Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ: Χθες και σήμερα η διαφορά !!!

Άρθρο της Τριλίκης Ντίνας, πολιτευτή Ν.Δ. Περιφέρειας Αττικής 

Για ποια Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας να μιλάμε σήμερα ,αφού περίτρανα βλέπουμε ότι η ανεργία πλέον είναι γένους θηλυκού; 
Για ποια Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας να μιλάμε σήμερα , όταν  το Νοέμβριο η ανεργία εκτινάχθηκε στο 13,9% ενώ στις γυναίκες τα ποσοστά είναι διπλάσια από αυτά των ανδρών και διαμορφώνονται στο 17%;
Για ποια Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας να μιλάμε σήμερα , όταν οι νέες και οι μεγαλύτερες σε ηλικία έχουν περισσότερη  πιθανότητα να βρεθούν εκτός εργασίας ,εγκλωβισμένες μεταξύ της υποαπασχόλησης ή της ανεργίας ; σήμερα βλέπουμε τα ποσοστά ανεργίας να είναι ακόμη μεγαλύτερα , αφού η εγκυμοσύνη και η μητρότητα δεν καταχωρούνται σε καμία στατιστική αφού συνήθως τις βαφτίζουν ‘οικειοθελείς αποχωρήσεις’ , ενώ στη πραγματικότητα είναι και αυτές απολύσεις !
Αυτή είναι η διαφορά του χθες και του σήμερα.
Το 1857 οι ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης ξεσηκώθηκαν και κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας - από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια. Ξεσηκώθηκαν και ζήτησαν  ίσα μεροκάματα με τους άντρες καθώς και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς . Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα ύστερα από βίαιη επίθεση της αστυνομίας. Σήμερα 154 χρόνια μετά,  σε περίοδο δημοκρατίας και ειρήνης, η ανεργία έχει αγγίξει τόσο υψηλά επίπεδα που ανάγκασαν τις νέες και τους νέους να αναζητούν  εργασία εκτός της χώρας. 
Στις 8 Μαρτίου γιορτάζει η γυναίκα, η κόρη, η σύζυγος, η μάνα. Η γυναίκα της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου. Η γυναίκα της καριέρας και η άνεργη.
Είναι ημέρα μνήμης, ημέρα αγώνα, ημέρα διεκδίκησης.
Βέβαια τελευταία, έγινε παράδοση αυτή την ημέρα γυναικείες συντροφιές να επιλέγουν τους δικούς τους τρόπους για έξοδο και γλέντι.
Όμως πάντα στο νου τους έχουν το νόημα αυτής της Ημέρας. Δεν ξεχνούν και ας διασκεδάζουν. Άλλωστε και η διασκέδαση είναι ‘γένους θηλυκού’.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει...
Σχόλια όμως ανώνυμα που θίγουν ανθρώπους, ΔΕΝ δημοσιεύονται.