1)(Να σημειώσουμε εδώ, πως για τον καθαρισμό της παραλίας, δεν υπήρχε καμιά έκτακτη ανάγκη όπως ανέφερε το μέλος Διονύσης Καμπιώτης. Ήταν άσκοπο λοιπόν που έστειλαν φωτογραφίες της στην Περιφέρεια για το «πράσινο» φως και δεν πήραν καμιά απάντηση.)-2) (Την ομοψυχία λοιπόν την ζητάς με πράξεις και όχι με απαξιώσεις και με προσπάθεια «κουκουλωμάτων»!)μιας και αναφερεστε σε μενα προσωπικα.
    Μετα τις βροχες του φεβρουαριου,μεγαλες ποσοτητες ξυλων και σκουπιδιων γεμισαν τις παραλιες του χαλκουτσιου και της σκαλας ειδικα στο σημειο που καταληγει ο ασωπος.Ολα αυτα τα σκουπιδια και τα ξυλα,σε συνδιασμο με ολα οσα ειχαν μαζευτει ολο τον χειμωνα,δημιουργησαν μια εικονα αθλια,η οποια δεν μας τιμουσε οχι μονο σαν μελη του τοπικου,αλλα ουτε σαν απλους πολιτες.
    Ετσι λοιπον ο προεδρος σε συνεργασια με τις υπηρεσιες του δημου αφου φωτογραφησαν την παραλια,εστειλαν τον φακελο με τα απαραιτητα στοιχεια στην περιφερεια,ζητωντας χρηματοδοτηση για τον καθαρισμο της παραλιας απο την περιφερεια,ωστε να γλυτωσει ο δημος τα εξοδα.
    Απαντηση βεβαια δεν πηραμε ποτε,οχι φυσικα γιατι η παραλια δεν εχριζε καθαρισμου,αλλα γιατι σε παριπτωση που δεν το γνωριζετε,η περιφερεια δυστυχως μεχρι και σημερα που μιλαμε υπολειτουργει.
    Με πρωτοβουλια λοιπον του προεδρου Κου Βρουβα προχωρησαμε σε αμμεσο καθαρισμο της παραλιας,οπως σαφως μας δινει το δικαιωμα ο νομος,χρησιμοποιοντας απο την παγια το αστρονομικο ποσο των 800 ευρω για να καθαρισουμε 2.500 μετρα παραλιας.Εδω ισως θα πρεπει να ζητησουμε ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑΤΙ ΙΣΩΣ ΧΑΛΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ.(Θα επανελθω στους <> με ονοματεπωνυμα).
    Επειδη αναφερετε λοιπον στο σχολιο σας περι κουκουλωματων,θας σας παρακαλουσα προσωπικα αν εχετε καποιο στοιχειο για παρανομια,καποια ενδειξη,η εστω καποια υπονοια για οτιδηποτε παρανομο,να το φερετε στο φως για να το μαθουμε και εμεις.
    Κλεινοντας θα ηθελα να σας ενημερωσω οτι οσο αφορα εμενα,δεν ειχα καμια διαθεση να κλαψω και πολυ περισσοτερο με «κροκοδείλια δάκρυα»,για τον απλουστατο λογο οτι δεν εκανα κατι για το οποιο ντρεπομε.ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
    Σας ευχαριστω για την φιλοξενια

    ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΜΠΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Καμπιώτη, ευχαρίστως δημοσιεύω τη θέση σας σχετικά με το θέμα που αναρτήσαμε και την κάθε κόσμια θέση σεβόμαστε, αλλά θα θέλαμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:
    Οι βροχές του Φεβρουαρίου, δεν μπορεί να θεωρηθούν σε καμιά περίπτωση σαν «ακραία καιρικά φαινόμενα» -υπάρχουν ειδικές διατάξεις- και το χρόνο που διαθέσατε για να κάνετε μια άσκοπη ενέργεια (φωτογραφίες, περιφέρεια κ.λ.π.), θα μπορούσατε να τον διαθέσετε σε μια συλλογική προσπάθεια με τους συναδέλφους σας της αντιπολίτευσης. Εσείς αντιθέτως, ούτε τους ενημερώσατε για τις ενέργειές σας, όπως άλλωστε οφείλατε. Θα μας επιτρέψετε επίσης να μην γνωρίζουμε για «πιάτσες» και τα συναφή που αναφέρετε και όταν γράφαμε για «κουκουλώματα» αναφερόμαστε βέβαια σε μια ενέργεια που και με λάθος τρόπο έγινε και με λάθος παρουσιάστηκε. Αν μάλιστα πάρουμε σαν δεδομένο αυτό που είπε ο πρόεδρος του συμβουλίου, πως η παραλία θα καθαρίζεται συνέχεια, τότε θα πρέπει να παρουσιάσετε προσθετικά αυτά τα 800 ευρώ, να δούμε στο τέλος πόσα θα γίνουν. Δεν είδα όμως τη θέση σας και στον καθαρισμό που επεδίωξε ο πρόεδρος του Συκαμίνου, που ούτε αυτός είχε να κάνει βέβαια με «ακραία καιρικά φαινόμενα», αλλά διαφορετικά αντιμετωπίστηκε από τις υπηρεσίες του δήμου. Πως λοιπόν να μιλήσουμε για συναίνεση, κάτι που βεβαίως είναι απόλυτα αναγκαίο για τον τόπο.
    Ευχαριστώ για την τοποθέτησή σας.
    Με εκτίμηση
    Σπύρος Ξύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΩΡΓΙΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΙΠΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. dionisako..kala ta les!to pioma ..o proedrosou,pou eine den blepo na ta leei,malon se exei proslabei gia mentora...esena perimename na soseis ton amiro ayton topo!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.