Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Πρόγραμμα εξυγίανσης για χρεωμένους δήμους, εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Ι. Ραγκούσης

Ο Ωρωπός βρίσκεται ανάμεσά τους!
Θα μπει σε πρόγραμμα εξυγίανσης;;

24 δήμοι της χώρας, από τους συνολικά 325, βρίσκονται στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά την οικονομική τους κατάσταση, ενώ και άλλοι 34 έχουν συνολικό χρέος, σε σχέση με τα τακτικά τους έσοδα, έως και 100% και προβλέπεται η ένταξή τους σε πρόγραμμα εξυγίανσης, αφού προηγουμένως διαπιστωθεί η οικονομική κατάσταση από ορκωτούς ελεγκτές και η έγκριση του προγράμματος από ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή, από το υπουργείο Εσωτερικών.
Στο πρόγραμμα αυτό προβλέπεται πάγωμα προσλήψεων, πάγωμα χρηματοδότησης ορισμένων εκδηλώσεων, δημοσίων σχέσεων κλπ. και υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, οι δήμοι θα πρέπει να μην προχωρήσουν σε προσλήψεις, να μην έχουν κωδικούς χρηματοδότησης για εκδηλώσεις, δημόσιες σχέσεις κλπ, να παγώσουν τα δημόσια έργα (εκτός των απαραίτητων για τη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων), ενώ η μόνη πηγή άντλησης χρημάτων για έργα θα είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ και ΕΛΛΑΔΑ.
Ο κάθε χρεωμένος δήμος θα ανατίθεται σε ορκωτό ελεγκτή για αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων του. Θα γίνεται έκθεση αξιολόγησης και θα ακολουθεί απόφαση της Ελεγκτικής Επιτροπής -που έχει συσταθεί στο υπουργείο- για την ένταξη στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια ο Δήμος υποβάλλει επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, οι δήμοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:
Πρώτα αυτοί με συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ, οι οποίοι είναι: Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Διάννου, Βύρωνος, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης και Σιθωνίας.
Μετά αυτοί με συνολικό χρέος από 120% έως 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ, οι οποίοι είναι: Ζωγράφου, Σύμης, Μεταμόρφωσης, Νίκαιας-Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Κέρκυρας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου, Αλίμου, Βέλου-Βόχας, Κασσάνδρας και Σερβίων-Βελβεντού.
Στην τελευταία κατηγορία, αυτοί με συνολικό χρέος από 100% έως 120% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ, οι οποίοι είναι κατά σειρά: Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κύμης-Αλιβερίου, Μεγαρέων, Κισσάμου, Λαυρεωτικής, Ήλιδας, Ωρωπού, Κεφαλονιάς, Νέας Προποντίδας, Σκιάθου, Ζακύνθου, Ύδρας, Κατερίνης, Ορχομενού, Περιστερίου, Καισαριανής, Ιωαννιτών, Θερμαϊκού, Αίγινας, Ρεθύμνης, Κρωπίας, Διρφύων, Μεσσαπίων.
Πρόγραμμα εξυγίανσης δε θα χρειαστούν δήμοι που έχουν συνολικό χρέος κάτω από 100%. Πρόκειται για 45 δήμους που συνολικό χρέος από 80% έως 100% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ, 82 που είναι από 50% έως 80% και 140 μέχρι 50% .


Πρόγραμμα εξυγίανσης: «Ποινές» και διαδικασία


Για τους 58 δήμους οι οποίοι θα μπουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο όπως είπε ο υπουργός, θα ξεκινήσει άμεσα με βάση υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί, θα ισχύουν οι εξής ποινές:
1. Πάγωμα ή περιορισμός των προσλήψεων και των συμβάσεων.
2. Πάγωμα ορισμένων κωδικών όπως δημόσιες σχέσεις κι εκδηλώσεις
3. Πάγωμα υλοποίησης νέων έργων, καθώς το σύνολο των εσόδων συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τη ΣΑΤΑ, θα διατίθεται για το πρόγραμμα εξυγίανσης.
4. Υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δε υπερβαίνει μια δημοτική περίοδο.


Σημαντικό είναι, ότι  οι συγκεκριμένες «ποινές», όπως είπε ο υπουργός, μπορούν να αφορούν μόνο σε μία δημοτική κοινότητα (πρώην δήμοι), εφόσον μόνο εκεί διαπιστώνεται το οικονομικό πρόβλημα.
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι νέα έργα θα μπορούν να πραγματοποιούνται στους συγκεκριμένους δήμους αλλά μόνο μέσω του ΕΣΠΑ και του «Προγράμματος Ε.ΛΛ.Α.Δ.Α».

Η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα εξυγίανσης θα γίνει σε τέσσερα στάδια:


1. Διαπίστωση ανάγκης οικονομικής αξιολόγησης βάση αντικειμενικών κριτηρίων
2. Εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης του από τους αξιολόγηση ΟΤΑ από τους ορκωτούς λογιστές
3. Εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος εξυγίανσης
4. Έγκριση του προγράμματος από την τριμελή Ελεγκτική επιτροπή


Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα περιλαμβάνει:


Α. Επιμήκυνση του σημερινού μέσου χρόνου αποπληρωμής των δανείων των 15 ετών μέχρι 25 για την αποπληρωμή τους
Β. Σημαντική μείωση του επιτοκίου που όπως είπε ο πρόεδρος του ΤΟ ανέρχεται στο 5,9%.


Με αυτόν τον τρόπο όπως τόνισαν τόσο ο κ. Ραγκούσης όσο και ο κ. Αντωνόπουλος, η μείωση της τοκοχρεωλυτικής δόσης θα φτάσει μέχρι και το 55%, με αποτέλεσμα αφενός αυτή να είναι μικρότερη του 20% των συνολικών ετήσιων εσόδων του δήμου, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης» και αφετέρου, να δώσει τη δυνατότητα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.


Η ένταξη των συγκεκριμένων δήμων στο «μνημόνιο» θα είναι υποχρεωτική.


Να σημειώσουμε πως τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων των δήμων, οι οποίες αυτή τη στιγμή ελέγχονται από τους ορκωτούς λογιστές


Σε τίτλους το ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ, αναφέρει:


Το Πρόγραμμα Εξυγίανσης εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική εξορθολογισμού των οικονομικών των ΟΤΑ που συμπεριλαμβάνει :
- Κανόνες και περιορισμούς του δανεισμού
- Κανόνες για αξιόπιστους και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς
- Μέτρα ελέγχου εσόδων – δαπανών
- Μέτρα διαφάνειας – δι@ύγειας
- Την εξάλειψη, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, του προβλήματος των υπερχρεωμένων ΟΤΑ


Διαδικασία ένταξης στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης


- Διαπίστωση ανάγκης οικονομικής αξιολόγησης, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων
- Εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης του υπό αξιολόγηση ΟΤΑ από ορκωτούς ελεγκτές
- Εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος εξυγίανσης
- Έγκριση του προγράμματος από ανεξάρτητη Ελεγκτική Επιτροπή με επικεφαλής από το Ελεγκτικό Συνέδριο


Αντικειμενικότητα – Διαφάνεια στην διαδικασία


Συνίσταται στο Υπουργείο Εσωτερικών Ελεγκτική Επιτροπή, αποτελούμενη από ένα σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον Γενικό Διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου και εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ


Υποχρεώσεις ενταγμένων στο Πρόγραμμα


- Υποχρέωση διάθεσης μέρους ή του συνόλου των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ΣΑΤΑ, προς επίτευξη των στόχων του εν λόγω Προγράμματος. Η ΣΑΤΑ θα χρηματοδοτεί, κατά περίπτωση, μόνο έργα για συντήρηση – επισκευή των υποδομών
- Πάγωμα  ή περιορισμό  χρηματοδότησης ορισμένων κωδικών (δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις κλπ.)
- Πάγωμα ή περιορισμό των προσλήψεων και συμβάσεων
- Υποχρέωση υλοποίησης του Προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που δεν θα υπερβαίνει τη δημοτική περίοδο
Οι ανωτέρω υποχρεώσεις, συνολικά ή εν μέρει, μπορεί  να αφορούν μόνο σε μια  δημοτική ενότητα του Δήμου, εφόσον μόνο εκεί διαπιστώνεται το πρόβλημα


Δικαιώματα ενταγμένων στο Πρόγραμμα


Το Πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει:
- Επιμήκυνση περιόδου για την αποπληρωμή των δανείων
- Κάλυψη του κόστους επιτοκίου των δανείων και λοιπών πιστωτικών διευκολύνσεων από πιστωτικά ιδρύματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
- Κάλυψη των χρεολυσίων, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα


Η χρηματοδότηση του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από το «Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης», που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.